DALLAS LASĂ-MĂ SĂ TE LAS!

By 2 martie 2018Graffiti

hagmanNu mă refer la acel Dallas unde la 22 nov 1963 a fost asasinat John F Kennedy. Mă refer la serialul tv „Dallas”care se „dadea” săptămînal in tineretea mea la TVR și isterizase pe toată lumea. In USA incepuse a fi difuzat la 2 aprilie 1978, la CBS. Cum trece timpul! Cînd se difuza, străzile orașelor românești se goleau. Povestea (pe durata a sute de episoade) despre o familie care făcuse averea din petrol și în care membrii ei, ca-ntr-un cadril, se certau pentru a se impăca, se reuneau iar, pentru a izbucni un conflict in episodul următor. Duceau o viață de lux care îi făcea pe români să viseze. Visau la limuzinele care se vedeau pe ecran, casele supradimensionate și parcurile aferente, ferma de cai, la orașele și peisajele pe care le vedeau. Dallas vindea, de fapt, un mod de viață. Era lumea super-instărită din sudul SUA.

hagman-linda-gray-dallasRomânii visau la un mod de viață inaccesibil. Într-o țară cu o populație fff săracă, cu magazinele goale și cu un dictator care treptat înnebunea. Aventurile sentimentale, rivalitățile pentru bani, afacerile oneroase erau însoțite de sentimentul puterii și al bogăției. „Dallas” înfățișa o lume indepărtată, aproape ireală. Un cunoscut s-a hotărît să fugă-n SUA îndoctrinat de ce vedea in acel serial. Cred ca i-a mai trecut entuiziasmul cînd a eșuat in cartierul cel mai sărac din NY Jamaica, plin de emigranți săraci.

hagman-victoria-principal-dallasNu am meditat niciodată la succesul acestui serial – deși succesul la asemenea scară este un fapt sociologic important – rămas pină azi in amintirea celor care au apucat să-l vadă. Era un subiect exclusiv de discuții. Nu puteai lipsi din fața televizorului cind se difuza un episod. Finalul totdeauna deschis, se termina pe o întrebare care te făcea să vrei să vezi ce se întîmpla mai departe etc. Era făcut pe tiparul romanelor foileton din sex XlX.

O explicație a succesului ar fi rețeta unor f buni profesioniști în a duce cu zăhărelul telespectatorul. Era o lume de celuloid, kitsch. Cadrul în care se derula totul era neapărat luxos, un spațiu epurat, farmaceutic, curat, in care elementele hagman-duffy-dallassociale lipseau. America era traversată de mari crize în acei ani ( dupa Vietnam si Watergate, criminalitate, droguri). Niciuna din aceste probleme nu apare în Dallas, nici măcar pomenită. Era o lumea epurată de dramele omenești reale. O lume edulcorată. Poveștile sentimentale, luxul, întregeau cadrul paternalist. Era un basm. Binele triumfa etc. Dallas a livrat un model de viață. Un proasptat imbogățit după revoluție și-a construit lingă Slobozia în Bărăgan ( imaginat ca un surogat de Texas) un domeniu copiat după cel din Dallas. Pentru el prototipul bogăției și puterii, al banilor, era cel impus de serialul Dallas. Întretimp acest self-made-man a ajuns la inchisoare. Confruntat cu realitatea, orice basm e caduc.

STELIAN TĂNASE

CITESE SI DA MAI DEPARTE!

Copyright DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!