DE CE SUNTEM PE PENULTIMUL LOC DIN EUROPA

isarescuPentru rubrica „Să stăm de vorbă” am ales un extras din ultima declarație facută de guvernatorul Băncii Nationale, Mugur Isărescu. El pune problema sărăciei și subdezvoltarii la un centenar de la Marea Unire. De ce incă nu sunt legate între ele provinciile istorice, Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania ? Mugur Isarescu aduce in discuție infrastructura – una din cauzelele majore ale rămînerii cronice in urmă. Mai vorbeste si despre situația forței de muncă. Investiții, calificare, șomaj etc. Efectul discrepanțelor – suntem pe penultimul loc in Uniunea Europeană, ca întotdeauna de altfel.

Aștept comentariile dvs pro și contra, ca de obicei.

„(…) Vreau doar să pun accentul pe problemele extraordinar de mari pe care le creează capitalului, autohton sau străin, nu contează, starea precară a infrastructurii, lipsa autostrăzilor. Avem un necesar enorm de mare de infrastructură. Asta este o problemă de investiții publice, care au fost întotdeauna tăiate în perioade de recesiune, dar deseori și în faza expansionistă. Mai mult, fondurile europene, chiar atunci când au crescut, nu s-au alăturat investițiilor publice, ci doar le-au înlocuit. Ne pregătim să sărbătorim 100 de ani de la Unire. Dar, fără infrastructură, provinciile noastre istorice riscă să vadă discrepanțe crescute în viitor. Am vorbit de nevoia ca autostrăzile noastre să ajungă să treacă munții Carpați. Acum vreau să fiu mai clar și precizez că aceasta nu înseamnă trecerea doar de la nord la sud, ci și de la est la vest. Nu este nevoie doar de o autostradă Pitești-Sibiu, ci și de o autostradă Iași-Târgu Mureș. Acestea ar trebui să fie priorități pentru noi”. .

„(…) Aproape 21% dintre tinerii români între 15 și 29 de ani nu urmează vreo formă de învățământ, dar nici nu lucrează. În Uniunea Europeană, media acestui indicator este de numai 14%.(…) „În 2016, PIB per capita calculat ca procent din media acestui indicator pentru cele 15 țări care au alcătuit Uniunea Europeană înainte de 2004 era de 44,5% în Bulgaria, 54,5% în România, 63,6% în Ungaria și 64,1% în Polonia. Datele pe care le-am prezentat arată că am progresat relativ, dar suntem în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană.”

CITESTE SI DA MAI DEPARTE

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!