FRANȚA – NICI LA DREAPTA, NICI LA STÂNGA

marine le penCORESPONDENȚĂ DIN KOLN

de GABRIEL SĂVULESCU

Portalul „OpinionWay” publică o analiză sociologică al primului tur al alegerilor locale din Franța. Astfel alianța electorala de centru-dreapta UMP-UDI-Modem obține la urne 43%. Partidul Socialist și multiplele aliante de stânga se ridică la 35%. Pe locul trei se clasează aliantele civice-locale cu 9%. Frontul Național obține 4,9%, candidând insă numai în 560 de localități din totalul celor 36.650 de circumscriptii electorale. În alegerile europarlamentare scorul se va schimba. “Uniunea Pentru o 378Majoritate Populara UMP” obține 22%. Pe locul second se clasează Frontul Național cu 21%. Partidul Socialist ocupă locul trei cu 17%. Alianta liberala UDI-Modem se clasează pe locul patru cu 9%. Mișcarea Ecologista din Franta obtine 9%. Alte formatiuni politice insumează 11%. Să analizam atent scorul FN. Frontul Național obține votanti din intreg spectrul, dar migrația politica venită din segmentul electoral de stânga domină numeric. Observam de asemenea un trend francez anti-stânga, dar totodată și un trend european anti-elite.

In studiul efectuat de “OpinionWay” sunt exemplificiate motivele votului FN. Electoratul francez preferă în linii generale securitate și siguranță într-un context global dominat de nesiguranță. Orizontul de așteptare al votantului Frontului National se axeaza pe trei constante: un job sigur, un stat social echitabil și siguranta personala in viata cotidiană. Avantajul campaniei Frontului National este că a atins nervul electoral al votantilor nehotărîți și a punctat decisiv in fieful electoratului 018de stânga. Marine Le Pen se prezintă drept un lider apartinic și totodata peste partidele clasice. Mesajul electoral este simplu, dar extrem de ofertant : nici de stânga, dar nici dreapta, ci numai pentru Franța. “Ni gauche, ni droit, pour la France!“.

Sa trecem in revista si celelalte concluzii ale studiului OpinionWay: stânga socialistă a pierdut de mult contactul cu păturile sociale dezavantajate și nu oferă in acest an electoral nicio soluție realizabilă. Dreapta gaulistă profita de slăbiciunea stângii și își mobilizeaza și conserva electoratul fidel. Hollande rămîne cel mai nepopular președinte din istoria Frantei. Hollande are doua optiuni: 1/ iși depune mandatul și se întoarce la poporul suveran. Staâga pierde și dreapta guvernează, iar Frontul National ramine undeva la 15-20%. A doua opțiune este rămînerea Elisee și schimbă direcția guvernarii. Istoria ne invață că 061asemenea misiuni sunt sortite eșecului. In termeni comparativi Hollande din anul electoral 2014 este Băsescu din mai 2010. Ne aflăm în aceiasi situație, cînd Traian Băsescu si-a pierdut electoratul anunțând tăierea pensiilor și salariilor.

Hollande va incerca să reziste până în mai 2017. Dar această decizie poate avea efectului unui bumerang. Frontul Național deține suficiente resurse umane și este capabil din punct de vedere organizatoric să câștige toate alegerile care vor urma: 489alegerile europene din mai 2014, alegerile senatoriale parțiale din septembrie 2014, alegerile departamentale si regionale din 2015 si 2016. În mai 2017 Marine Le Pen se va prezenta electoratului drept un lider politic invincibil. Mentalitatea votantului francez este captivă la modelul liderului neobonapartist. Problema ascensiunii Frontului Național este insă una structurala și o găsim în toata Europa. Alaturi de Marine Le Pen gravitează alti lideri populisti, unul mai nociv decât altul. Electoratul european rămîne indrăgostit lulea de acești lideri populiști și nu dă semne că dorește să se despartă foarte repede de acești politicieni xenofobi, populiști și în mare parte iraționali in gândire și actiune politică.

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!