DINASTIA – CAROL l, ROMANIA FELIX, EPISODUL 6

carol regeAm ajuns cu povestea noastră tv din serialul documentar „DINASTIA”la episodul șase – „ROMANIA FELIX”. Regatul lui Carol l de Hohenzollern-Sigmaringen era la inceputul secolului XX o țară prosperă, una dintre cele mai dinamice din Europa. Petrolul și grînele, dar și reformele îi asigurau dezvoltarea economică. Moneda sa, leul – era una dintre cele mai puternice si dorite de toata lumea la Paris, Londra, Zurich, Berlin și Viena.

In 1906 se serbeaza prin mari festivităti 40 de ani de cînd Romania se afla sub sceptrul lui Carol l. O Românie în plin progres. In acest peisaj pozitiv există și o mare problemă nerezolvată – cea țărănească. În 1907 izbucnesc răscoale in satele din Moldova care se exstind în sud. Guvernulc osnervator cade. Se formeaz un guvern liberal cu DA Sturdza, Alexandru Averescu și Ionel I. C Brătianu. Represiunea nu întîrzie. Se comit violențe de ambele părți…Este singura pagina neagră din domnia lui Carol. Umează in 1912-13 Războiul balcanic, încheiat cu pacea de la București – momentul consacrării Romaniei drept cel mai influent stat din Europa de Sud-Est.

Serialul (21 de episoade x 26 de minute – scenariu și regie Stelian Tănase ) este istoria spusă pe înțelesul tuturor a celor patru regi ai României – Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai. Textul comentariului (citit de Victor Rebengiuc) este reprodus integral în volumul cu același titlu „DINASTIA” semnat de Elena Vijulie și Stelian Tănase apărut la editura RAO în 2017.

Dacă nu il găsiți la librăria din colțul străzii unde locuiți,atunci scrieți pe adresele www.raobooks.com sau www.librariarao@rao.ro pentru a fi siguri că intrați în posesia unui exemplar. Un cadou perfect pentru familia dumneavoastră de Sărbători. Istoria așa cum a fost.

Muzica și ilustrația muzicală Gabriel Basarabescu. Producător executiv Șerban Georgescu.

Vizionare plăcută – cu un simplu click. Ne puteți urmări și pe telefonul mobil.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Andrei Costin Victor spune:

    Ce nu se știe este faptul că în vremea revoltelor mai vechi, din 1888, propagandiști filoruși, ortodocși fundamentaliști, preamareau dinastia pravoslavnică rusă și chemau la revoltă contra ,,regelui papistaș,, Carol l
    În scrierile literare antebelice mai sunt pomeniți și ,,socialiștii de la sate,, care chemau înainte de 1907 la revoltă. Agitatori marxiști. Puțin cunoscute aceste informații…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!