DRAGNEA ÎȘI FACE BAGAJELE ?

tanase nisa 11Si-a găsit nașul Liviu Dragnea ? Dacă Sorin Grindeanu era premierul personal pus de Dragnea în post, Mihai Tudose nu este. El a fost propus si susținut de conclavul partidului care i-a dat peste mînă marelui șef cind a vrut să-si pună din nou un premier dintre oamenii lui de casă. PSD-istii au preferat un baron, unul de-a lor, nu un personaj din anturajul lui Dragnea care dăduse deja chix cu Shhaideh și Grindeanu. Efectul se vede azi. În această criza – previzibilă – Mihai Tudose are susținere în partid, nu e singur in ploaie ca Sorin Grindeanu. Nu e la mîna lui Dragnea, mai ales. Pe scurt nu poate fi dislocat la un simplu pocnet din degete.

Se joacă ultimul act al carierei mirobolante a lui Liviu Dragnea care o luase pe repede înainte spre un regim personal-autoritar (pe model Erdogan) ? Așa se pare, dar mai e totusi ceva pină departe. Si Liviu Dragnea e greu de scos din joc. E un die-hard. Clientela dragnealui din PSD este f numeroasă. Sunt destui care il vor susține ca să nu isi piardă pozitiile si privilegiile. Situația e ca la licitatie la cazino. Ciștigă puterea care dă mai mult! Acela va fi șeful PSD în 2018. Liviu Dragnea este totusi un alergător de cursă lunga, un carierist redutabil. Mai are resurse, chiar dacă imaginea lui este fff mototolită, iar în sondaje a căzut dramatic ( e plasat sub Tudose).

Mi-e clar că se gîndește să iși facă bagajele, chiar dacă intenționează – inainte să stingă lumina – să mai dea citeva bătălii. Asta din simplul motiv ca trebuie să-si apare pielea. Pentru el, plecarea de la vîrful PSD echivalează cu probleme imense in justiție. Și nu il văd scăpat. Asa că își pregăteste o ieșire din scenă. Nu neapărat că pleacă, dar ca sa fie pregătit pentru orice eventualitate. Asa ca sa nu interesatii sa nu ii cinte rohodul, ar fi prematur. Intrebarea este – Ce se va întimpla cu rețeaua clientelară pe care o patronează? Mă gindesc la gazetarii din anturaj. Ce vor face? Au mincat kkt cu ghiotura. Isi vor gasi leger alt patron să-i plătească? Da, nu am grija lor. Toti tovii vor sa fie pupați in dos, inclusiv cei care ii vor lua locul lui Dragnea. Dar cu expertii in imagine si marketing politic ce se va intimpla ? Idem. Vor prinde alt fraier cu buzunarele pline!? Sunt însă – si sunt cei mai importanți – țuțerii, slugile, acoliții din partid. Ce se va întimpla cu ei? Multe. Fiecare cu norocul lui.

tudose 2Liviu Dragnea nu cade singur. Va trage multă lume după el. Mii de persoane. Odată cu el se va prăbuși un întreg sistem de relații. Sistemul totuși se va reconfigura. Instinctul de supraviețuire in aceste medii este decisiv si cit se poate de prezent. Întrebat dacă ar fi dispus să-și dea demisia din PSD, lui Liviu Dragnea i-a scăpat porumbelul din gură : „Pot să plec și din țară, dacă eu sunt cuiul lui Pepelea”. A fost glumeț, dar nu este exclus să se gîndească serios la acest scenariu. Nu il văd capturat, pus în cătușe și trimis cu duba la Jilava. Mai curînd îl văd fugar…

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE

Copyright www.stelian-tanase.ro

„.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Ivan Urrego spune:

    „Lucreaza” in stil sud-american.Fara gluma.Precum cei din Cartelul North Valley sau din Medellin.Cine misca in front este executat.Intr-o forma mai soft.Acid diluat.Iar Codrin Stefanescu se vrea a fi un fel de John Jairo Velasquez.
    Mentalitatea de pe mosia lui se apropie mult cu cea din Columbia anilor ’90.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!