DINASTIA – PARTEA A TREIA – CAROL ll, EPISODUL 13, RESTAURAȚIA

carol rege. 111Am ajuns cu povestea noastră din serialul documentar „DINASTIA” la partea a treia. Ieri ați vizionat ultimul episod dedicat regelui Ferdinand. Astăzi vedem primul episod dintr-o serie de cinci dedicată regelui Carol ll (1930-1940).

Moartea regelui Ferdinand și cea a lui Ion I. C.Brătianu (1917) a închis un capitol glorios al istoriei românești. Mihai, minor, a fost declarat rege in absenta tatălui său care prefera o existență civilă în Occident. S-a instalat o regență care s-a văzut debordată de problemele cu care se confrunta țara. Declanșarea crizei economice din 1929 a pus cu insistență problema aducerii pe tron a prințului Carol, văzut in unele cercuri (armata mai ales) cu speranță. In condiții aventuroase, într-adevar, la 6 iunie 1930, se realizează Restaurația. Urmeaza de 10 ani de domnie controversată. .

Carol si Mihai - 1936Serialul (21 de episoade x 26 de minute – scenariu și regie Stelian Tănase ) este istoria spusă pe înțelesul tuturor a celor patru regi ai României – Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai(1866-1947). Textul comentariului (citit de Victor Rebengiuc) este reprodus integral în volumul cu același titlu „DINASTIA” semnat de Elena Vijulie și Stelian Tănase apărut la editura RAO în 2017.

Dacă nu găsiți cartea la librăria din colțul străzii unde locuiți, scrieți pe adresele www.raobooks.com sau www.librariarao@rao.ro pentru a fi siguri că intrați în posesia unui exemplar.

Istoria așa cum a fost!

Muzica și ilustrația muzicală Gabriel Basarabescu. Producător executiv Șerban Georgescu.

Vizionare plăcută – cu un simplu click. Ne puteți urmări și pe telefonul mobil.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Maria Daiana Ogica spune:

    D-le Stelian Tănase dacă în acesta carte ați scrie realitatea despre Dinastia Hohenzollern din România ar fi chiar o carte interesanta . Dar atâta vreme cât Dvs căutați sa prezentați la superlativ anii de domnie 1866 – 30 Decembrie 1947 fără a prezenta și partea neagra a acestor ani , toată cartea devine un fals în scop de a manipula cititorii ca sa dorească reinstaurarea unei asa zise șefa a Casei Regale de România care de fapt nu mai exista de 70 de ani . Aceasta Casa Regala indiferent de situația în care a abdicat , este definitiv abdicata și nicio justiție din lume nu o mai poate reactiva . Sa zicem ca se organizează un referendum pentru instaurarea monarhiei ca forma de stat în loc de Republica. De ce am fi de acord cu o persoana din dinastia Hohenzollern care s-a dovedit trădătoare a intereselor românești, lasă și interesata numai de beneficii . Apariția celor doi bărbați care se vor dovedi sigur fii lui Mihai va arata ca aceasta dinastie nu a avut nici moralitate,,faptele lui Carol II, Mihai dovedind o tendința de imoralitate marcanta . Nu vreau sa ma refeream și la Carol I, Elisabeta , Ferdinand și Maria întrucât aceștia în afara unei vieți private tumultuoase și a unei tendințe de agonisire averii , au mai făcut și fapte notabil pozitive pentru România

    • Stelian Tănase spune:

      Mama avea o vorba „Ce vorbesti Franz?”Bateti cimpii din ignoranta sigur nu dina lte motive, Nu ati intrat macar o zi intr-o arhiva, se se vede .Acest serial este facut pe baza studierii arhivelor cel putin zexe ani. Dvs suntei inca sub influenta manualelor de istorie comuniste si propagandei din S cinteia si TVR din anii de dinainte de 1989. Cititi lucrari aparute dupa 1989.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!