DEZINFECTANȚII – O POVESTE URÎTĂ

tanase nisa 118Intii a explodat grenada pusă de Tolontan. S-a declanșat o anchetă să se afle responsabili să se potolească opinia publică. Cei de la sănătate de sus pină jos se ascund. E vorba de achiziții publice și de coruptie. Noroc că presa și-a continuat investigațiile ei. Revelațiile nu au intirziat să apară. Ce bănuiam că e un accident, o afacere acolo din atitea, s-a dovedit a fi un sistem de fraudă și minciună. Prețul – viețile oamenilor. Presa a scos la iveală informații multiple dînd amploarea cuvenită intregii afacerii. Ministerul Sănătății – cel mai interesat aparent să afle responsabilii – caută să limiteze efectele scandalului și chiar să îl mușamalizeze. Oricum nu pare interesat să afle adevărul, pare să il știe deja, dar ar vrea să il ascundă.

Explicația poate fi una singură. Firma respectivă și patronul ei Dan Alexandru Condrea& HexiPharma – se bucură de protecții oculte. Adică afacerea cu dezinfectanți diluați aparține nu lui ci unor servicii care acum îl protejează. Cum la mijloc pot fi mahări din Ministerul Sănătății. Sau e vorba de operațiunea „banii pntru partid”. Aáfacerea e acum păzită de cei care au ciștigat de pe urma ei. Sunt prea multi bani in joc ca Dan Alexandru Condrea să îi ducă pe toți acasă. I-a împărțit cu cine trebuie, că altfel era scos din afacere demult. Afacerea se bucură de complicități înalte și multiple, de la în rețeaua de spitale la ministerul sănătății, la servicii etc.

ciolosDespre afacere SRI știe din 2010, relevă Cătălin Tolontan. DNA a fost sesizat din 2012. Ce s-a intimplat intre timp. Cine a lucrat cu folos pentru ținerea gunoiului sub covor!? Cert este că nici SRI nici DNA nu au intreprins nimic. Amintesc că nu cineva din ministerul sănătății sau din spitale a dezvăluit ce se întîmplă. Dacă nu era presa nenorocirea asta continua nestigherită spre folosul celor implicați. Să amintesc că și actualul ministru al sănătății, Cadariu, a avut 8 (opt) contracte prin clinica pe care o conduce cu firma respectivă… Si nu a demisionat incă.

Chestiunea e că scandalul are potențial exploziv. Cioloș s-a sesizat și pare dornic să reacționeze. Nu știu dacă lumea va ieși stradă să protesteze sau dacă Iohannis il va pofti la Cotroceni să îi ceară demisia. Deocamdată, ca să potolească spiritele, Cioloș și-a trimis purtătorul de cuvînt în fața presei aseară să ne spună că primministrul a luat la cunoștință situația creată (mersi) și că Sănătatea e acum pe locul intii in preocupările guvernulu. Că s-a ordonat o anchetă, că se vor lua măsuri, etc. Am mai auzit acest tip de discurs. Dacă apărea Cioloș în persoană să ne spuna aceste lucruri banale poate l-aș fi crezut mai mult.

Pentru mine megaafacerea asta a dezvăluit ca putreziunea a ajuns la os în sistemul de Sănătate. Că încrengătura dintre managerii spitalelor și afaceriști ( echipamente, substanțe, medicame etc ) e f. mare și plină de foloase pentru unii. Că circuitul banilor in natură (negri mai ales), nu e deloc curat și că – mai ales – se face pe seama vieții pacienților. E un cinism grosolan, pe fondul unei indiferente față de bolnavi vecină cu crima. Stăm pe o groapă de gunoi. Cam asta ne arată în rezumat acest megascandal.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Alex spune:

    „Urîtă”….serios?

  • Dana spune:

    Ce cred eu despre Ciolos: cred ca a fost o alegere potrivita pentru aceasta perioada pentru noi si aceasta guvernare, o experienta nepretuita pentru dansul. A fost serios si impartial in activitatea sa ceea ce nu s-ar fi intamplat cu nici un premier politic. Daca in viitor va reprezenta Romania in forurile europene, este bine sa si cunoasca Romania. Reactia foarte tarzie la bomba dezinfectantilor o pun pe seama faptului ca dansul a trait prea mult in strainatate si nu a inteles imediat despre ce este vorba. Domnul Ciolos nu „deconteaza” dramatic incompetenta prea multor ministri deoarece perceptia mea, de exemplu, este ca acesta nu este guvernul lui, acesti ministri i-au fost impusi, diferenta dintre Premier si ministrii fiind foarte mare. Premierul nu a avut cu cine lucra. In opinia mea aceasta era o problema de CSAT si din acest motiv cel ce deconteaza (pe buna dreptate) este Presedintele si partidul care l-a sustinut, PNL. Daca Romania nu verifica in laboratoare proprii substantele chimice si farmaceutice din spitale si farmacii (cum nu verifica nici alimentele), inseamna ca acestea sunt utilizate fara nici un control in toata structura medicinei militare si ca este un sistem total neprotejat la atacuri bacteriologice externe! Faptul ca nu avem un laborator acreditat tine doar de modul de obtinere al unei probe in instanta dar noi suntem in situaltia lipsei oricarei forme de control caci, nu exista o structura de securitate bacteriologica interna in primul rand!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!