031Curvă de țigan român. Și când te gândești că Irlanda de Nord a găzduit probabil una dintre rudele lui urât mirositoare. Curvă nerecunoscătoare!”. Așa a izbucnit nevasta unui jucător din nationala Irlandei de nord, după meci la adresa unui arbitru român. Nu voi sublinia aici chestiunile fotbalistice, nu mă pricep. Cert este că românul a greșit la o fază, acordînd un 11 m inexistent, cum au arătat reluările tv. Irlanda de nord a pierdut partida jucată acasă contra Elveției (0-1), meci de baraj pentru calificarea la Campionatul mondial de fotbal. Punct.

Răbufnirea femeii denunța la un mod irațional sentimente profunde. Ea nu s-a mulțumit să atace decizia arbitrului, să spună că acesta nu a văzut bine, că s-a înșelat, etc. Ea a vorbit despe sex, (curvă) și despre originea etnică (țigan român). Aici este problema. Nici una nici alta nu dusese la decizia greșita, ci poate pregatirea , atenția etc. Altfel spus dincolo de o spoiala de educație care o obliga sa se reținaă de la asemenea remarci, fondul rămine acelasi – rasist, xenofob. Educatia o obliga să fie politically correct, să nu recurgă la atacuri rasiste si xenofobe etc. Dar cînd te lasă nervii te dezvălui asa cum esti, arati ce simti W 6cu adevarat. Dar mai e ceva – legile te oglig să nu arați asemenea sentimente, pentru că vei fi tras la răspundere,. Daca recurgea la coarda patriotismului, poate ca nevasta respeativa mai gasea intelere, primea si aplauze. Nu și acum. Asa ceva se pedepseste inainte de toate prin tribunale. Presa, (măcar o parte, nu neapărat pentru morala fabulei, ci pentru tiraj si vînri) i-a arătat hidoșenia.

Acestra este ratiunea pentru care mesajul a fost sters chiar de autoare, soția jucătorului. Corry Evans. Federatia de fotbal, cum era de asteptat. a intervenit si fotbalistul si-a cerut scuze public pentru vorbele soției lui. Nu a fost de ajuns – i s-a cerut si femeii să-și ceară scuze ceea ce a făcut. Dar ce era de spus s-a spus. D-na a ramas fără autocontrol si a lăsat de o parte ipocrizia cotidiana obligatorie. Si-a dezvaluit fara sa vrea fondul – e vorba despre rasism, xenofobie, dispret pentru ceilalti, – de data asta intimplator est-europeni. O pagină cam cenușie, ca sa nu zic neagră.

Acesta este mediul în care românii (străinii, în general) trăiesc și trudesc în UK. Ii invidiem acasă că au ajuns acolo, că stau pe bani buni adesea intr-o țara civilizată – cu vreo 3 secole înaintea României. Dar nu trebuie să uităm o clipă cealaltă realitate, de dincolo de fațadă. Umilințe, agresiuni, jigniri, disprețul localnicilor care adesea nici măcar nu este disimulat. D-na Evans a votat pentru BREXIT, nu am nicio îndoială.

STELIAN TANASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE

Copyright DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!