GENERALUL BERTHELOT- UN EROU AL ROMÂNILOR

By 7 decembrie 2017Graffiti

berthelot 1Generalul Henri Mathias Berthelot azi e o figură uitată deși a jucat un mare rol în viața românilor din timpul primului război mondial, în Marea Unire și apoi la tratativele de la Versailles. S-a născut la 7 decembrie 1861 Au existat cîțiva francezi, puțini, cărora românii le sunt foarte datori. Edgar Quinet, Jules Michelet, etc. Apoi tot în secolul al XlX-lea impăratul Napoleon al treilea cara a susținut Principatele Române. În secolul al-XX-lea. Alta figură este acest grege Ferdinandeneral – Henri Mathias Berthelot, șeful misiunii militare franceze în timpul primul război mondial. Ne-a ajutat cel mai mult. A fost trimis în România în toamna lui 1916, a ajuns prin Rusia – ocolind frontul care tăia Europa în două. A fost personajul- cheie în refacerea armatei române după înfrîngerile din 1916. Povestea lui în România anilor 1916-1919 e foarte interesantă.

*

Cei 1500 de membri ai misiunii militare franceze au ajuns în România în octombrie 1916. Armata română intrase în razboi în august și se retrăgea suferind inf

regina maria regele  ferdinand  1 dec 1918rîngeri grele pe toate fronturile, la sud ca și la nord. Curtea regală, Guvernul s-au retras la Iași, în decembrie. Aici s-a instalat și generalul Berthelot, de unde a început reorganizarea armatei. A devenit un apropiat al regelui Ferdinand și reginei Maria. S-au mobilizat noi recruţi, s-a primit armament din Franţa şi s-au instalat legături telefonice între comandamente şi front, etc. A fost apreciat de români, care l-au poreclit cu simpatie “Burtalău” . Efectul măsurilor luate de general s-au simțit în bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. România nu a putut profita de aceste victorii pentru că Armata rusă s-a retras de pe front in urma abdicării țarului și haosului instalat în Rusia.

regina maria paris 2Generalul Berthelot a fost obligat să părăsească Iaşiul în martie 1918 în urma încheierii păcii cu Puterile Centrale la Buftea. În seara dinaintea plecării, regina i-a oferit o serată de adio la care a cîntat George Enescu. A doua zi l-a condus la gară, regina era în lacrimi. România era înfrîntă și cel mai prețios aliat al ei pleca. A fost o situație provizorie. În octombrie, de la Salonic, Berthelot l-a anunțat pe regele Ferdinand că forțele Antantei reiau ofensiva în Balcani. Armata Română a fost mobilizată. La 1 decembrie 1918, în Bucureştiul din care armatele Puterilor Centrale se retrăseseră intrau triumfal regele Fedinand și regina Maria, primiți cu entuziasm de populație. Îi însoțea generalul Berthelot, cel care făcuse atit de mult ca acea mareață zi să se întîmple. Generalul a rămas un apărător al cauzei românești cum s-a văzut și în timpul tratativelor de la Versailles din 1919. S-a stins la 28 ianuarie 1931.

berthelotGuvernul României i-a conferit cetățenia română, regele i-a dăruit o moșie în Transilvania la Fărcădin. O stradă în Bucureşti a primit numele Berthelot. Sub regimul comunist strada a fost rebotezată in str. Nuferilor. După 1989 s-a revenit la vechea denumire – un semn de recunoștință binemeritată din partea românilor.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE
Copyrght DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Arh.Cristina Haragus spune:

    In Cluj Napoca ,a fost schimbat numele străzii General Berthelot in strada Constanta.De ce?……spre mulțumirea cui?…E vorba de pierderea memoriei.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!