DISCURSUL ȚINUT DE CEAUȘESCU DE LA BALCON

By 22 august 2013La zi

ceausescu 7Invazia Cehoslovaciei l-a luat pe Ceauşescu prin surprindere. El nu a refuzat să participe la această invazie, cum s-a spus, pur şi simplu nu a fost invitat. Se bănuia că relaţiile dintre Bucureşti şi Paris sau Washington făcea din România o ţară incapabilă să păsteze secretul. Brejnev nu avea incredere in Ceaușescu. Din 1964, Partidul Comunist de la Bucureşti ducea o politică de distanţare de Moscova. Sigur era multă iluzie în aceasta tentativă, dar lucrurile aşa se vedeau atunci. Motivul era simplu – liderii comuniști de la București (numiți de Stalin în anii 40 ) nu doreau ca Moscova să se mai amestece in jocurile lor de putere. Știau perfect că atunci cind Moscova schimbă direcția politicii salea, marionetelceausescu maurer apostole din capitalele esteuropene sunt înlocuite. O făcuse Stalin, o făcuse și Hrușciov.

În 1968, Ceauşescu nu avea încă toată puterea. Era obturat de baronii lui Gheorghiu-Dej, puternicii Emil Bodnăraş, Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol, oameni care l-au flancat în toţi aceşti ani. Nu devenise dictatorul de mai târziu, fiind silit să împartă puterea cu ei. Reacția lor la invazia Cehoslovaciei a fost să organizeze un miting de proporții in Piața Palatului pentru a a dovedi ca PCR este susținut, că politica sa externa are adeziunea maselor. Mesajul era că dacă trupele Pactului de la Varșovia invadează România- spre deosebire de Cehoslovacia unde nu a existat rezistență – aici poporul va lupta cu arma în mină să-și apere tara si conducătorii. Era o iluzie, dar se dădea un spectacol progagandistic.

Ceauşescu împreună cu foarte mulţi din lideri guvernului şi PCR au umplut balconul Comitetului Central al PCR, din actuala Piaţa Revoluţiei. În noaptea precedentă s-a hotărât de către membrii biroului politic tonul cu care trebuia să se vorbească să fie unul ponderat. Trebuia să fie un discurs moderat pentru că tuturor le era teamă că ruşii se vor folosi de această ocazie de a-l schimba atît pe Dubcek cît şi pe Ceauşescu. Văzînd însă reacţia mulţimii Ceauşescu a pus foaia jos şi a început să vorbească liber, aprinzîndu-se. În acest dialog cu mulţimea care îi cerea un ton şi mai vehement a spus cuvintele care l-au făcut cunoscut. Ceaușescu a devenit în cîteva minute un Maverick al blocului sovietic, un lider curajos, care se opune Kremlinului! Inceausescu 6 emoția acelor zile legate de invadarea Cehoslovaciei, lumea occidentala a fost impresionată.

ceausescu 13Nu știu cit a crezut Occidentul în poveste asta, dar i-a plăcut să o creadă, si mai ales s-a folosit de ea pentru a inventa un soi de erou al rezistenței in interiorul lagărului socialist împotriva lui Brejnev. Suna bine – o tară mică se opunea gigantului de la răsărit. Pe plan intern a fost momentul e în care Ceaușescu, devenit brusc o figură de anvergura mondiala, a devenit stăpînul absolut al PCR. A luat toata puterea, a devenit un dictator de tip stalinist. Și-a alimentat dictatura din mitul pericolului de a fi invadați de armata roșieafalta la granite. Acel discurs din Piața Palatului de la balconul CC la PCR a fost momentul lui de glorie. In august 68 nu discursul lui Ceausescu sau mitingul i-a impiedicat pe sovietici sa ocupe Romania. Le-ar fi luat – după toate calculele Statului Major al Pactului de la Varsovia– cel mult 48 de ore. Diviziile de tancuri erau masate pe Prut. Romania a fost salvată dupa discursul riscant al lui Ceausescu de interventia fermă a președintelui american Lyndon Johnson care l-a apelat pe Leonid Brejnev si l-a pus in garda că SUA nu va accepta incă o invazie.

In decemrie 1989 momentul pare că se repetă. In jur regimurile comuniste se prăbușesc, Ceaușescu se considera amenințat și era hotărit să își păstreze puterea. Vrea sa se salveze ca si 1ceausescu 12968 – organizează un miting. Același loc, piața Palalutui, clădirea CC PCR și balconul biroului sau. Mulțimea adunată în piață, microfoane, televiziunea, lozinci, drapele. Dar sensul istoriei s-a schimbat. În 21 de ani făcusem cunoștință cu toate aspectele sordide, dure, mizere ale unui regim de dictatură. Lumea îl privea pe Ceaușescu cu alti ochi. Starea de spirit se schimbase cu 180 de grade. Adusă să își exprime adeziunea față de Ceauescu, ca și în august 68, mulțimea s-a revoltat, a scandat slogane anticomuniste, dictatorul a fost huiduit și împiedicat să vorbească.

Ceaușescu a fost răsturnat a doua zi. Citeva zile mai tîrziu a fost judecat și executat. Ce nu știau – el și acoliții lui – era că istoria nu se repetă.
STELIAN TANASE

FOTO www.rompress,ro. www.mediafax.ro

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • Valentin Vesa spune:

  Refuz sa cred ca „multimea” l-a rasturnat pe Ceausescu si nu inteleg de ce un intelectual si om cu acces la informatii, ca dvs, sustineti asa ceva.

 • sorge spune:

  Se stie ,in mod sigur ca Gheorghe Gheorghiu Dej ,a fost executat de rusi prin iradiere .
  Nu a fost singurul care a avut aceiasi soarta.
  In aceasta situatie ,ar fi intresant de stiut ,[pt ca nimeni nu a pomenit ! ],care era varianta B,pt Romania ,prin debarcarea lui Dej .
  Totul s-a petrecut relativ repede ,cind Ceausescu a preluat puterea si rusii au fost surprinsi pe nepregatite .
  Refuz sa cred ca rusii ,nu stiau exact ce se intipla .
  In aceasta directie ,istoria ar mai putea fi scrisa .

Spune-ți opinia, fă-te auzit!