drapeleRomânia este din nou concentrată pe gestiunea propriei crize. Nimeni nu se preocupa insă de reconfigratia geopolitică a Europei. In spatele vuvuzelelor din România, Europa de mâine se negociază, se trasează în lipsa României. Să trecem in revistă desfășurarea evenimentelor.

La summitul de la Malta, reprezentanții țărilor BeNeLux au elaborat un document in care este proiectat o Europa restrânsă, formată din țările monedei euro și o Europa periferică, formata din țările non-euro. Mai precis Europa devine o comunitate apartheid. Formal, toate țările sunt egale, dar economic și politic se prefigureaza o Europă de Lux, formată din Germania, Austria, țările BeNeLux, Danemarca, Suedia și Finlanda. Flancul sudic, totodată afectat de criza monedei euro, va fi administrat intr-un regim de asistență financiara macroeconomică speciala. Despre restul țărilor membre UE autorii proiectului nu scapă o vorbă. În alte studii se vorbeste insă de 1/ „grupul locomotiva” condus de Germania și 2/ grupul țărilor non-euro, împachetat in vagonul de clasa II-a.

Toată aceste documente sunt formulate foarte vag Niciun proiect nu prevede un termen, se ocolesc termene clare. Cu excepția europarlamentarului Guy Verhofstadt (ALDE), niciun inalt oficial european nu se pronunță în mod deschis asupra acestor planuri. În urmă cu o săptămina fostul judecător german al Curții Constituționale din German, Jürgen Papier a publicat un articol in prestigiosul cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung în care promovează un scenariu, care prevede urmatoarele; Marine Le Pen este aleasă președinte al Franței și declanseaza procedura refrendumul Frexit. Dacă ne uităm la cifre teoria lui Papier prinde contur. La referendumul pentru constituția europeană din mai 2005, electoratul francez a votat inpotriva proiectului european. Papier este de părere că votantii eurosceptici pot bascula în intregime spre Marine Le Pen. In acelasi articol este analizată și campania electorală din Germania. Ultimele sondaje il indica pe candidatul Martin Schulz drept favorit. La polul opus. Angela Merkel, scade vizibil. În cifre totale, CDU merge cap la cap cu Partidul Social-Democrat – 30%. Un asemenea scor la urne ar insemna sfârșitul carierei politice pentru Merkel.

GABRIEL SĂVULESCU

CORESPONDENȚĂ DIN KOLN

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Günter spune:

    Să vă audă D-zeu,în legătură cu Angela Merkel,ea fiind de mult pentru Germania ce este Dragnea pentru Romania! Deci amindoi ar trebuii să dispară din politica……

Spune-ți opinia, fă-te auzit!