DINASTIA- CAROL ll EPISODUL 16 – DICTATURA REGALĂ. AGONIA

regele carol IIAm ajuns cu povestea noastră din serialul documentar „DINASTIA” la partea a treia. Ieri ați vizionat episodul Carol ll (1930-1940)- ” ANII 30″. Azi un nou episod, al 16-lea, „DICTATURA REGALA. AGONIA”
Anii 30 au insemnat ascensiunea lui Hitler si declinul Tratatului de la Versailles si Ligii Națiunilor. Situația în Europa a devenit din ce in ce mai amenințătoare pentru România. In toamna 1938 Hitler, Mussolini, Daladier și Chamberlain – liderii celor mai puternice tari de pe continent – se intîlnesc la Munchen. Daladier si Chamberlain cedeaza pretențiilor celorlalti doi si Cehoslovacia este sacrificată în speranța ca Hitler isi va opri agresiunile. Efectul a fost invers. Carol ll face un turneu la Paris si Londra pentru a vedea care este situația României în acest context. Nu obține nimic. Franta si Anglia sunt preocupate să se înțeleaga cu Hitler și nu primeste garanțiile pe care le dorea. Carol ll nu are incotro și se intilneste si cu Hitler pe care il detesta. Ințelege ca Romania este grav amenințată și că planurile lui Hitler includ și Romania. Carol dă ordin lui Armand Calinescu să fie asasinați liderii legionari în frunte cu Zelea carol in uniformaCodreanu…În septembrie 1939 este asasinat și Armand Calinescu de o escadră a morții legionară…

Serialul (21 de episoade x 26 de minute – scenariu și regie Stelian Tănase ) este istoria spusă pe înțelesul tuturor a celor patru regi ai României – Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai(1866-1947). Textul comentariului (citit de Victor Rebengiuc) este reprodus integral în volumul cu același titlu „DINASTIA” semnat de Elena Vijulie și Stelian Tănase apărut la editura RAO în 2017.

Dacă nu găsiți cartea la librăria din colțul străzii unde locuiți, scrieți pe adresele www.raobooks.com sau www.librariarao@rao.ro pentru a fi siguri că intrați în posesia unui exemplar.

Istoria așa cum a fost!

Muzica și ilustrația muzicală Gabriel Basarabescu. Producător executiv Șerban Georgescu.

Vizionare plăcută – cu un simplu click. Ne puteți urmări și pe telefonul mobil.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!