GUNOAIELE ISTORIEI

By 11 septembrie 2017Jurnal de bord

IMG_0931Un graffiti găsit sub un pod la Berlin m-a amuzat teribil. Este infățisat Karl Marx colectînd resturi din gunoaie. Pe tricoul lui scrie – „I told you how to change the world ” „V-am spus cum să schimbați lumea”. Uite că și miturilor cele mai puternice le vine rîndul să fie zeflemisite. Ne despărțim de trecut rîzînd. Proletariatul, pe care Marx il vedea ca pe groparul bugheziei, nu a preluat puterea. Nu a instaurat pretutindeni (de fapt nicăieri) printr-o revoluție „dictatura proletariatului”. Marx s-a înșelat copios. Mai mult decît atît, între timp proletariatul s-a grăbit să dispară. Nu mai există ca atare. Marile platforme industriale nu zidul de la berlin 1mai există. Burghezia, căreia Marx ii prezicea că va fi dusă la groapa de gunoi a istoriei, este binemersi, activă, își vede de treaba ei, prosperă. În 1849 cind scria „Manifestul Partidului Comunist” lumea se vedea altfel, se părea că odiosul capitalist va pieri. Ironia face că Marx a trăit, odata instalat la Londra, cea mai mare parte a vieții lui, ca un bughez, ins din clasa mijlocie, preocupat de educația fetelor lui pe care spera să le mărite bine. Firește, nu cu un proletar din fabrica amicului lui Engels, care îi plătea datoriile. Ba a și pretins că este tatăl copilului lui Marx făcut cu servitoarea din casă.

Fără un proletariat mistic la indemînă ca să îl invoce, stînga are mari probleme de a se redefini și reinventa – asta pentru că nu mai stă pe nimic. Un secol a vîndut un viitor ipotetic, al celor mulți care vor trăi intr-o lume a egalității. Iluziile s-au dus toate odată cu prăbușirea zidului de la Berlin. Nu își mai face nimeni asemenea vise deșarte. Profetul Marx este azi gol și sărac. Caută prin gunoaiele istoriei.

http://www.stelian-tanase.ro/dupa-marx-la-londra/

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • adrian boeru spune:

  Uiți o chestie esențială! Revoluția ”proletară”, din 1917, este opera ”binomului”- că tot se poartă- Lenin-Troțki(în ordine alfabetică!). Marx, într-o corespondență cu Vera Zasulici, o anarhistă din Rusia(faptul că era ”anarhistă” spune multe, în ce privește ”cantitatea” de subiectivitate în actul de cunoaștere), îi atrage atenția acesteia, care afirmase că Rusia e pregătită să înceapă revoluția comunistă, cum că revoluția nu poate izbucni decât în cele mai dezvoltate țări, Rusia nefiind printre ele și nu va fi nici în 1917. Afirmația lui Marx nu a fost înțeleasă, în gravitatea ei, nici măcar de social-democrații germani(Rosa Luxemburg etc.). Ea pune în discuție funcția capitalului, din perspectiva CRITICII economiei politice, care este, cum știi, subtitlul cărții CAPITALUL Ce înseamnă această ”critică”, e o altă chestie! În orice caz, Marx nu e încă mort și, s-ar putea să râdă el de noi! Faptul că sistemul așa-zis comunist s-a prăbușit, în 1989, ne arată, pe de-o parte faptul că Marx a avut dreptate, în analiza economică, și, pe de alta, ne-a făcut pe noi să vedem ”socialismul” ca pe un capitalism monopolist de stat, în care statul a dirijat producția și distribuția! Iată un citat, din Michel Henry, din monografia, în două volume,MARX, vol.I, Une philosophie de la realite, vol. II, Une philosophie de l`economie; citatul e din vol.II:” Marx certes etait athee, ”materialiste”,etc. Mais chez un philosophe aussi il convient de distinguer ce qu`il este et ce qu`il croit etre. Ce qui compte, ce n`est d`ailleurs pas ce que Marx pensait et que nous ignorons, c`est ce que pensent les textes qu`il a ecrits. Ce qui parait, en eux, de facon aussi evidente qu`exceptionelle dans l`histoire de la philosophie, c`est une metaphysique de l`individu. Marx este l`un des premiers penseurs chretiens de l`Occident.

  • Stelian Tănase spune:

   Nu era locul aici sa dezv. Am vrut sa arat pornind de la un graffiti simpatic doar ca proletariatul nu a luat puterea, ba a si disparut in urma citorva schimbari radicale de tehnologie, care au dus la disparitia ind. traditionale. In anbaliza plus valorii M a avut dreptate.

   • Bogdan Dumitru Toader spune:

    proletariatul nu a disparut niciodata ! outsourcing -ul este alta discutie ! China , India sau alte tari in ” curs de dezvoltare ” inca discuta despre ” oamenii muncii ”

Spune-ți opinia, fă-te auzit!