INFRÂNGEREA MAGHIARILOR

kelemen-hunorContinuăm aventura noastră on-line de la rubrica „Să stăm de vorba” cu o declaratie a liderului UDMR Kelemen Hunor ( cf ww.gandul.ro) făcută la Cluj-Napoca. Sunt multe de spus aici – despre adunarea de la alba Iulia 1 decembrie 1918, despre republica lui Bela Kuhn și cucerirea Budapestei de armata română în august 1919. Un context complicat care a dus la Versailles și Trianon.

Reproduc declarația sa mai jos. Aștept ca de obicei comentariile dvs.

„Se apropie 2018, momentul când se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generaţii.

alba iuliaAcel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poţi uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia. Dar, aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, putem jeli, dar acest lucru trebuie, la un moment dat, să se încheie, trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generaţiile de dinanitea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile trasilvane, că merită să construieşti un viitor în această ţară”.

„Putem respecta suveranitatea acestei ţări, putem respecta comunitatea majoritară dacă aceasta, prin liderii săi politici, va putea şi va ţine cont de promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezoluţie, despre egalitate în drepturi, în privinţa învăţământului, administraţiei publice, egalitate în drepturi faţa instanţelor şi folosirea limbii materne. Noi nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi de orice guvern în această ţară. Există o tendinţă de asimilare a minorităţii maghiare, a minorităţilor din această ţară, dar există un vis al nostru, ca maghiarii din România să fie recunoscuţi ca factori constituanţi ai ţării”

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

.

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • DanT spune:

    Stelian, poza aia cu steaguri falsificate/colorate incorect de comunisti (in fapt steagurile erau ale Transilvaniei, adica albastru/rosu/galben, si dispunerea inversa arata asta, cauta varianta alb-negru si te lamuresti) nu e tocmai potrivita pentru articolul asta pentru arata tocmai ce nu ar trebui sa arate: cum au falsificat istoria istoricii nostri de carton.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!