FRANȚA – A CĂZUT GUVERNUL

By 1 aprilie 2014Graffiti

IMGP8383 CORESPONDENȚĂ DIN KOLN

de GABRIEL SĂVULESCU

Duminică s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor locale din Franța. În cifre totale Frontul Național este câștigatorul politic al acestui scrutin electoral. Dacă in 2008 Frontul Național obținea in cadrul alegerilor locale 1% la nivel national, 0 primari și 70 de consilieri locali, șase ani mai târziu formațiunea condusă de Marine Le Pen obtine 9% la nivel national, câștigă 10 primari și 1.200 de consilieri locali. Conform Biroului Electoral Central francez, marele perdant este Partidul Socialist Francez. În cifre totale Partidul Socialist Francez a pierdut majoritatea în 185 de colegii electorale, clasându-se în aceste colegii pe locul secund. Marele câștigator in mandate dar și voturi valabil exprimate este alianța de centru-dreapta UMP-UDI-MoDem. Alianța de centru-dreapta câstigă majoritatea în 392 de colegii uninominale (67,94%). Pe locul secund se claseaza diferitele alianțe de stânga conduse de Partidul Socialist PS-PCF-EELV-PRG, care obține majoritatea in 171 de colegii uninominale (29,64%). Frontul National câștiga conform aceluiași studio 14 portofolii uninominale (2,43%). Ca urmar guvernui Ayrol s-a retras și Francois Hollande a declarat că a înțeles lecția. A numit un nou IMGP8606guvern condus de Manuel Valls.

In Slovacia, s-a desfasurat sâmbătă, turul al doilea alegerilor prezidențiale. La urne candidatul independent Andrej Kiska a câștigat în mod categoric cu 59% fata de social-democratul Fico 41%. Cine este Andrej Kiska? Kiska este un milionar selfmademan și totodată un filantrop care susține financiar o serie de proiecte caritative. In ultimii doi ani Kiska s-a facut remarcat in spațiul public prin IMGP8607intermediul fundatiei filantropice “Îngerul Te Ajuta”, asociația care a prestat servicii medicale gratuite bolnavilor de cancer. Rămâne de vazut dacă și în noua funcție politica Andrej Kiska va performa cu succes.

Situația politică în Germania. Într-un sondaj de opinie operat de institutul FGW in perioada 23 – 30 martie Uniunea Crestin Democrată/Uniunea Crestin Sociala se plaseaza pe primul loc cu 39%. Partidul Social Democrat SPD ocupă locul secund cu 26%. Mișcarea Ecologistă ocupa locul trei cu 12% din optiunile electoratului. Noua Stânga se claseaza pe locul patru cu 8%. Formațiunea eurosceptică Alternativa pentru Germania AfD obtine 6%. Partidul Liberal este preferat de 3%. Partidul Piraților, Partidul National Democrat și Alegatorii Liberi insumează fiecare câte 1%.

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!