DINASTIA – PARTEA A DOUA, FERDINAND, EPISODUL 12

regele ferdinand  3Am ajuns cu povestea noastră din serialul documentar „DINASTIA” la partea a doua, dedicată regelui Ferdinand (1914-1927). Ieri ai vizionat episodul 11, JOCURI PERICULOASE care se ocupa de prințul moștenitor Carol. Astăzi vedem episodul 12, „GLORIE ȘI AMĂRĂCIUNI” – ultimul din partea a doua a serialului. După o pauaa de citeva zile, vom difuza partea a trei – regele Carol ll.

Anii 20 au insemnat o perioadă de consolidare a Marii Uniri. Un moment important a fost consacrarea ei de la Alba Iulia în 1922. Alt moment de virf ( și o mare realizare ) a fost Constituția din 1923, sub guvernul liberal condus de Ionel C. Brătianu. După doi ani se produce o criză profundă în Casa regală. Aflat in Occident prințul Carol abdică de la tron printr-o scrisoare trimisă la București. Cauza acestei decizii dramatice – idila cu Elena Lupescu. Ultima parte a episodulului 12 istorisește boala, moartea și funeraliile regelui Ferdinand, Ferdinand mortîngropat cu funeralii naționale la Curtea de Argeș.

Serialul (21 de episoade x 26 de minute – scenariu și regie Stelian Tănase ) este istoria spusă pe înțelesul tuturor a celor patru regi ai României – Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai(1866-1947). Textul comentariului (citit de Victor Rebengiuc) este reprodus integral în volumul cu același titlu „DINASTIA” semnat de Elena Vijulie și Stelian Tănase apărut la editura RAO în 2017.

Dacă nu îl găsiți la librăria din colțul străzii unde locuiți, atunci scrieți pe adresele www.raobooks.com sau www.librariarao@rao.ro pentru a fi siguri că intrați în posesia unui exemplar. Istoria așa cum a fost.

Muzica și ilustrația muzicală Gabriel Basarabescu. Producător executiv Șerban Georgescu.

Vizionare plăcută – cu un simplu click. Ne puteți urmări și pe telefonul mobil.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!