UNIFORME, PAS DE DEFILARE, FANFARĂ

By 1 decembrie 2011Graffiti

1 decembrie mi s-a parut totdeauna o zi anosta. O pierdere de vreme. Faptul ca niste tipi au decretat ca asta ar fi ziua nationala nu face decit sa incurce lucrurile si. Sa te scoata din ale tale. Cum de obicei stau acasa si scriu, uneori reusesc să ignor tămbălăul fals şi enervant de afară. Televiziunile ne umplu casele cu aceste imagini fără cap şi coadă, şi – ce emai rau – fără sens. România este ţara lui „ca si cum”! Mă apucă o melancolie stupida. În fond cine se simte legat de toate astea? Totdeauna am în cap o altă Românie. Dacă ar fi dat Domnul ca istorie să fie alta decît cea prin care am trecut ! Melancolia vin din faptul ca România în care trăiesc e departe de cea pe care mi-o imaginez. Prezenţa masivă a Arcului de triumf mă pune în gardă. De ar fi să enumăr cîte armate au trecut pe sub el ! Cam multe. Un decreiarat s-a suit pe el acum citeva ani ameninînd că se arunca în gol…Voia casă, îl părăsise nevasta, era supărat pe lume.

Mă uit de-a lungul şoselei Kisellef graţie unei camere tv. O străbat adesea cu pasul. Cînd nu e aproape nimeni. Toamna, iarna, primăvara, oricind. Îmi place sa vin aici să mă plimb. Cel mai adesea singur. Sunt atîtea lucruri care ar putea fi spuse despre aceste locuri. Despre ele reporterul pe care tocmai il aud strigînd în microfon habar nu are. Nu ştiu cîte pagini de istorie a citit? Cît îl doare acest trecut, ce îi spune ? Oare acest prezent a ras trecutul cu un semn cu mîna pe peron? De ex, că odată putea fi vazută dimineaţa mai ales regina Maria, călărind. Azi e locul este cu cel mai mare nr. de accidente şi unde noaptea se organizează curse de maşini. Beizadelele întrecîndu-se să arate care are motor mai naşpa.

Dar cei de pe margini? Dar oficialii? Uniforme, generali, oficiali, corp diplomatic inghesuit la greu. Plus gură cască, pleziriştii, curioşii, împinşi de forţele de ordine pe un trotuar vecin. Mai departe – nu cumva să le deranjeze pe excelenţele lor. Se bucură la trecerea cîtorva regimente. Motorizate, uniforme, pas de defilare, fanfară.

 

 

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

  • stelian r. spune:

    Sarbatoresc impreuna cu familia mea, in fiecare an data mea de nastere. Uneori, cand am timp, sarbatoresc si ziua cand m-am casatorit. 01.decembrie 1918 este ziua cand Romania „s-a casatorit” cu celelalte provincii romane . Este bine sa o sarbatorim. La fel trebuie sarbatorita si ziua cand Romania s-a „nascut !” Obligatoriu!

  • Dany spune:

    E adevarat ce spune stelian r. dar la fel de importanta este si data de 10 mai, cu multiple seminificatii istorice, mai ales in modernizarea statului roman abia „nascut” in 1859 si in crearea drumului sau european. Nu vad de ce nu puetm avea doua sau chiar trei zile nationale. Si in alte state se intampla.

  • v.dobrescu spune:

    o buna pagina de literatura

Spune-ți opinia, fă-te auzit!