EXILUL REGELUI CAROL AL DOILEA

carol in uniforma6 septembrie 1940 este ultima zi pe care Carol o petrece in România. Işi ia adio de la colaboratori, îşi face bagajele. A doua zi, 7 septembrie, însoţit de Elena Lupescu, de mareşalul curţii Ernest Urdăreanu, omul lui de maximă încredere, de alţi însoţitori, părăsește Bucureştiul, cu un tren pe ruta Craiova-Timișoara. În gara Timişoara un comando de legionari trage asupra trenului. Carol şi Elena Lupescu trec graniţa trîntiţi de frică pe pardoseala vagonului. Soldaţii care asigură paza trenului ripostează cu foc. Pe teritoriul iugoslav, in oraşelul Kikinda, sunt întîmpinaţi de emisari ai regelui Paul. Aici vagoanele sunt ataşate la trenul Orient Expres. Din Iugoslavia trece in Italia, în Elveția. Traversează Franța, și se oprește în Spania. Rămîne aici pină la începutul lunii martie 1941, cind trece clandestin în Portugalia. Două luni mai tirziu, cu un vapor pleacă spre Cuba, apoi spre Mexic. Nu reușește să se stabilească în Statele Unite, cum ar fi dorit. A fost refuzat de autoritățile americane. Rămîne pe durata războiului în Mexic.

Carol-LupeascaAici se ocupa cu grădinăritul, își aranjează colecțiile sale de timbre. Trimite scrisori și memorii oficialităților americane, engleze, franceze, lui Roosevelt, regelui George, lui de Gaulle. Tuturor le oferă serviciile. Surprinzator, îl frecventează pe ambasadorul sovietic la Mexico City, Umanski. Face planuri de a reveni pe tronul de la București și crede că o relație cu sovieticii poate să îi fie utilă. Și ambasadorul soveitic îl încurajează să spere. Dar Washington-ul, Londra rămîn indiferente. În octombrie 1944 părăsește Mexicul pentru Brazilia. Rămîne cîțiva ani la Rio de Janiero. Aici la 3 iulie 1947 se căsătorește cu Elena Lupescu.

Carol al II-lea si Magda Lupescu în  hotel Copacabana Palace din Rio de Janeiro, BraziliaÎncearcă să revină în Europa. Ar fi vrut să se retragă în Franța, dar viza de ședere îi este refuzată. Alege atunci Portugalia. http://www.stelian-tanase.ro/lisabona-regelui-carol/Se stabilește la Estoril, oraș pitoresc pe malul oceanului, unde își cumpără o casă, numită Villa del Sol. La Estoril se mai află în exil fostul rege al Italiei Umberto, don Juan de Bourbon, tatăl actualului rege al Spaniei Juan Carlos, și un alt Bourbon, contele de CarolLupescu. batranijpgParis. Îți petrece timpul participînd la micile evenimente mondene de aici. Călătorește, își cerceteză colecția de timbre, primește rari oaspeți. Este uitat.

Se stinge la 4 aprilie 1953 cu săptămînă înainte de Paşti, în Vinerea Mare la 59 de ani. O lună mai devreme se stinsese la Paris, prima sa soție, Zizi Lambrino. Carol a fost înhumat la mănăstirea Sao Vincente lîngă pantheonul regilor Portugaliei.

 

COMUNICAT

MEZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN, în colaborare cu FUNDAȚIA ORIENT EXPRES, IICMER Și IRIR organizează miercuri, 11 septembrie 2013, ora 18,00, la Clubul Ţăranului, o nouă întîlnire din ” Serile Bucureşti Strict Secret”.

Tema în dezbatere –

„CONTROVERSATUL REGE CAROL AL ll-LEA”

Participă ADRIAN CIOROIANU, LIVIU MIHAIU, ANDREI MURARU, OVIDIU ŞIMONCA, LIVIU TOFAN, DINU ZAMFIRESCU.

MODERATOR – STELIAN TĂNASE.

Parteneri media – OBSERVATOR CULTURAL şi RADIO GUERILLA

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!