FRIDA KAHLO, UN DESTIN ÎN SECOLUL XX

By 6 iulie 2017Graffiti

frida kahloAm descoperit-o pe Frida Kahlo puțin timp după studenție citind despre împrejurările asasinării lui Troțki. Frida Kahlo (n.6 iulie 1907, Coyoacán, Mexic – d.13 iulie 1954) era nevasta pictorului muralist mexican Diego Rivera. Am aflat că a avut o aventură cu bătrînul bandit politic rus hăituit de KGB. Era comunistă ca și soțul ei. Mai tîrziu i-am descoperit pictura într-un muzeu american sau parizian, nu îmi mai amintesc exact cind am văzut prima dată un tablou pictat de ea. Mi-am adus acasă un album firește. Acum cîțiva ani i-am ”vazut” biografia înfățișată într-un film de ficțiune inspirat de viata ei diego rivera 7tragică. Poate să îți placă sau nu arta ei, esențial la ea este parcursul, lupta tenace cu ghinioanele, cu nefericirea, cu boala necruțătoare, cu accidentele, de fapt cu orice. Și-a trăit viața aproape tot timpul imobilizată in pat, prin spitale, în ghips, mergînd în cîrje, sau susținută de cineva…Un infern. Aproape fără să se plîngă, zîmbînd, încercînd să fie o ființă normală, la fel cu ceilalți, ceea ce evident nu era. Și-a petrecut timpul pictînd, lăsînd în urma o artă care nu înfățișa ceea ce vedea în afara ei, ci ce se petrecea înăuntru – coșmaruri, vise, amintiri.

Tatăl ei era un emigrant german, dintr-o familie cu rădăcini evreiești și maghiare, Carl Wilhelm Kahlo, fotograf. Mama, Matilde, mexicanăa cu rădăcini indigene. Nenorocirile ei încep la vîrsta de 8 ani, cind se îmbolnăvește de poliomelită. Ca efect, a rămas cu un picior mai scurt. La 18 ani a fost victima unui accident de autobuz, cînd coloana vertebrala i-a fost afectată grav, pentru totdeauna. A invățat să picteze mai ales de la tatăl ei, dar și de la mamă, pictoriță. Imobilazată la pat, era cam singurul lucru pe care putea să îl facă- să țină o pensulă în mînă.

L-a întîlnit primafrida kahlo 4 dată Diego Rivera ( cu 20 de ani mai în vîrstă) cînd acesta executa o lucrare la școala la care Frida Kahlo, de doar 15 ani, învăța (a fost o elevă excepțională), 3 ani înainte de accident. Frida Kahlo a fost activă în cercurile stîngiste din Mexico City. A aderat la Partidul Comunist Mexican. Altă cauză în care s-a implicat a fost cea a drepturilor femeilor. A fost bisexuală, se cunosc cîteva din relațiile ei lesbiene ( o fotografă celebra, Tina Modotti, o cîntăreață mexicană Chavela diego rivera 15Vargas). L-a întilnit din nou pe Diega Rivera în cercurile comuniste. Legătura lor pasională a debutat acum. După un an s-au căsătorit. Erau o apariție ciudata. Rivera foarte inalt, masiv, zdravăn, ea firavă, cu dizabilități evidente. Pleacă amindoi in SUA unde el avea comenzi. E o perioadă tulbure de peregrinări. Mai ales după ce Frida descopera infidelitațile soțului ei, una dintre ele chiar cufrida kahlo 1 una dintre surorile ei. Se separă fără să divorțeze, fiecare avînd relații pe cont propriu. După un timp se impacă și se pare că regăsesc vechea lor pasiune.

Cine a fost Diega Rivera? Născut la 8 decembrie 1886 într-o familie burgheză, tatăl profesor, editor, mama medic. Începe să studieze pictura în 1897 la Mexico City. In 1907, se instalează la Paris. Rămîne în Europa (colindă prin Franța, Italia, Spania) 15 ani. În 1911 intră în cercul lui Picasso aflat în perioada cubistă, unde îi întilnește si pe Juan Gris și George frida kahlo 5Braque. În 1921, cind se întoarce in Mexic, stilul lui era format. Începe să execute mari picturi murale influențat de avangardă, cubism, de frescele renascentiste italiene și de arta aztecă. Execută lucrări în Mexico City, San Francisco, Detroit, New York, în alte orașe mexicane. Unele le-am văzut în SUA. Sunt impresionante întîi de toate prin dimensiuni, dar nu sunt tocmai pe gustul meu. Aș aminti aici un scandal la NY pe care l-a provocat cind l-a pictat pe Rockfeller Centrer – inima capitalismului trotski 1american – pe idolul său, Lenin. Pictura sfidătoare a fost scoasă de pe zid iar Rivera expulzat din SUA.

Din 1937 Diego Rivera îl găzduiește pe Lev Troțky, adversarul lui Stalin, refugiat din Rusia sovietică. Partidul comunist mexican era scindat intre aripa stalinistă (cu alt mare pictor Siquieiros) și cea troțkistă (cu Diego Rivera). Lev Troțki a stat în casa Fridei Kahlo din Coyoacan. Cum necum Troțki (n 1879) a avut o aventură cu Frida Kahlo. La 23 august 1940 Troțki a fost asasinat de Ramon Mercader , gentul controlat de Stalin și Beria.

frida kahlo 3La sfîrșitul anilor 30 Frida Kahlo a început să se afirme ca artistă. A făcut la NY prima expoziție personală. Apoi la Paris, sub patronajul lui Andre Breton și al grupului suprarealist. A avut succes, presa de stînga a susținunt-o, tablourile ei se vînd. A dus o viață intensă, nu doar artistic ci și personal. In 1939 a divorțat de Diego Rivera. Despărțirea nu a durat, în 1940 s-au recăsătorit.

frida kahlo 13Viata ei a devenit cu trecerea timpului din ce mai dificilă. Între operațíi dureroase, internări repetate în spitale, convalescență la pat, într-o carcasă care practic o ținea în viață. Aceste perioade sunt tot mai lungi. Alternează cu altele – tot mai scurte – cind se poate mișca și iese din casă, călătorește, etc. Boala se agravează, devine un cadavru viu. Continuă să lucreze, ( in total a frida kahlo 7pictat 150 de tablouri ) dînd astfel lupta ei cu suferința, cu boala și cu timpul. S-a stins în 1954, după chinuri îndurate cu stocism și bravură. Ultima ei bucurie a fost expoziția retrospectivă din Mexico City organizată chiar de soțul ei, Diego Rivera, care a adus-o la vernisaj cu ambulanță, întinsă pe patul ei de suferință.

În 1955 Diego Rivera s-a recăsătorit cu Emma Hurtado impresarul lui. A murit în urma unui infarct la 24 noiembrie 1957 în atelierul unde picta.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!