HOMOSEXUALI CELEBRI (II)

By 21 ianuarie 2013Jurnal de bord

socrate1. SOCRATE – născut la Atena în anul 470 î.Hr., a fost primul filosof al Greciei Antice. Despre viața lui Socrate știm din scrierile contemporanilor săi: Platon, Alcibiade, Xenofon, Maximus din Tyr, ni-l descriu ca pe o persoană care se pierdea cu firea în prezenţa adolescenţilor. Socrate se controla iar singurul mod de a face faţã acestei probleme era sã-i înveţe filozofie. Potrivit “Dialogurilor” lui Platon, Socrate era experimentat în “căutarea bărbaților”. Tot Platon ne spune că pederastia era o parte din viața de zi cu zi a Greciei, cel puțin pentru aristocrați. În anul 399 î.Hr., Socrate este acuzat de crima de a nu recunoaște zeii atenieni și de introducerea de divinități noi, dar și de coruperea tinerilor. Este condamnat la moarte și obligat să bea cucută.

2. MICHELANGELO – născut la Caprese (Arezzo) în 1475, pictor, sculptor, architect și poet italian, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Renașterii. I-a dedicat un sonet lui Tommaso dei Cavalieri, tânăr de o frumusețe rară, pe care îl iubea, aceasta fiind prima scriere într-o limbă modernă dedicată de un bărbat altuia, precedând astfel sonetele lui Shakespeare. Pasiunea lui Michelangelo pentru frumusețea bărbătească răzbate din picturile sale. În epoca sa a fost aspru criticat pentru că a pictat tineri goi pe tavanul Capelei Sixtine. Unul dintre tinerii care i-au servit drept model, Gherardo Perini, i-a devenit partener de viață pentru opt ani. Michelangelo nu a recunoscut niciodată că este homosexual, dar nici negările sale la criticile vremii nu au fost suficient de categorice. A murit la Roma, în 1564, la vârsta de 89 de ani.

verlaine3. PAUL VERLAINE – născut la Metz în 1844, poet francez. În 1871, Verlaine și-a părăsit soția, Mathilde, pentru a începe o relație furtunoasă cu poetul ARTHUR RIMBAUD care avea 17 ani. Împreună duc o viață dezordonată, condimentată cu absint și hașiș, care scandalizează cercurile literare din Paris. La despărțirea lor, Verlaine, într-un moment de gelozie și furie, și-a împușcat iubitul în braț, faptă pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare. În 1877, pe când preda limba engleză la o școală din Rethel, Verlaine se îndrăgostește de un elev de-al său, Lucien Letinois, care îl inspiră în scrierea câtorva poeme. Verlaine este devastat când Letinois moare de tifos în 1883. Dependența de droguri și alcool își spun cuvântul și Verlaine moare la numai 51 de ani, în 1896, la Paris.

4. MARCEL PROUST – născut la Auteuil, în sudul Parisului, în anul 1871, scriitor, critic și eseist. Multă vreme, Proust a ascuns faptul că este homosexual dar, după moartea mamei sale, homosexualitatea începe să pătrundă în opera sa, și, implicit recunoaște că el însuși este homosexual. A avut mai multe relații cu bărbați tineri, caracteristic acestor relații fiindu-le gelozia și nevoia scriitorului de dominație a partenerului. Doi dintre iubiții săi celebri au fost scriitorul Lucien Daudet (fiul lui Alphonse Daudet) și muzicianul venezuelean, Reynaldo Hahn. Marcel Proust a murit de pneumonie și abces pulmonar în 1922, la Paris.

FBI edgar hoover5. J.EDGAR HOOVER – născut la Washington, în 1895, a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), timp de 48 de ani. Zvonurile că Hoover ar fi homosexual au început să circule, în SUA, începând cu anii 1940. Hoover nu a recunoscut niciodată acest lucru, ba chiar s-a răzbunat pe toți cei care făceau insinuări cu privire la sexualitatea sa. Mai mult, în public, Hoover i-a vânat pe homosexuali, iar dosarele sale secrete conțineau materiale de supraveghere a vieții sexuale a unor președinți și congresmeni americani. Potrivit unor biografii, a avut numeroase relații cu bărbați, cea mai importantă și de lungă durată, fiind cu Clyde Tolson, mâna sa dreaptă și director asociat al FBI. Hoover îl descria pe Tolson ca alter ego-ul său. Cei doi lucrau împreună, luau masa împreună, mergeu în cluburi de noapte și își petreceau vacanțele împreună. La moartea sa, în urma unui infarct, în 1972, Hoover i-a lăsat lui Tolson întreaga sa avere.

6. JEAN MARAIS – născut la Cherbourg, Franța, în 1913, a fost un actor, regizor, pictor și sculptor francez. Căsătorit cu actrița Mila Parely, divorțează pentru a începe în 1937 o relație cu scriitorul și cineastul francez JEAN COCTEAU, relație care a durat 25 de ani, până la moartea acestuia. Printre iubiții anteriori a lui Cocteau, se numărau: actorul Eduard De Max, scriitorii Maurice Sachs și Raymond Radiguet, poeții Jean Desbordes și John Le Roy. Marais a fost muza lui Cocteau, ajutându-l pe acesta să scape de dependența de opiu. Iar Cocteau a văzut potențialul actoricesc a lui Marais și a regizat filme în care l-a distribuit pe actor în rolul principal. Împreună au format ceea ce presa vremii a catalogat drept “primul cuplu modern de gay”. Jean Cocteau a murit de infarct în 1963, la vârsta de 74 de ani, la castelul său din Milly-la-Foret, iar Jean Marais a murit de inimă, la Cannes, în 1988. ( DACIANA PANAIT)

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!