DOMNIA REGELUI MIHAI

Episodul 1 /

La București, după uciderea lui Armand Călinescu, regele îl desemnează primministru pe generalul Gh.Argeșeanu a cărui misiune este să decimeze Garda de fier. E vorba de represalii ordonate de rege ca riposta la asasinat. Au loc arestări și execuții sumare. Cadavrele legionarilor sunt expuse în piețele orașelor. După o săptămînă este numit alt primiministru, Constatin Argetoianu. Carol caută o formulă prin care să liniștească situația. Lucru care nu îi reușeste. Gheorghe Tătărescu formează un alt cabinet la 24 noiembrie. In exterior România își declara repetat neutralitatea, încercînd să se păstreze în afara conflictului european. Pe plan intern Carol încearcă o apropiere de forțele politice, inclusiv de legionarii care îi jură fidelitate. În primăvara 1940 ei sunt eliberați din închisori și lagăre.

Ofensiva germană dupa citeva luni de acalmie se reia. Austria, Cehoslovacia, Polonia. Urmează Danemarca. După numai 4 zile Copenhaga capitulează. Norvegia rezistă doar o săptămînă. Belgia, Olanda, Luxemburg două săptămini cu totul. Se credea ca adevărata încercare va veni cînd mașinăria germană se va confrunta cu cea a Franței, la fel de puternică, de instruită și de bine echipată. Carol se aștepta ca seria victoriile militare blitzkrieg să hitler  1înceteze. Dar Franţa capitulează după numai șase săptămîni. Este momentul decisiv al ruperii echilibrului de forțe din Europa. Zilele României, așa cum se constituise dupa tratatul de la Versailles, sunt numărate.

Căderea Franței a fost un șoc la București. Numai Anglia mai rezista. Dar Anglia era departe. Ea însăși va trebui să lupte din răsputeri pentru a supraviețui impotriva agresiunii submarinelor lui Donitz și avioanelor lui Goering. URSS, după ce a incheiat razboiul cu Finlanda, a ocupat republicile baltice, și a ridicat pretentii asupra Basarbiei, și mai nou, Bucovinei. România complet izolată își așteapta sfirșitul. În acest context, sărbătorirea a zece ani de domnie care se organizează cu fasst la inceputul lunii iunie are aspectul unui dans pe vulcan. Ziarele sunt pline de elogii. Se desfasoară ceremonii şi festivităţi. S-ar părea că regele Carol al doilea este la apogeul puterii lui. De fapt el mai are de domnit mai puţin de 100 de zile.

Horia SimaCarol s-a menținut pe plan extern într-o poziție de neutralitate și a declarat că România își va apăra cu armata teritoriul în fața oricărei agresiuni. Mai mulți politicieni au cerut reorientarea polticii exterrne spre Germania.care triumfa peste tot. Ministrul externe Grigore Gafencu cedeaza locul lui Ion Gigurtu, cunoscut pentru simpatiile sale filogermane. Mai tîrziu Gigurtu devine primministru. Carol il primește in audiență pe Horia Sima, noul șef la Mișcării legionare, intors clandestin din Germania. Cei doi adversari se tatonează. La 22 iunie Frionutl Renaaterii Naționale înființat în 1938, es transformă în Partidul Națiunii, care se declară partid totalitar și si este condus chiar de rege. Este o încercare disperată de a da regimului politic din Romania un aspect mai apropiat de cel german. Manevra nu convinge pe nimeni, mai ales la Berlin. Hitler și Stalin hotărîseră deja prin întelegerea lor din 23 august 1939, soarta României.

iorga 1Evenimentele au luat un curs ireversibil. La 26 iunie, ministrul de externe sovietic, Molotov înmînează ministrului român la Moscova, Davidescu, cererea Kremlinului de cedare a Basarabiei și transferul Bucovinei către URSS. În 24 de ore declară el, așteaptă un răspuns. La București Carol convoacă Consiliul de coroană pe 27 iunie. Pozitța sa este că trebuie refuzat ultimatumul și opus rezistență armată pe graniță. Dar punctul său de vedere nu este sustinut decît de 11 din cei 27 membri ai Consiliului. Printre ei Nicolae Iorga, Ernest Urdăreanu, Victor Iamandi.

molotov1O a doua întîlnire a Consiliului de coroană, în seara același zile, dă un rezultat și mai prost. Numai șase se pronunță pentru respingerea ultimatumului sovietic. Ceilalți sunt de părere că Armata nu poate rezista atacului sovietic, mai ales că de la Sofia și Budapesta existau semnale că România va fi atacată. O mobilizare a armatei în Est, spun ei, ar expune țara unei catastrofe. Ar duce practic la dispariţia statului român, împărţit între sovietici, unguri şi bulgari. România ar fi putut rezista unei ofensive a Armatei roşii numai două săptămîni. Carol se înclină.

În incercarea de a cîștiga timp, propune negocieri. Molotov refuză și dă Guvernului român o zi pentru a a accepta cererea Kremlinului, și numai 4 zile pentru a evacua teritoriile cerute. Era vorba de aproape 45.000 km pătrați și peste 3 milioane de locuitori în Basarabia, iar cu nordul Bucovinei de 5.396 km pătrați și o jumătate de milion locuitori. Carol notează în jurnal : “ Mi-e ruşine de mine însumi.”

Începînd cu 28 iunie Basarabia şi Bucovina sunt evacuate de autoritățile române. Este un exod. Se petrec scene dramatice. Armata română se retrage fără a trage un foc de armă. La fel au procedat cehii şi danezii în fața manoilescu  2Germaniei. Totuşi Finlanda a opus rezistenţă Armatei roşii. Atmosfera în România este una de disperare şi neputinţă. Pe plan diplomatic România face încercări de a-și îmbunătăți situația. La 1 iulie Guvernul român renunță la garanțiile anglo-franceze acordate in aprilie 1939. Era un gest simbolic, dorind să arate reorintarea politicii externe. Un guvern condus Ion Gigurtu, ia locul la 4 iulie, celui condus de Gh.Tătărescu. Ministru de externe este un fidel al regelui Mihail Manoilescu, cunoscut pentru simpatiile sale pentru Axă. Din Guvern fac parte și trei legionari. Guvernul da declarații de apropiere de manoilescu 5Gremania și Italia. Totul, în speranţa că stăpînii Europei – vor cruța România. Era prea tirziu. La Moscova se fac tatonări prin Grigore Gafencu. Primul ministru Ion Gigurtu şi ministrul de externe Mihail Manoilescu merg la Berlin și Roma la sfîrşitul lunii iulie încercînd să salveze situația. E zadarnic. Bulgaria și Ungaria au formulat și ele cereri ultimative. Hitler ii cere printr-o scrisoare regelui să înceapa negocieri cu acestea și să accepte să cedeze teritorii. (VA URMA)

Extrase din volumul DINASTIA -Povestea celor patru regi ai României spusa pe intelesul tuturor. De ELENA VIJULIE și STELIAN TĂNASE, Editura RAO 2017 -librariarao@rao.ro sau raobooks.com

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

DESKREPORT

 

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • Emilia spune:

    Va multumesc pentru Lectia de istorie deosebit de clara si pe intelesul oricarui muritor.Va citesc cu multa placere!

  • Stephan Benedict spune:

    După cartea preotului Stefan Palaghita, Istoria Mișcării Legionare scrisă de un legionar, publicată in România in 1993, și profesorul Nae Ionescu a fost asasinat tot de legionari, da către propriul sau medic, care-i administra zilnic niște prafuri pentru tratarea inimii. Intr-una din zile aceste prafuri conțineau și otrava. Despre acest al cincilea mare asasinat al legionarilor, nu s-a prea discutat niciodată.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!