FINALUL UNUI SPION REDUTABIL

By 28 aprilie 2017Graffiti

Ames 3Numele Ames provoacă şi azi la CIA un fior rece. A fost cel mai periculos spion strecurat în interiorul celei mai importante agenţii de informații externe a SUA. CIA avea misiunea tocmai de a combate lagărul comunist, de a culege informaţii de dincolo de cortina de fier, de a prinde spionii Kremlinului şi a satelitilor lui. Mai mult, Ames a condus o vreme departamenntul din CIA care se ocupa tocmai de URSS. Din acest punct strategic de observaţie, Ames a produs pagube uriaşe, care practic nu se pot calcula. Perioada cînd a activat in solda Kremlinului inceput în 1985. In 1994 februarie, a fost demascat şi arestat, înainte să plece la aeroport să ia cursa de Moscova. Suntem spre sfirşitul războiului rece, cînd Gorbaciov vine la putere şi începe epoca de reforme, glasnost şi perestroika. Ames a supravieţuit inclusiv prăbuşirii URSS, în 1991, încă 3 ani. Explicaţia – serviciile secrete continuă să funcţioneze indiferent de contextul politico-istoric. Regimurile apar şi dispar, dar nu şi spionii. Ei sunt eterni.

Pe numele lui întreg Aldrich Hazen Ames, a intrat în CIA in 1962. A fost in misiune la Ankara, New York, Roma, Mexico. Specialitatea sa – combaterea serviciilor secrete sovietice. Ancheta care va duce la depistarea sa ca agent URSS a pornit de la dispariţia, prinderea, executarea mai multor sovietici care lucrau pentru CIA, recrutaţi din KGB, armată, diplomaţie. etc. Căderile erau inexplicabile şi s-au produs in timp scurt. Cea care a condus investigaţia (nume de code Nightmover) a fost Jeanne Verfeuille, o femeie, agent cu experienţă a CIA. Pe lista ei de suspecţi se află şi Ames. Filajul, ascultările telefonice, etc, au restrîns lista la cîteva nume, şi din nou Ames rămîne printre principalii suspecţi.

AmesAmes a fost cel mai bine plătit spion sovietic din istoria războiului rece. A primit cca 2,7 milioane de dolari în nouă ani. La Moscova a avut depuși de către KGB alti 2,1, milioane de dolari pe numele lui. Perchezitia efectuată la locuinţa lui din 2512 Washington, North Randolph Street, a relevat posesia a mii de pagini de documente de excepţională importanţă, toate top secret, vizînd siguranţa naţională a SUA, dar şi documente indicind conturile sale alimentate de URSS, plasate in Elveţia, dar şi în Italia, Columbia, SUA. Trecuseră 9 ani de cind Ames vindea ruşilor secrete americane. Recrutarea sa s-a produs pe cind se afla în misiune in Mexico unde a cunoscut-o pe Maria del Rosario Casas, de la ambasada Columbiei. E neclar dacă lucra pentru KGB sau nu. Căsătoria lor pare să fi coincis cu recrutarea sa.Rațiunea vînzării sale către KGB nu a fost ideologică, ci financiară. Modul său de viaţă depășea salariul pe care îl primea. Avea mai multe mașini de lux, o reşedinţă costisitoare etc. E unul din aspectele cheie care a atras atenţia investigatorilor conduși de Jeanne Verfeuille.

Demascare si arestarea sa, au provocat un scandal uriaş. Multe întrebări s-au pus privitoare la credibilitatea şi capacitatea profesională a CIA. Mass-media a tocat subiectul luni în şir. Ames a pledat vinovat la procesul care i-a fost intentat. A fost condamnat pe viaţă. Se află într-o închisoare federală de maximă siguranţă, la Allenwood, în Pennsylvania. Surpinzător, soţia lui Ames a primit numai 5 ani şi după eliberare a plecat in America de sud, se pare în Columbia. Să fi fost parte a unei inţelegeri intre Ames şi autorităţile americane pentru a pleda vinovat şi a face mărturisiri complete ?

STELIAN TANASE

CITETI ȘI ȘERUIȚI

copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!