DINASTIA – CAROL ll EPISODUL 17 – FINAL DE DOMNIE

regele carol IIAm ajuns cu povestea noastră din serialul documentar „DINASTIA” la partea a treia. Ieri ați vizionat episodul 16 Carol ll (1930-1940) – „DICTATURA REGALĂ. AGONIA”. Azi ultimul episod din seria dedicata regelui Carol ll „FINAL DE DOMNIE”.

Dupa semnarea Pactului Ribentropp -Molotov soarta Europei era pecetluită. Cei doi dictatori se ințeleseseră să o impartă între ei. La 1 septembrie Germania atacă Polonia. Franta si Anglia declara război Germaniei. Al doilea război mondial a început. La 17 septembrie și Armata rosie atacă Polonia de la est. Carol ll, în disperare de cauză declară că România este neutră.

Anul 1940 este anul prăbușirilor pe tot continentul. Franța cade atacată de panzerele germane după ce Danemarca, Norvegia etc. au fost ocupate de mașinăria de război a lui Hitler. De asemenea cad Balcanii. Tratatul de la Versailles nu mai există. România în noul context fără speranță este silită să cedeze ultimatumului URSS și sa se retragă din Basarabia si Bucovina. Cedează Cadrilaterul carol timesBulgariei. Nordul Transilvaniei il predă Ungariei după dictatul de la Viena. În aceste condiții, cu țara ciuntită, domnia lui Carol ll s-a incheiat. La începutul lui septembrie părăsește țara împreună cu Elena Lupescu și cîțiva fideli. Va trai în exil. Moare în 1953 la Estoril in Portugalia.

Serialul (21 de episoade x 26 de minute – scenariu și regie Stelian Tănase ) este istoria spusă pe înțelesul tuturor a celor patru regi ai României – Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai(1866-1947). Textul comentariului (citit de Victor Rebengiuc) este reprodus integral în volumul cu același titlu „DINASTIA” semnat de Elena Vijulie și Stelian regele carol 444Tănase apărut la editura RAO în 2017.

Dacă nu găsiți cartea la librăria din colțul străzii unde locuiți, scrieți pe adresele www.raobooks.com sau www.librariarao@rao.ro pentru a fi siguri că intrați în posesia unui exemplar.

Istoria așa cum a fost!

Muzica și ilustrația muzicală Gabriel Basarabescu. Producător executiv Șerban Georgescu.

Vizionare plăcută – cu un simplu click. Ne puteți urmări și pe telefonul mobil.

 

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!