CUM VA CĂDEA GUVERNUL PONTA

By 4 septembrie 2013La zi

043La maxima zilei am ales azi un citat din Titu Maiorescu : „Guvernele cad prin aceleaşi mijloace prin care au ajuns la putere.” Dacă vorba asta este adevărată, ea se va adeveri și in cazul guvernului Ponta. Va fi un amestec de factori. Presiunea străzii, scăderea in popularitate, acumularea unor dosare nerezolvate, acuzații de corupție, promisiuni neororate, și – lovitura de grație- o moțiune de cenzură.
Deocamadată, dacă ne uităm bine la ce se întimplă, avem doar un element – presiunea străzii. Opoziția face figurație. Acuzațiile de corupție vin numai dinspre Cotroceni. Dar Băsescu nu prea mai contează pentru că lumea politică privește spre viitor, nu 120spre trecut. In ciuda presiunii pe care o pune pe cîțiva ministri pe tema corupției, efectul este slab. Lipsa de credit a lui Băsescu care a patronat guverne corupte, si întreținut o camarilă suspectă amestecata in multe afaceri, se vede acum. Instrumentarea prin Parchet victimizează guvernul Ponta. Dar Ponta personal pierde și in acest caz puncte pentru că i se pune in sarcină pactul de coabitare același cu Băsescu.

De obs. totuși că odată cu acest conflict în jurul proiectului Roșia Montana, intrebarea lui Băsescu- Ciți bani a luat Ponta ? totuși capătă un sens. Lumea bănuieste că există interese oculte, inavuabile ale unor lideri USL legate de RMGC. Și în 093trecut diverși premieri și miniștri au devenit favorabili proiectului, de la un punct încolo, chiar dacă l-au contestat cînd erau în opoziție. Politica are nevoie de fonduri, e nevoie de bani mulți pentru campanii. Anul 2014 este an electoral și e bine să o iei din timp. Gospodarul își face iarna căruță și vara sanie. În plus, niște lupi tineri, flămînzi și săraci vor să facă avere odată ce au ajuns la putere. Așa gîndește capul de locuitor și nu poți scăpa de aceasta logică simplă cu ironii si miștouri prin conferințele de presă. Este o meteahnă care a devenit deja un stil al liderilor USL de la o vreme. Ponta și ai lui trebuie să sufle și în iaurt. Hotărîrea de săptămîna trecută luată la Palatul Victoria legată de Roșia Montana a stîrnit toate bănuielile. Neîncrederea în guvern, cert, a crescut.

Chiar dacă Basescu a jucat în ultimii ani ca un lobist al RMGC, sub acest aspect nu contează. Opinia publică se va întoarce împotriva oricărui politician care va sprijini acest proiect. Vrei să te pui rău cu lumea românească, atunci susții ideea exploatării aurului cu cianuri. Nimeni nu vrea asta. Oamenilor le e teamă de efecte, de distrugerea mediului, de otrăvirea apei și a aerului. Aceasta frică irațională, nu poate fi contracarată de nimic, oricum nu cu niște 100vorbe la tv. Cine nu pricepe, să se lase de politică.

De trei zile au loc demonstrații antiRoșia Montana. Ponta a devenit defensiv declarînd paradoxal – ca să scape de răspundere și de pierderea de imagine – că nu va vota în Parlament proiectul susținut de el însuși în ședința de guvern. Ce a obținut cu această declarație absurdă a fost doar amplificarea impresiei generale că Guvernul în secret pregătește trecerea la 024realizarea impopularului proiect. Politicienii nu sunt crezuți pe cuvînt de nimeni și oamenii bine fac. Deși a dat această declarație, nu a scăpat de protestatari. Nu e vorba doar de cîteva sute de oameni revoltați. Preluarea de către televiziuni a acestor proteste amplifică la maximum efectul. Nu suntem la Istanbul sau la Atena cu zeci de mii de demonstranți, este adevărat, dar nici iarna trecută la București nu erau mult mai mulți. Efectul a fost letal ptr guvernele Boc și Ungureanu.

În acest context, s-ar putea ca Ponta să nu mai poata ține situația sub control dacă Guvernul nu face nimic decît să aștepte dezbaterea din Parlament. Dacă lucrurile stau așa, cu cît ne vom apropia de 123această dezbatere, presiunea străzii va crește. Spațiul de manevră al guvernului și al lui Ponta personal ca premier, se vor ingusta foarte mult. Ponta ar putea fi înlocuit ptr a salva situația și mai ales alegerile de anul viitor. Cea mai proastă atitudine pentru Ponta este acum să ignore impactul extraordinar de negativ în opinia publică a acestui proiect. Susținerea lui echivalează cu o criză care poate duce la căderea guvernului.
STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!