Maria Callas a fost cea mai mare voce a secolului trecut. Dintre toate divele, ea a lăsat impresia cea mai profundă. Șocul pe care l-a produs a constat în pasiunea şi dramatismul apariţiilor ei scenice la Scala, Covent Garden, Metropolitan… A avut un magnetism neegalat care atrăgea admiraţia fanatică a publicului. Apariţiile ei sunt şi azi de referinţă. Orice rol este comparat cu ce a făcut ea, Maria Callas. A avut o cariera scurtă. A murit tînără la 53 de ani la Paris, singură în apartamentul de lux cumpărat de celălalt grec celebru, Aristotel Onassis, bărbatul vieţii ei – cel care a făcut-o fericită dar şi a nefericit-o mai tîrziu. Ea a renunţat practic la cariera căreia îi dedicase totul pentru el. Onassis a părăsit-o pentru Jacqueline Kennedy, văduva fostului preşedinte SUA John F.Kennedy, cu care s-a căsătorit la 20 octombrie 1968.

Maria Callas şi Aristotel Onassis s-au cunoscut în 1959 şi au început o relaţie furtunoasă la bordul yahtului armatorului. Chestiunea era că amîndoi erau căsătoriţi, iar Callas era şi credincioasă, ortodoxă practicantă şi simţea relaţia ca pe un păcat. Se născuse la New York, dar a copilărit în anii onassis 5războiului la Atena, unde a şi studiat la Conservator. Cariera început-o în Italia. Aici s-a căsătorit cu cel care a lansat-o, Battista Meneghini, care i-a fost şi impresar. S-a impus greu, după ce a slăbit 30 de kg si după nenumărate turnee. Succesul a venit după cîteva mari roluri, Tosca mai ales. După 11 ani de căsătorie, Callas căuta altceva, mai ales după ce a onassis callasaflat ca Meneghini, slab om de afaceri, risipise averea adunată cu greu. În plus relația lor intimă nu mai mergea…Curtea pe care i-o făcea cu insistență Onassis a venit la momentul potrivit. Ea a declarat mai tîrziu ca a fost singurul bărbat care a făcut-o să se simtă femeie.

onassis 2Callas a sperat după divorțul de Meneghini ca Onassis o va lua de soție. Postura de amantă o umilea. Scandalul divorțului ei a alimentat copios presa. Meneghini a declarat că nu vrea să se despartă, Italia nu permitea divorțul în acei ani. Onassis ca să regleze lucrurile i-a oferit citeva milioane in schimbul consimțămîntului de a se despărți oficial. Meneghini a refuzat…Ea a reventi la cetățeania greacă, numai așa a reușit să divorțeze.

Apoi nimic nu a continuat cum și-ar fi dorit. Onassis s-a căsătorit cu “cealaltă”. Suferința i-a ruinat cariera. Nu mai repeta, s-a retras de pe scenă și cînd a încercat să revină nu a mai reușit să se impună pentru că își pierduse vocea. Nefericirea și deprimarea au lipsit-o de motivație. Paradoxal, Onassis a încercat să trăiască din nou cu ea, o vizita des la Paris, vorbeau mult le telefon…În 1975 Onassis a a murit. A fost înmormîntat în insula Skorpios lîngă fiul lui Alexander, mort intr-un accident de avion. Ea nu a putut să fie de față, refuzată de familie. Maria Callas a murit doi ani mai tîrziu, singură, la Paris. Se poate spune că iubirea i-a distrus viața. Ea, diva care stîrnise entuziasmul necondițioant a milioane de admiratori. (fișă de roman.Partida de vînătoare)

STELIAN TANASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!