DEZAMĂGIREA

By 26 august 2013La zi

018Cred că principalul punct care ar trebui să se afle pe agenda lui Antonescu & Ponta ar trebui să fie reculul sprijinului popular pentru USL. Anul trecut electoratul a zdrobit PDL în alegeri în două rînduri iunie, decembrie. USL are o majoritate de peste 70 de procente in Parlament. De mirare însă, Guvernul nu a trimis spre dezbatere și vot legi necesare, importante, reformatoare, care să destrame regimul corupt Basescu împotriva căruia liderii USL au zis că luptă. Ele sunt cuprinse în programul electoral USL, au fost anunțate în 2012 sub presiunea străzii. Lideri USL au uitat prea repede pentru ce au fost votați și aduși la putere de electoratul românesc. Cred că una din cauzele acestei atitudini este aceea că pun preluarea guvernului pe seama jocurilor de culise din Parlament cînd traseiștii au schimbat raportul de forțe în favoarea lor. Deci nu ar datora cu nimic electoratului sau protestelor din Piața Universității.

058Ștacheta a fost ridicată foarte sus, promisiuni făcute au fost mari și radicale în 2012. Orizontul de așteptare este foarte ridicat și de aceea pretențiile sunt și ele mari. Exigențele publicului față de guvernerea USL sunt pe măsură. USL a inceput să cadă cam din primăvară in sondaje semn că răbdarea oamenilor s-a cam terminat. A pierdut cca 20 de puncte in șase luni. Faptul că nu exista alternativă la guvenarae USL și că Opoziția este inexistentă, nu aranjează lucrurile. Aici nu e vorba doar de erodarea puterii, naturală, firească. Timpul scurs e prea scurt.

Guvernele Ponta 1 si 2 sunt în palatul Victoria de cca 16 luni – mai 2012/august 2013. Timp destul să formuleze un program clar și să se ia primele masuri serioase. Chiar să constatăm și primele efecte pozitive. Se intimpla in plus că politicile USL nu sunt formulate limpede, comunicarea este foarte aproximativa. Poate că nu au ce sa comunice! și asta poate fi o cauză. PNL vrea una, PSD alta, iar mesajul care rezultă este ambiguu.

Liderii USL suplinesc asta printr-o prezență mediatică prea insistentă. Ce nu știu ei este că nu ajunge să apari la tv. Trebuie să ai ce spune, să ai un mesaj de transmis – o decizie, o lege, o măsură. Să te duci intr-un studio tv ca să șuetezi e dăunator imaginii unui lider. Dar ei au impresia că dacă sunt văzuți pe micile ecrane sunt admirați, notorietatea loc crește, fac puncte in sondaje. E fals. Tot mai mult, prestația liderilor USL, incepind chiar cu Antonescu și Ponta, seamănă cu o moară de vorbe care macină în gol. Apar prea des la teve și astfel dezvăluie involuntar lipsa de substanță a actului de guvernare. Ei incearcă să suplinească deciziile ezitante cu aparența unei presupuse activitați.

crin antonescu 5Ii găsești pe toate canelele tv, în talkshowuri, în conferințe de presă, la știri, peste tot unde există disponibil un spațiu media. Toată lumea îi invită pentru că reprezintă puterea. Lor le place asta, vor să fie populari, au o atitudine de rockstaruri. Primul care a fost ispitit de asta a fost antieroul Băsescu care și-a asumat rolul de b nastyboy. Ponta si Antonescu concureaza, sunt rivali pentru rolul de băiat bun. Și o fac fff des. Și Iliescu și Stolojan și Isărescu și Năstase și Tăriceanu au fost reticenți la prezența tv. Iși cintăreau atent aparițiile publice, apăreau numai cînd aveau ceva de comunicat, un mesaj de transmis in spațiul public.

Dezamăgirea publicului vin din acești doi factori descriși mai sus. 1./Lipsa refomelor care să corecteze situația lăsată de regimul Băsescu și 2/comunicarea defectoasă, fără substanță, neglijentă, lipsită de mesajele pe care le așteaptă lumea. Răbdarea s-a cam terminat. Anul 2014 este electoral, atunci se va face un prim bilanț. Vreme ar mai fi pentru liderii USL să recupereze timpul pierdut. Nu știu dacă au și voința politică.
STELIAN TANASE

FOTO www.stelian-tanasa.ro www.mediafax.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Corneliu spune:

    Am pus un posibil umil comentariu pe blogul meu si-l redau, cu permisiunea Dvs. Si da, prestatia USL produce o mare dezamagire dar cu bataie foarte lunga (simt eu).

    luni, 26 august 2013

    Ganduri din … trecut spre … viitor
    „Învață din greșelile altora. Nu vei trăi atât de mult încât să le faci tu pe toate.“
    Anna Eleanor Roosevelt (n. 11 octombrie 1884 – d. 7 noiembrie 1962) a fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea. De asemenea a fost americanca ce a ocupat cel mai mult timp postul de Primă Doamnă.

    As fi vrut sa scriu cu totul altceva dar, din nefericire, gandurile mele sunt „focu-sate” spre ceea ce, in aceste zile, ar trebui sa insemne „alegerea inteleapta” a PNL-ului. Si pentru linistea sufleteasca, a mea si a tuturor, nu voi face nici o referire la numele respective caci nu ma intereseaza.

    Ce ma intereseaza si m-a determinat sa postez aceste ganduri are legatura cu postarea mai veche in care faceam referire la un interviu al purtatorului de cuvant al B.N.R., interviu pe care l-am vazut, in reluare, acum cateva zile.

    Daca in postarea anterioara faceam referire la sacrificiu astazi, dupa ce s-a facut numirea, deja analizata, disecata, sustinuta sau contestata, la Ministerul Transporturilor, gandurile m-au dus cu o suta si ceva de ani in urma cand, punandu-se bazele nasterii Bancii Nationale a Romaniei, o „TRIPLETA DE AUR” (cum a numit-o Mugur Stet) compusa din Regele Carol I, liberalul Ion C. Bratianu si Eugeniu Carada facea posibila traiectoria ascendenta pentru noul regat aflat la rascruce de vanturi. dar nici despre acest aspect nu mi-am propus sa scriu. El se afla usor de gasit pe site-ul http://www.isciv.ro/istorie-si-civilizatie/bnr-2012/eugeniu-carada-ion-c-bratianu-si-intemeierea-bnr.

    Astazi mi-am propus sa scot in evidenta, prin copy-paste, un pasaj din acelasi material spre stiinta conducatorilor liberali si nu numai si spre aducerea in memorie a ceea ce inseamna spiritul liberal:
    „Ion C. Brătianu a fost acela care a accentuat mai cu vigoare ideea naţionalismului român; el a tins ca această idee să se traducă pe toate terenurile vieţii publice române, prin creaţiuni şi fapte concrete ce vor rămânea ca atâtea monumente ale iubirii de ţară, ale prevederilor adânci ale acestui cetăţean.”

    Iubirea de tara. Aceasta este ideea la care ma tot gandesc de ceva timp, mai ales de cand liderii USL, parca inscriindu-se in tiparul normal al anormalului romanesc, nu fac altceva decat sa repete greselile predecesorilor si sa ne convinga, inca odata, cat de multa nimicnicie se afla in „democratia originala romaneasca”.

    Din aceasta cauza stau si ma intreb: cand va trebui sa votam viitorul presedinte, vom reusi sa avem o personalitate care sa se asemuiasca „titanilor”politicii trecute? Ca despre „cadindatii” autopropusi ca de fapt despre toti politicienii actualei noastre realitati, versurile eminesciene sunt mai mult decat elocvente in partea a doua a „Scrisorii a III”-a din care redau, tot prin copy-paste:
    „Voi sunteţi urmaşii …? Nişte răi şi nişte fameni!
    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
    Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
    Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
    Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!”

    Intrebari aproape fara raspuns in cotidianul mioritic de astazi. Am gasit, insa, un raspuns mai mult decat relevant pentru liderii nostri aprinsi de „ceata” functiei si scaunului care, oricand, se poate clatina fara sa-si dea seama. Raspuns care vizeaza tocmai aceasta „racila” a existentei umane, mandria.
    Doar ca el este intr-o altfel de Carte, decat agreaza ei si este redat prin unul din liderii „iubiti” atat de popor cat si de Dumnezeu, imparatul David care spunea:
    „Pazeste, de asemenea, pe robul Tau de mandrie, ca sa nu stapaneasca ea peste mine! Atunci voi fi fara prihana, nevinovat de pacate mari.” (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/19/)

    Simplu, normal, moral si … crestineste.

    Va multumesc pentru atentie.

  • sorge spune:

    Toata povestea cu USL ,pare o tinta falsa.
    Mi se pare mai aprope Partidul Popular care nu va putea fi controlot in nici un fel ,cind vor vota 4 milioane de moldoveni ; si vorbesc de cei de peste Prut,unde tocmai astazi Basescu lanseaza Partidul Popular.
    Si daca o sa cautam putin vom gasi vorbele Sniorului ,care a spus ca nu avem nevoie de 4 milioane de voturi ale minoritarilor !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!