DUPĂ MARX LA LONDRA

By 30 septembrie 2016Graffiti

Pe urmele lui Marx, documentare la “Dracul şi mumia”. Am terminat romanul, e la editură deja, dar pentru o ultimă tuşă, cine ştie. La nr. 37, Clerkwell Green. Aici veneau Marx&Engels. Apoi la HighGate unde e îngropat, Marx – mort în 1883, la marginea de N a Londrei, departe. Îl rog pe taximetrist să mă aştepte. Găsesc repede mormîntul. Cîteva persoane la intrare, unde două băbuţe drăgute, într-o chicineta, dau lamuriri. Marx nu e departe. E o alee asfaltată, la stînga. Un bloc de piata ca soclu şi deasupra un cap de mari dimensiuni. E cel mai urît mormint din cite am apucat să văd pe aici. Un monument tîrziu, sec XX, anii ‘60 cred. Capul clasic, supradimensionat, cu părul zburlit, cel din portretele oficiale. Cîteva doamne se uită la el ca la o ciudăţenie, comenteaza, vorbind altceva decît engleza. (greacă, italiană, arabă, idiş). La întoarcere port o lunga conversatie cu şoferul, care, fireşte nu a fost niciodata la mormîntul lui Marx. Îi spun că n-a pierdut nimic.

marx 3Ca să mă intoxic cu Marx găsesc “The Red Lion”, o taverna cîndva, unde a cuvîntat Marx, însoţit de Engels. Odată celebră, tavernă din Soho a dispărut, iar localul apărut între timp pe acel loc, a dat faliment. Mă uit prin vitrină, se văd doar mese cu scaune puse deasupra. Locul e fără viaţă. In jur un sexshop (sunt în inima Soho), spatele unui teatru unde se joaca o evocare Michael Jackson, un magazin “vintage” de unde cumpăr un afiş cu tango. Găsesc uşor imobilul unde a locuit. Ploia mă aruncă într-un local, unde stau cocoţat pe un scaun înalt, manînc o specialitate locală indigestă. Între timp privesc prin vitrină.

În casa de vizavi, nr. 54, unde a locuit Marx, Dean Street, unde i-au murit trei copiii. Apoi s-a mutat mai sus, la nr 28. Găsesc uşor adresa pentru că văd cîţiva asiatici fotografiind de zor imobilul. Pe firma restaurantului de la parter apare numele lui Marx în litere aurite. Mică ironie a istoriei. Ap. unde a locuit la et.2. e marcat de o tabliţă albastră care aminteste ca aici a trăit Marx. (spre deosebire de nr. 54 unde nu se vede nici un semn). Cînd nevasta-sa, Jenny, a primit o moştenire, s-a mutat într-un ap. mai spatios, departe de agitatul Soho, unde lui îi plăcea. Plec repede, nu mai am timp şi chef să caut, dar asta-i boala autorlîcului care mă obligă la asemenea servituţi documentare.(file de jurnal)

STELIAN TANASE

CITITI SE SERUITI

Copyrigh www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!