HOMOSEXUALI, CELEBRITĂȚI, GENII.

By 10 noiembrie 2013Lifestyle

verlaine1.

PAUL VERLAINE – născut la Metz în 1844, poet francez. În 1871, Verlaine și-a părăsit soția, Mathilde, pentru a începe o relație furtunoasă cu poetul ARTHUR RIMBAUD care avea 17 ani. Împreună duc o viață dezordonată, condimentată rimbaudcu absint și hașiș, care scandalizează cercurile literare din Paris. La despărțirea lor, Verlaine, într-un moment de gelozie și furie, și-a împușcat iubitul în braț, faptă pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare. În 1877, pe când preda limba engleză la o școală din Rethel, Verlaine se îndrăgostește de un elev de-al său, Lucien Letinois, care îl inspiră în scrierea câtorva poeme. Verlaine este devastat când Letinois moare de tifos în 1883. Dependența de droguri și alcool își spun cuvântul și Verlaine moare la numai 51 de ani, în 1896, la Paris..

 

2.proust

MARCEL PROUST – născut la Auteuil, în sudul Parisului, în anul 1871, scriitor, critic și eseist. Multă vreme, Proust a ascuns faptul că este homosexual dar, după moartea mamei sale, homosexualitatea începe să pătrundă în opera sa, și, implicit recunoaște că el însuși este homosexual. A avut mai multe relații cu bărbați tineri, caracteristic acestor relații fiindu-le gelozia și nevoia scriitorului de dominație a partenerului. Doi dintre iubiții săi celebri au fost scriitorul Lucien Daudet (fiul lui Alphonse Daudet) și muzicianul venezuelean, Reynaldo Hahn. Marcel Proust a murit de pneumonie și abces pulmonar în 1922, la Paris.

3.

JOHN EDGAR HOOVER – născut la Washington, în 1895, a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), timp de 48 de ani. Zvoedgar  hoovernurile că Hoover ar fi homosexual au început să circule, în SUA, începând cu anii 1940. Hoover nu a recunoscut niciodată acest lucru, ba chiar s-a răzbunat pe toți cei care făceau insinuări cu privire la sexualitatea sa. Mai mult, în public, Hoover i-a vânat pe homosexuali, iar dosarele sale secrete conțineau materiale de supraveghere a vieții sexuale a unor președinți și congresmeni americani. Potrivit unor biografii, a avut numeroase relații cu bărbați, cea mai importantă și de lungă durată, fiind cu Clyde Tolson, mâna sa dreaptă și director asociat al FBI. Hoover îl descria pe Tolson ca alter ego-ul său. Cei doi lucrau împreună, luau masa împreună, mergeu în cluburi de noapte și își petreceau vacanțele împreună. La moartea sa, în urma unui infarct, în 1972, Hoover i-a lăsat lui Tolson întreaga sa avere.

jean marais 14.

JEAN MARAIS – născut la Cherbourg, Franța, în 1913, a fost un actor, regizor, pictor și sculptor francez. Căsătorit cu actrița Mila Parely, divorțează pentru a începe în 1937 o relație cu scriitorul și cineastul francez JEAN COCTEAU, relație care a durat 25 de ani, până la moartea acestuia. Printre iubiții anteriori a lui Cocteau, se numărau: actorul Eduard De Max, scriitorii Maurice Sachs și Raymond cocteauRadiguet, poeții Jean Desbordes și John Le Roy. Marais a fost muza lui Cocteau, ajutându-l pe acesta să scape de dependența de opiu. Iar Cocteau a văzut potențialul actoricesc a lui Marais și a regizat filme în care l-a distribuit pe actor în rolul principal. Împreună au format ceea ce presa vremii a catalogat drept “primul cuplu modern de gay”. Jean Cocteau a murit de infarct în 1963, la vârsta de 74 de ani, la castelul său din Milly-la-Foret, iar Jean Marais a murit de inimă, la Cannes, în 1988.

 

balete rusesti 45.

SERGEI DIAGHILEV – născut în 1872, în Rusia, a fost un critic de artă, impresar de balet și fondatorul Școlii de Balet Ruse, Școală care a dat lumii mulți balerini și coregrafi celebri. În 1909, Companiei de balet a lunijinskii Diaghilev i s-a alăturat talentatul balerin ucrainian, cu origini poloneze, VASLAV NIJINSKY, care avea 19 ani. Nijinsky a devenit în scurt timp prim-solist al companiei dar și iubitul lui Diaghilev. Timp de câțiva ani, cei doi au format unul dintre cele mai celebre cupluri ale epocii. În 1913, Nijinsky s-a căsătorit cu aristocrata unguroaică, Romola de Pulszky, iar Diaghilev, devastat de trădarea acestuia, l-a concediat. Au existat câteva incercari de reconciliere din partea lui Diaghilev, dar începând cu 1916 semnele bolii mintale a lui Nijinsky au inceput să fie tot mai evidente. El a fost diagnosticat cu schizofrenie și internat într-un sanatoriu în Elveția. Nijinsky și-a petrecut tot retul vieții în azile și spitale și a murit în 1950, într-o clinică din Londra. Diaghilev murise cu mult timp înainte, în 1929, la Veneția, de diabet.

bernstein 26.

LEONARD BERNSTEIN – născut în 1918, în SUA, a fost un dirijor și compozitor american cu origini evreiești. După terminarea studiilor, a închiriat un apartament la New York, în care a dus o viață socială efervescentă, atât în compania femeilor cât și a bărbaților. În 1951, pentru a pune capăt zvonurilor cu privire la orientările sale sexuale, Bernstein s-a căsătorit cu actrița ciliană Felicia Cohn Montealegre. A continuat însă să aibă relații de scurtă durată cu bărbați mai tineri, iar în 1975, a decis că nu își mai poate reprima homosexualitatea, și-a părăsit soția și a plecat să trăiască la Paris, cu iubitul său, scriitorul Tom Cothran. S-a întors însă la soția sa, după un an, când aceasta a fost diagnosticată cu cancer pulmonar și a rămas să o îngrijească până la moartea ei, în 1978. Tom Cothran a murit de SIDA în 1981. Bernstein a murit de inimă, în 1990, la 72 de ani.

DACIANA PANAIT

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!