IMGP8383CORESPONDENȚĂ DIN KOLN

de GABRIEL SĂVULESCU

Duminica, 16 martie s-au desfășurat alegeri parlamentare in Serbia, alegeri prezidențiale in Slovacia și alegeri locale in Bavaria. Să analizam impreună implicatiile politice ale acestor scrutine.

În Serbia, câșstigătorul alegerilor este alianța electorală condusa de vice-premierul sarb Alexander Vucici. Interesant este componenta ei- dreapta-centru-stanga. Pivotul principal al alianței este „Partidul Progresist Sârb”, formatiune social-conservatoare inființată de Tomislav Nicolici, fostul premier și actualul președinte al Serbiei. Alături de formațiunea lui Vucici in alianță găsim două formațiuni monarhiste: „Noua Serbie” si „Miscarea pentru Renasterea Serbiei”. Ambele formatiuni afișează o ideologie creștin-conservatoare. Alianța lui Vucici contine și doua formatiuni de centru-stanga: „Partidul Social Democrat din Serbia” și „Mișcarea Socialistă”. Alianta lui Vucici a obținut la urne 48,34%. Astfel Vucici se poate baza pe o majoritate confortabilă de 158 de portofolii. Opoziția parlamentara este formata din IMGP8606„Partidul Socialist din Serbia”, fostul partid-stat condus de Miloșevici. Socialiștii au obținut 13,51% din sufragii. Al treilea partid politic in preferintele electoratului este formatiunea „Partidul Democrat”, care a intrunit 6,04% din sufragii. „Noul Partid Democrat- Ecologistii” s-a clasat pe locul patru intrunind 5,71%. Formatiunea politica „Noul Partid Democrat” este condusa de fostul presedinte sarb Boris Tadic. In legislativul sarb se mai regasesc si trei formatiuni ale minoritatilor nationale: „Alianta Ungurilor din Voivodina” care a intrunit 3,01%, „Partidul Actiunii Democratice din Sandzak§, formatiune care cuprinde minoritatea bosniaca din regiunea Sandzak si reprezentanti minoritatii albaneze din Serbia.

În Bavaria, câștigătorul alegerilor locale este cartelul civic-electoral „Alegatorii Liberi”. Formațiunea a obtinut 40% din portofoliile de primari. „Alegatorii Liberi” au obținut la voturile pentru consilierii locali un scor de 20%, consolidandu-și poziția de al doilea partid al Bavariei. Uniunea Crestin Sociala rămîne prima formatiune politică din Bavaria. Crestin Socialii au obtinut 30% din portofoliile de primar si 40% din voturile inregistrate pentru consilierii locali. Partidul Social Democrat se mentine la 20%, dar obtine o victorie surpriza la Nürnberg, unde actualul primar Ulrich Maly este ales din primul tur cu 70%. Mișcarea Ecologistă se consolideaza la 18%. Un rezultat sub așteptari a inregistrat Partidul Liberal. La urne liberalii germani au înregistrat 3,01%. Cel mai slab rezultat a fost inregistrat la Hof unde liberalii au obtinut 0,8% si cel mai bun rezultat a fost obtinut la Kaufbeuren unde factiunea liberala a fost obtinut 8,5%. Formațiunile de extrema dreapta au obtinut rezultate slabe. La München, Initiativa pentru Stoparea Migratie a inregistrat 0,7% (1 mandat) si formatiunea anti-islamica “Partidul Libertății” a inregistrat 0,7% (1 IMGP8607mandat). Formațiunea euro-sceptica Alternativa pentru Germania AfD a obținut două rezultate notabile: 6,4% (4 mandate) in consiliul local din Augsburg si 2,6% (2 mandate) in consiliul local din München. Rezultatele finale vor fi publicate marti, 18 martie. La 30 martie se organizează balotajul in localitatile care nu si-au ales primarul in primul tur.

În Slovacia primul tur al alegerilor prezidențiale a fost marcat de lupta pentru clasarea pe locul secund. Analiștii politici au prevăzut o competitie între actualul premier Fico și crestin-democratul Radoslav Prohatzka. Alegatorii l-au preferat insă pe candidatul independent Andrej Kiska, care a obtinut 24%. Kiska este un milionar selfmademan si totodată un filantrop care susține financiar o serie de proiecte caritative. Kiska este un politician fara experiență politică, nu a deținut nicio funcție în executive sau legislativ, iar programul electoral este foarte vag și cuprinde lozinci de genul “să ajutăm oamenii cu inima, caracterul și sufletul”.

 

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!