ELENA LUPESCU ȘI REGELE EI, CAROL

elena lupescu 1Elena Lupescu s-a născut in 1895 la Iași la 16 septembrie. (m. 30 iunie 1977). Este probail cea mai birfită femeie din secoluL XX românesc. Un secol totusi populat si cu alte femei speciale – Martha Bibescu, regina Maria, Maruca Cantacuzino, Cella Delavrancea și lista e mai lungă. A fost fiica un farmacist evreu din Huși. Originea ei evreiască i-a adus regelui Carol acuzații în cercurile antisemite, nu puține. Moraliștii l-au acuzat că a părăselena lupescu 3it-o pe Elena, mama regelui Mihai, ca să trăiasca cu această femeie cu origini obscure. Regele Carol a fost acuzat că s-a inconjurat de o camarilă coruptă pusă pe afaceri, în mijlocul căreia se afla Elena Lupescu. Etc. Carol a rezistat acestor presiuni și a rămas cu ea pînă la sfirșitul vieții survenită la Estoril in 1953.

Am găsit la buchinişti pe Sena o veche revistă ”7 Jours” unde pe coperta se văd exilatul rege Carol şi Elena Lupescu îmbarcîndu-se pentru Mexic. Fireşte, am cumpărat-o. După ce am citit atît despre familia Hohenzollern şi cei 4 regi,, am ajuns că în ciuda proastei reputaţii a poveştii, a fost iubire adevarată. Cel puţin din partea lui Carol. Cine citeşte însemnările lui din exil, observă cum tonul, spre finalul vieţii, devine patetic – devenise dependent de ea. O iubire care ține 28 de ani nu este un eşec, nici o aventură de ocazie.

elena lupescu 11Circulă mai multe versiuni despre prima “vedere” dintre prinţul moştenitor şi Elene Lupescu, femeie mondenă, proaspăt divorţată de un ofițer, o frumuseţe a Bucureştiului. A fost dragoste la prima vedere, cei doi au ajuns repede nedespărţiţi. Pînă la sfîrşitul anului Carol fuge cu ea în Occident, iar în ianuarie 1926 renunţă la tron. Presa vuieşte, toate ziarele din Europa scriu despre scandal. Emisarii trimişi de la București de Ferdinand şi Maria nu au succes. Carol e decis să trăiască departe de casă, ca un simplu civil cu femeia iubită. Se arată în cazinouri, la cursele de maşini, în localuri la modă. Pretutindeni, însoţit de Elena Lupescu. Sub numele Carol Caraiman, a trăit o vreme în Italia, în Anglia, apoi la Paris, în periferia de lux Neuilly.

elena lupescu  lifeÎn 1930 Carol hotărăşte să se întoarcă în ţară. Forţele politice favorabile ideii îi condiţionează întoarcerea de despărţire de Elena Lupescu, căreia toţi îi atribuiau renunţarea lui la tron. Carol promite, dar nu se ţine de cuvînt. Nu putea trăi fără ea. După două luni a adus-o în ţară clandestin. O vreme a stat ascunsă la Sinaia, dar bineînţeles că s-a aflat. Mai ales că influenţa ei asupra lui era vădită.

În jurul cuplului Carol-Lupeasca s-a format un grup de favoriţi care a jucat un rol din ce în ce mai însemnat în viaţa politică şi economică. Era o mînă de profitori, camarila, un fel de curte neoficială unde se distribuie avantaje, afaceri şi se ţes intrigi. De ramarcat şi influenţa nefastă a rudelor Elenei Lupescu. Carol îşi selecţionează anturajul pe criteriul acceptării relaţiei lui cu elena lupescu 2Elena Lupescu. Dacă nu erai de acord cu relația lor, te indepărta. Nu suporta să fie criticată în faţa lui. Ea mijlocea multe interese pe lîngă rege, de unde influenţa ei printre industriaşi, miniştri, bankeri, trepăduşi. Carol şi-a făcut din cauza ei duşmani puternici în politică, presă, în cercurile de afaceri. În 1940 aceştia au presat pentru abdicarea lui. Carol a considerat întotdeauna că viaţa lui privată îl privea exclusiv. Ea a fost marea lui iubire. Regele Eduard al Marii Britanii, pentru a lua un exemplu tot din anii 30, a renunţat la tron pentru a se căsători cu o femeie divorţată, Wallis Simpson. Carol a păstrat tronul şi în acelaşi timp a trăit cu femeia iubită. În septembrie 1940 nici nu şi-a imaginat că ar fi putut să renunţe la ea cînd a trebuit să plece.

elena lupescu  casatorieA urmat exilul, Spania, Mexic, Portugalia. S-a căsătorit cu ea tîrziu în august 1947 după 24 de ani de cînd se cunoscuseră, cînd ea împlinea 50 de ani. Carol mai a trăit pînă în 1953. Elena Lupescu i-a supravieţuit 24 de ani. S-a stins la Estoril, în casa lor, Mar El Sol, la 27 iunie 1977. Rămăsiţele lor pămînteşti au fost aduse în ţară. Mormintele lor se găsesc la Curtea de Argeş, nu în acelaşi mormînt – la distanţă unul de altul. ( fişă de roman, Partida de vînătoare )

regele carol elena lupescu 1BONUS

De mult voiam să văd locul de refugiu al regelui Carol al doilea după ce a parasit Bucurestii. A rătăcit dincolo de Atlantic cîţiva ani, şi în octombrie 1947 a poposit aici. Odată ajuns la Lisabona, în aprilie 2008, nu am ratat ocazia să mă apropii putin de acest rege controversat, enigmatic, cinic, inteligent, corupt, priapic, etc. I s-au pus multe etichete. Numai pe Alexandru Paleologu l-am auzit vorbindu-l de bine. În rest, numai vorbe negre. Ca să ajungi la Estoril trebuie să călătoresti spre nord, de-a lungul oceanului într-un peisaj de zile mari. E capătul Europei. Estoril e o aşezare cu pretentii, cam adormită, de case frumoase, indărătul unor garduri inalte. Discreţia e aici regulă. Aici s-au retras multi refugiaţi de vîrf, regi, priminiştri… E o aşezare a elitelor căzute în dizgraţie.

estorilCasa “Mar el Sol” nu e atit de mare şi luxoasă cum îmi imaginasem. O casa cum au destui îmbogăţiţi de dată recentă la Bucureşti. O grădină spendidă, înflorita. Cîteva camere, din care s-a mai păstrat ceva mobilier (masa unde juca poker și bridge, locul unde îşi cerceta imensa colecţie de timbre). La Estoril s-a plictisit, a trăit încercînd să afle ce e în ţară. O vreme şi-a făcut iluzii că va putea reveni pe tron. Dar vremea lui trecuse. Era şi uitat, Europa după război era diferită. Elena Lupescu, cu care se căsătorise în Brazilia, şicîțșiva fideli, puțini, se aflau în jurul. Ei fac să îi treaca zilele mai uşor. Nu îi place să iasă decît rareori. Uneori la casino, sau cînd urmăreşte cursa de automobile. A murit aici la 4 aprilie 1953, încă tînăr şi tot aici a fost îngropat. La Estoril.

STELIAN TANASE

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!