CAFTEALA DINTRE DRAGNEA ȘI TUDOSE

dragnea digi24S-a incins iar tărița în PSD, mai ales intre Liviu Dragnea, șeful partidului, și Mihai Tudose, șeful guvernului. Exact cind lucrurile au deversat a apărut brusc un sondaj care zice că guvernul s-a prăbușit cca 20 procente toamna asta, la numai citeva luni de la instalalare. Adică, pe șleau, e cazul să plece! Nu cred că un sondaj dărîmă un guvern. După 1989 nu s-a intimplat niciodată, nu se va intimpla nici acum. Dacă guvernul cade, cade din alte pricini. Iar am această impresie, o am mereu cind este vorba de Dragnea, că ne ia drept proști. Pune în operă manevre infantile pe ideea că nu pricepe nimeni și daca ar pricepe cineva – și ce dacă!

Asa și acum. Mă întreb dacă PSD impins de la spate de Dragnea își poate permite sa trintească al doilea guvern din 2017, doar ca să îi facă un hatîr !? Se poate, dar cu un preț politic fff ridicat. Cine va mai avea încredere într-un guvern pus de PSD – in străinatate și acasă deopotrivă? Problema lui Dragnea – ca și in cazul Grindeanu – este ca postul de premier este cea mai mare resursă de putere la București. Premierul, după un timp – indiferent de persoană – se autonomizează de tutelă. Personalul, bugetul, aparatul administrativ aparțin Guverntului, nu PSD-ului. Pe aceste teren controversele apar ca ciupercile după ploaie. Cine asumă actelele guvernului – Dragnea sau Tudose? Cine semnează actele ? Cine iși rupe gitul la o adică ? Cine va achita factura ? tudose 2Mihai Tudose – strategic vorbind – e în avantaj. Nu știu cit de înțeles mai e cu Dragnea. Nici cit este sau nu comedie în tot ce asistăm de două zile.

Dragnea trebuie sa ceară repetat lucruri – personal sau prin interpuși. Cred că și-a cam pierdut răbdarea, vrea subordonare necondiționată. La cum înțelege politica Dragnea, România este o vacă de muls și Tudose il cam jenează. Numai dacă esti nr 1, tragi toate foloasele. Acum Tudose vrea să trimită la plimbare pe unii dintre acolitii cei mai servili ai lui Dragnea. Întii pe Shhaideh și Plumb. Scandalul băltii de pește insușită hoțește cu semnăturile celor două il servește de minune. Sunt și altii cu protectia lui Dragnea în guvern, Tudose le-a pus gind rau. Vina lor- se subordonează lui Dragnea, nu lui Tudose. Tudose vrea – pe scurt – să fie un adevărat prim-ministru, nu fantoșa lui Dragnea. Asta este sursa conflictului dintre ei, în esență. Oricine ar sta pe acel fotoliu ar face la fel.

Cîte guverne va mai schimba Dragnea ca să-și satisfacă pofta de a fi la manșe? Are resurse să mai treacă prin Parlament o moțiune de cenzură împotriva propriului său guvern? Nu cred. Nici PSD nu cred că il va urma chiar dacă arată ca o turmă hipnotizată de liderul Dragnea. Din cauza asta il va presa pe Tudose să-și dea demisia. Tudose a făcut aluzie că s-ar retrage dacă i se va cere. Probabil că nu e dispus să se baricadeze in Palatul Victoria așa cum a făcut Grindeanu. Oricum știe că nu poate fi răsturnat în același mod ca acesta. Ce va ieși de aici? Știm doar că Dragnea a provocat o nouă criză. E vocația lui! Pofta de putere nu îi dă pace.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE !

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!