GENERALUL AVERESCU – SALVATORUL ROMÂNIEI

averescuLocuiesc in apropiere de b-dul mareșal Alexandru Averescu, (fostă strada Miciurin). In capătul dinspre nord, vizavi de Arcul de Triumf, se găsește casa lui ( azi sediuL USL.). Averescu e o figură azi aproape uitată. S-a născut la 9 martie 1859, la Ismail, în sudul Basarabiei. S-a înrolat voluntar in războiul de independența, apoi a făcut studii militare la Școregele ferdinand 4ala Divizionară de la Mănăstirea Dealu, apoi la Școala Superioară de Război de la Torino. In 1907 era ministru de război în guvernul DA Sturdza și a participat la reprimarea răscoalei țărănești. Momentul i-a adus renumele de „salvator al țării și al dinastiei”. Generalul Averescu a fost apoi șeful Marelui Stat Major, sub conducerea principelui moștenitor Ferdinand. Primul război mondial l-a adus în prim-plan și i-a arătat valoarea de militar. A întocmit în timpul neutralitații 1914-16 rapoarte in care a atras atenția asupra lipsei de dotare și pregătire a armatei la cerințele unui război mondern. Intrarea in război de Sf maria in august 191Ferdinand decoreaza6 a confirmat analizele sale. Dintre generalii acelui moment, Averescu a obținut cele mai bune rezultate în fața forțelor Puterilor Centreale. Contraatacul său de la Flamînda a mai salvat ce se mai putea salva in dezastrww_ferdinand_rou_01ul de la Turtucaia. În fața ofensivei germane și austro-ungare armata română inferioară numericește, ca organizare, instruire, echipamente, se retrage în Moldova. Bucureștiul fiind părăsit în decembrie 1916 de Guvern și Curtea Regală.

Alexandru Averescu a rămas un critic al greșelilor de pînă atunci, citez : „Situaţiunilor strategice nenorocite prin împingerea intempestivă a trupelor înainte şi neastâmpărului semnalat în Marele Cartier s-au datorat acele mişcări dezordonate şi fără înţeles militar, prin care se luau trupe de pe o frontieră pentrtablou Averescuu a le aduce pe alta, cârpind o spărtură, fără a se băga de seamă că se lăsa o alta şi mai gravă”. A condus bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz din iulie/august 1917, și și-a arătat pe deplin capacitatile sale de mare comandant militar. Ofensiva germană spre Iasi și Odesa condusă de mareșalul Mackensen a fost oprită. Aceste victorii nu au avut ca efect retragerea ocupantului din România, Războiul continuat pină în 1918. In plus armata rusă s-a retras de frontul din Moldova în debandadă după abdicarea țarului Nicolae. In Rusia era revoluție și haos. Spatele frontului armatei române era complet descoperit. Guvernul Ionel Brătianu a demisionat. IMGP8109Chemat la Iași, generalul Averescu a fost numit in aceste imprejurări extrem de grele pentru România, prim ministru. Două au fost motivele 1/.popularitatea sa extraordinară în rîndul soldaților. .2/ S-a preferat un guvern militar care să poate ține situația în mină și să negocieze cu Puterile Centrale – chestiunile militare primau. Alexandru Averescu a incheiat la Buftea (in castelul lui Barbu Știrbei ) un acord preliminar cu Puterile Centrale în martie 1918. Apoi a demisionat nedorind să semneze conditiile foarte dure impuse de Ocupant. A fost înlocuit de civilul IMGP8134Alexandru Marghiloman, filogerman.

Puterile Centrala in toamna anului 1918 s-au retras de pe toate fronturile si au capitulat. Popularitatea imensă câștigată in tranșee l-a propulsat pe generalul Averescu pe scena politică. S-a vehiculat scenariul unui regim militar condus de general. Situația era critică, Rusia devenise bolșevică, unii s-au temut de pericolul contagiunii – și in România spuneau aceștia ne puteam astepta la mișcări sociale și revoluționare. Unii ( C. Argetoianu de ex) au cerut un regim de mină forte, bazat pe armată și pe popularitatea generalului care văzut ca singurul care putea menține situația. Generalul Averescu urmind să joace rolul de salvator al patriei. S-a cerut republica, cu Averescu președinte ca în Polonia averescugeneralului Pilsudski. Toate acestea au căzut, poporul a stat liniștit, fiind devotat Ccroanei si regelui Ferdinand, ca și generalul Averescu.

In agitația provocată de cele două reforme, agrară și electorală, generalul Averescu a demisionat din armată și a înființat un partid Liga Poporului. A devenit in urma unor alegeri cistigate la mare distanță de celeltalte forțe politice, prim-ministr. Calitățile armata romana, 3 pozesale de politician au fost mediocre. A intrat sub influența lui Ion Brătianu și PNL. În 1922 liberalii au revenit la putere, dupa ce au cîștigat alegerile, Liga Poporului a declinat. In 1926, generalul a fost din chemat la guvern. A fost silit să demisioneze cind s-a aflat că lucra in secret să îl readucă în țară pe principele Carol care renunțase la tron cu un an in urmă.

După moartea regelui Ferdinand, în 1927 Alexandru Averescu s-a implicat sporadic în cavaleria la bucurestipolitică. În 1930 s-a mai auzit de el cind a susținut Restaurația regelui Carol al doilea. Carol l-a recompensat dindu-i titlul de mareșal. În 1937 a revenit în Consiliul de Coroană, iar in 1938 a acceptat să fie ministru fără portofoliu in guvernul Patriarhului Miron Cristea prin care Carol II a instaurat dictatura regală. Generalul Alexandru Averescu a murit la scurt timp și a fost înmormîntat in cripta eroilor de la Măraști.

STELIAN TANASE

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!