DE CE SOCIETATEA NU E LĂSATĂ SINGURĂ

By 26 septembrie 2015Jurnal de bord

tanase toamnaUnul din puține mele regrete legate de TVR este că nu am reușit să alung agenții acoperiți. În ciuda corespondenței purtată cu George Maior (care intr-un interviu recunoscuse existența lor) și Edvard Hellvig, nu am avansat un pas spre curățireaTVR de agenții acoperiți ai diverselor Servicii secrete. Am simțit cît costă la final de mandat la TVR. Mi-am adus aminte zilele astea de ei, pentru că am constatat că s-au activat brusc. Sunt de pe la toate serviciile prin preajmă. Amintesc că nu au relații prea bune între ele. Se calcă pe picioare cind sunt interesate de o persoană, de o situație. E un nou val după cel precedent cind mai mulți jurnaliști fie s-au denunțat singuri, fie au fost reperați ca agenți de colegi lor și demascați. Din păcate prea puțini dovediți. Impricinații au rămas pe loc și lucrează nestigheriți. Și nu mă refer aici decît la cei care se vintură prin mass-media.

Dacă privești televizorul seară de seară, știrile, talkshow-urile îi vezi că apar la tot felul de emisiuni. În loc să comenteze jurnalistic ei trimit mesaje. Despre imigranți, despre Ucraina, despre Ponta, despre Dragnea, despre Iohannis, despre codul fiscal, despre TVR&Tănase. Ordinele pe unitate sunt străvezii. Respectivii spun ce trebuie spus, vorbesc în interesul unor terți, instituții abilitate. Dacă zapezi pe diverse canale, dai de același mesaj trimis de diferite guri. Unele mesaje sunt explicite, altele prin ricoșeu, unele ne disperă, altele ne mobilizează, altele fac propagandă, altele denunță. Dar seamănă toate ca doua picături, copy-paste. Sunt ca postacii pe facebook care năvălesc la un semnal cu același textuleț. Agenții acoperiți sunt travestiți în moderatori de succes, in invitați ocazionali, în intelectuali și comentatori serioși, în experți. Ei impinzesc ecranul cu scenariile, alarmele, intoxicările lor.

Unii sunt insă mai sofisticați, nu plutesc solitar în cosmos ca sateliții. Tipii și-au tras așa-zise fundații și asociații. Aparțin unor organizați adhoc. Se prefac că aparțin de societatea civilă. Unii joacă mascarada asta încă din anii 90 – de maximă înflorire a societații civile. Au devenit nume consacrate, s-au branduit, ciugulesc fonduri de pe unde apucă, din UE mai ales – unde se prezintă ca vajnice apăratoare ale unor drepturi și stînguri. Nu ai să le găsești acolo unde ar trebui, activind în societatea civilă, în stradă, ci in birouri confortabile sau mai curind prin hoteluri și aeroporturi. Nu apără libertatea presei decît cînd e vorba de băieții cu ochi albaștri. Nu protestează împotriva abuzurilor sau încălcării legii de către autorități. Vezi intervenția generalui Oprea la TVR. Dar trimit mesaje, manipulează, intoxică. Instituțiile astea brave sunt conduse de niște vajnici și patriotici ofițeri acoperiți și au interese financiare vădite.

Dar nu sunt toate vechi, din anii 90/2000. Altele sunt organisme noi, inspirate tot de servicii. Au scos capul la suprafață mai aproape de timpurile noastre. Dacă te uiți la statutul lor, în bilanțuri, vezi că sunt finanțate de diverse ministere de forță și de servicii. Unele au o existență ocazională. Apar la suprafață cînd e o criză sau o campanie și dispar imediat după aia, ca apa în nisip.

Ideea este simplă. Să nu fie lăsată societatea singură, spontană, fără îndrumare, fără ghid. Societatea este încadrată, dar nu tot timpul – ca în vechiul regim – ci numai in momente critice, cînd agenții acoperiți și rețelele anexe se activează. Le observi ușor prezența. Zilele astea ele au fost cît se poate de active. Mai răsfirați băieți, mai răsfirați!…Ce v-ați înghesuit așa!?…

STELIAN TĂNASE

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • JOJO spune:

  AVEM CE AM PERMIS SA FIE, SECURITATEA NO MURITU NUMA-UN PIC S-A HODINITU. PRINCIPIILE AU RAMAS, POPORUL INFANTIL STA GURA CASCA

 • Mihai spune:

  E posibil sa fi fost destituit asa rapid ca un fel de trofeu ptr.interesul national.Sunt curios ce va fi cu motiunea,s-ar putea sa treaca .Daca va fi asa inseamna ca dvs. ati fost cadoul ptr. Oprea si Dragnea din partea lui Johannis.E clar ca nu exista acum o persoana avuta in vedere de catre psd ptr. preluarea TVR.
  E trist sa urasti asa de mult un om,sa lucrezi cu toata fiinta ta spre daramarea lui si aducerea la putere a unor imbecili, care imbecili sunt suficienti de ticalosi si te curata acum!
  Am votat cu Basescu in 2 randuri-pur si simplu nu a existat alternativa.Pacat de MRU -e singura speranta in generatia mai tanara de politicieni

  • Valentin Munteanu spune:

   E halucinant ce afirmati.
   Johannis nu are nici o legatura cu executia. Si nici instrumente nu avea sa o opreasca(considerand ca si-ar fi dorit).
   Nici nu trebuie cautate argumente. Pur si simplu mecanismele nu erau la indemana presedintelui.

 • Valentin Munteanu spune:

  De duhoarea asta nu vom scapa prea curand.
  Asta a fost pariul inca din 1989.
  Se stia inca de atunci ca nu ceausestii, cc-ul sau liderii politici conduc. Prostimea era tinuta-n frau de generalii de intendenta(prim secretarii) care, ca si acum roteau robinetul functie de ‘nelinisti’ iar ochisorii albastri manevrau banii cu care ‘ne plateam’ datoria externa.
  Cu asta si-a confirmat Ceausescu imbecilitatea, a intrat in psihoza platii datoriei si pe majoritatea ne-a infometat iar, pe cei putini, de incredere i-a propulsat. Vulpile astea i-au mancat casul pe care l-a predat ca bou’
  Si din papusi, vulpile au devenit papusari.
  Iar noile papusi, cand li se termina viata artistica trec uneori pe la dna. O spovedanie (cum era cu sima?), un conon si gata mantuirea lor, neamul fiind miluit(daca a fost papusa harnica in veci).
  Societatea civila constituita dupa revolutie ( oameni omorati aiurea pentru nesincronizarea cu Timisoara) a reusit prin inactiune sau piste false sa compromita definitiv conceptul. Asa ca cine ne mai putea scapa, s-a scapat deja pe ea.
  Singura sansa de normalitate poate veni, atat cat e posibil-interesul poarta fesul, de la UE.
  Ce-am facut noi bun a venit ca ‘recomandare’ de acolo.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!