097Am fost ptr 24 de ore la Iași, la FILIT. Am avut noroc de două zile frumoase, de joi la prînz pină după amiaza de vineri. Cred că tot festivalul s-a bucurat de vreme bună. Iașul arată bine, e animat, cu studențime pe străzi. Peste tot banere care anunță festivalul de literatură și traduceri. Am umblat prin librării după cărti, am luat imagini ptr blog. Un aer sărbătoresc, forfotă, agitație. Să zicem – atmosfera OK. Lume multă, oficiali, jurnaliști radio, tv presă scris[. Scriitori, traducători din Europa.

197Cum ies rar din casă, și nu ies deloc la asemenea întîlniri, m-am uitat cu un ochi proaspăt peste această aglomerație de genii reale și închipuite, de prieteni și dușmani. De talentați și mai puțin. Am remarcat și absențele, unii dintre ei au snobat festivalul. Ei merg de obicei unde li se înalță un soclu și sunt tratați drept semizei. Una peste alta, nu aș spune că m-am simțit stingher, dimpotrivă. Am purtat cîteva conversații cu miez cu amici literari din tinerețe, cu alții mai noi, cu traducători. Vremea a trecut repede și mi-a părut rău ca nu am rămas mai mult. Vineri eram deja acasă ptr weekend – vrînd să mîzgălesc la noul meu roman.

082Pe scurt – am participat la o discuție la Teatrul National – pe tema Scriitorii și televiziunea – care s-a televizat in direct joi seara ( 90 de minute) spre lauda TVR2. Discuția a avut nerv, porția de sinceritate peste medie. S-au atins destule zone sensibile -adevăr/minciună/, manipulare, cultură, bani, cenzură, morală. Sala teatrului a fost arhiplină, parterul și balcoanele ocupate. Invitați Daniela Zeca, Florin Iaru, Cristian Teodorescu, eu. Dacă mă iau după SMS-uri, telefoane etc. dezbaterea a avut ecou. TVR și-a facut bine treaba de data asta – de televiziune publică – preluînd dezbaterile de la FILIT.
143A doua zi am fost la un liceu unde ne-am (a mai participat Doina Ruști ) întîlnit cu elevi și profi. Sala tot plină, organizarea se pare că a fost punctul forte la Iași. Elevii au citit de pe foaie intrebările, ( mi s-a părut înduioșător). Nu cred că știau pe cine au în față. Lucrurile totuși s-au legat. Intîlnirea mi-a trezit amintiri din anii de liceu. La sfirșit au cerut autografe pe cărți dăruite de liceu. Cineva a zis că nu e bine etc. Eu cred pe dos – o carte dăruită unui adolescent e un lucru f bun. Nu știi ce va răsări peste ani și cum.

200Efortul ieșenilor s-a văzut. S-au cheltuit bani, au fost mulți invitați- transport, hoteluri, mese. Motivul acestui efort general este destul de străveziu. Iași, Timișoara, Cluj sunt la concurență ptr a fi desemnate capitala europeană a culturii. Exemplul Sibiului face pui. Această concurență obligă autoritățile locale să inventeze evenimente ptr a demonstra că merită mai mult decît ceilalți să fie ales. Așa că vor scoate bani chiar dacă e criză și îi vor orienta spre cultură. Scriitorii – cea mai urgisită sectă din lumea românească – vor avea de cîștigat.
STELIAN TANASE

FOTO Ștefan Agopian, Florin Iaru, Daniela Zeca, Dan Lungu, Petre Cimpoeșu

www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!