ÎNFRICOȘĂTOAREA ROMÂNIE A TRANZIȚIEI

181Am citit in acest weekend cartea lui Cristian Sima „Marea spovedanie a brokerului fugar „(ed.Integral, 2015) . Autorul este cunoscut din 1997 cind s-a întors in țară din Occident. Și-a continuat afacerile, dar a început să apară la diverse televiziuni dind un fel de consultații pe teme care țineau de burse, acțiuni, brokeraj etc. In 2012 a fugit din Romania, provocind consternare.

A făcut o vreme figura de guru infailibil. Personajul lui – un amestec de magician și escroc. Nu știai dacă trebuie să îl iei in serios sau să apeși butonul telecomenzii. Vorbea prea mult, dădea din mîini, și nu prea ințelegeam ce spune pentru că amesteca fără semne de punctuație economie politică, bancuri răsuflate și formule matematice. Omul e educat, știe multe, a citit destul, e meloman, cinefil, olimpic la matematică. Nu l-am invitat niciodată în emisiunile mele deși pe atunci eram foarte activ in televiziuni. E unul dintre puținii care mi-au scăpat.

Marea spovedanie e o carte de confesiuni. dar întîi de toate este o justificare a aventurii de om de afaceri, de broker fugar. Sima e conectat la lumea politică de la virf, cu massmedia ( e unul din acționarii Hotnews ). Apare des pe platourile tv, in lumea mondenă, in intilnirile dintre businesmani. Cunoaste tot felul de oameni interesanti – afaceristi, parlamentari, miniștri, jurnaliști de top. Cartea e o galerie de portrete in care acestia apar rind pe rind sub reflector. Unii in ipostaze nebănuite, de agenti acoperiți, de jurnaliști/afaceriști. Nimeni nu este ce pare a fi. Se perinda in pagini Daniel Dăianu, Bogdan Chireac, Cătălin Predoiu, Viorel Hrebenciuc, Dinu Patriciu, CP Tăriceanu, Adrian Năstase, Mircea Dinescu, Sorin O.Vântu, Marius Tuca, Gabriela Vrănceanu Firea, Dimitrie Sturza, Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Virgil Măgureanu și multi altii. ( Puiu Popoviciu, Radu Dimofte, Dan Odobescu, Irina Socol, etc). Unii foarte cunoscuți, altii figuri din subterana României, afaceriști, șpăgari, țepuitori, rude, profitori de toate rangurile. Securiști si ex-securiști mulți dintre ei, mereu prezenți in spatele oricărei afaceri bănoase, în massmedia și în politică. Romanii sunt de două feluri – cei care fac parte din Sistem, puțini. Și ceilalti, imensa majoritate.

Cum vede România in care s-a invîrtit autorul cîțiva ani ? Dincolo de peisajul uman, aici e un angrenaj pe care îl descrie. Cel al corupției care a infestat tot corpul social. E o Românie a hoției la toate nivelurile, a banilor la pungă, a comisioanelor grase și a parandărătului generalizat. Totul se tranzacționează, in România totul se vinde, totul este rodul unui compromis murdar. Nu exista ideologii sau convingeri. etc. Lăcomia domină, scuză, motivează, obligă la acțiune, mînă în lupta pe toți liderii politici ca și pe marii rechini ai banului. Și dacă avem o Românie viciată, scrie Sima, e și vina celorlalți care asistă impasibili, care se complac in acestă situație. E vina acestor elite degenerate dar și a maselor indiferente la ce li se intimplă. Soluția dată de autor este un despot luminat care să facă reforme radicale, pentru că românii nu sunt pregătiți pentru democrație.

Nu aceste considerații fac substanța cărtii, ci amintirile. E vorba de afaceri, de escrocherii, de felul cum s-au făcut averi in România ultimilor 15 ani. Care sunt complicitățile, protagoniștii, care sunt resursele puse la bătaie. Cine sunt marii jucători !? Aici e vorba de fapte concrete. Sima iși cunoaște bine clienții, pe cei cu care s-a intersectat. De asta cartea lui a fost așteptată în aceste medii cu nerăbdare și ingrijorare încă din ziua cind a fugit din România după ce in prealabil expediase arhiva în Occident. De altfel înregistrase toate convorbirile de la sediul firmei cu toate personajele amintite mai sus. Mulți au insomnii din cauza asta cred. Pe cine va demasca așadar, pe cine nu? Ce afaceri, ce tunuri va povesti și pe care nu. Cine va scăpa basma curată și cine nu.

Cartea nu este chiar o spovedanie, sinceritatea nu e totală. Lipsesc multe episoade, cum și autorul recunoaște la final. Episoade care nu ar fi trebuit totuși să lipsească. Poate la vol ll. va intregi peisajul. Putem citi cartea și ca pe un mesaj trimis impricinaților, li s-a arătat pisica neagră. Adică – domnilor v-a trecut glonțul pe la ureche, dar urmează… Adevărurile de aici sunt parțiale. Autorul se apără, se justifică, pledează. Unele lucruri le spune, pe altele le ascunde.

Impresia finală este că România in tranziție este o lume hidoasă – cel puțin la virf. O Românie infricoșătoare.

STELIAN TANASE

Alătură-te discuției 12 opinii publicate

  • Valentin Munteanu spune:

    Acest guru infailibil a fost mereu ridicul. Continua sa fie. Ce treaba are spovedania cu ce spune in carte?
    Daca nu pierdea banii se mai „spovedea”? De cind „datul pe goarna” e spovedanie?
    … Exact! De pe vremea aia cu „circurile foamei”.
    Sa intelegem ca dupa „spovedanie” va incepe sa se indrepte? Poate de sale!

    Eu cred ca incearca sa se refaca! Sa-l ajute Dumnezeu!
    Poate-i da si ceva sanatate sau macar putina virtute.

  • Ion spune:

    Guru infailibil era daca nu pierdea toți banii.Ai lui,si ai altora din lumea politica si de afaceri.Unii au cîștigat pe mina lui Sima ,mai mult decât au pierdut,si totuși l au dat in judecată,deși au semnat ca pot pierde toți banii.Toate tranzacțiile sau facut pe conturi in bănci,la vedere,putind fi oricind verificate.De aceia are NUP de la justiție .Datul pe goarna de care i-l acuzați ,pentru noi oamenii de rind,care tot cerem o societate cu oameni politici/afaceri,curați ,este mai mult decât binevenit.Si o întrebare: De ce credeți ca vrea sa predea arhiva la DNA,si totuși nu vine nimeni sa o ridice ? Nu stiu daca refuzul autorităților ,a dus la apariția Marii Spovedanii, dar stiu ca aceasta e o oglinda a societății in care ne zbatem de 20 de ani,si un răspuns la întrebarea de ce suntem in coada Europei.

  • Marks spune:

    Eu n-am vazut alte acuzatii in spatiul public in afara de faptul caa pierdut bani. In general randamentele mari si pariurile riscante au acest risc. Banci de investitii gigantice au avut astfel de esecuri. E adevarat ca saracirea catorva investitori acolo nu prea se vede si cum bancile respective au si afaceri bune nimeni nu comenteaza. Totusi falimentul Lehman a deranjat interese extinse. Asa ca dincolo de tendinta lui de a investii pentru maximum de randament ce acuzatii i se aduc. Este cumva investigat ca a furat bani? Personal banuiesc ca a furat din banii negri pusi la dispozitie de mimoze autohtone si acum nu-l reclama de frica ca nu pot justifica provenienta. Daca e asa atunci asta se cheama justitie poetica. De ce a fugit atunci? Pai e simplu. Daca ramanea oamenii importanti ii faceau o manevra si-l condamnau pentru o chestie inventata. Ca se mai poarta la noi.

  • Erian spune:

    Sima spune ca e un om „ales” , ca Providenta l-a adus mereu in mijlocul evenimentelor. De la Brasov ’87,Revolutie si pana in miezul societatii corupte postrevolutionare care face subiectul imensului scandal din lunile acestea. As fi crezut probabil ca o mana nevazuta,un fel de dar al sau l-a manat mereu in mijlocul evenimentelor daca nu era episodul din tinerete legat de Securitate. Pentru mine este clar ca tot ce a atins securitatea (la modul cum a fost atins Sima) s-a transformat pana la urma intr-un „obiect” al jocului securistic. Pentru Sima mana nevazuta a fost probabil un ofiter din servicii. Cine crede ca Sima era un economist genial care facea bani pentru Daianu (alt agent) e dezinformat. Spalatoria lui sima a functionat bine pana cand orgoliul sau a devenit prea mare. I-au aratat cine e seful,n-a inteles si a crezut ca isi gaseste alti stapani. Acum acest articol pare ca transmite bunavointa vechilor stapani si da un semnal de impacare. Nimeni nu detoneaza arma nucleara cand e legat de atatea interese comune. Colegi sunt toti.Doar ca unii se mai supara (de la ciolan).

    • sorin spune:

      Erian intro mana ai dreptate, dar in cealalta ce ai?
      ca fapt divers… cred ca nu ai inteles punctul pe „i” … seful nu este cel la care faci tu referire… e altul mult mai sus si mai mare…
      seful nu este din zona pe care o vezi tu… ala e doar o unealta a sefului… iar domnul Sima ai putea zice ca a fost – poate pe undeva inca mai este – rotita care a iesit din locasul ei si a dereglat sistemul… nu in mod ireparabil, dar a produs ceva daune!
      seful este undeva intre marii magnati ai lumii… cei care fac jocurile banului.
      cineva spunea simplu: piata financiara se misca in sus si in jos… altfel de miscari nu are… pretul ori scade ori creste!
      in momentul cand un interes devine major pe aceste piete, papusarii intervin si trag sforile. cum s-a intamplat cu francul elvetian la inceput de an… asta dupa ce in toamna ceva similar s-a intamplat cu yenul japonez, cum se mai intampla uneori cu aurul si cu argintul… cum se intampla cu unele companii de care nimeni nu aude si te trezesti ca ajung la cote inimaginabile pe bursa la un moment dat, ca apoi sa cada fara (aparent) nici o logica…
      totul e un joc, orchestrat de cateva persoane, unde acel sef de care vorbesti este ninsemnat. cu el sau fara el, cartile sunt facute iar in caz de necesitate regulile jocului vor fi schimbate din mers.
      iar in momentul cand regulile se schimba din mers… nu conteaza cine esti, si ce hram porti… devii carne de tun.

      • Erian spune:

        Incerc o speculatie si ceea ce urmeaza sa scriu e doar imaginatia mea pusa in miscare de cartea lui Sima. Sima e agatat de securisti pentru relatii cu strainii si pus in mecanismul revolutionarilor (probabil fiind agatat si de occidentali). Dupa revolutie Sima pleaca la specializare cu occidentalii si se intoarce cu misiune .Se conecteaza cu vechii securisti,acum stapanii tarii si incepe colaborarea. Treaba se strica atunci cand occidentalii incearca sa preia controlul. Sima pleaca cu datele la adapost si se incadreaza de data asta in alt mecanism ,acela al „luptei impotriva coruptiei” care este de fapt actiunea de eliminare a vechilor securisti din sfera puterii. Sima este si acum in carti dar incepe sa fie batran.
        Eu ma refer la sefii directi in postul precedent la cei pe care ii injura acum de la adapost.. Soros si gasca aia mare sunt intangibili.

  • apoca spune:

    Nu stiu eu prea mult economie dar tot imi dau seama ca „guru infailibil” e o fraza care da bine in presa dar nu exista in natura. Sa iti inchipui asa ceva e de o naivitate induiosatoare care merita penalizata.

  • Valentin Munteanu spune:

    Nu am acuzat pe nimeni, doar am incercat sa-mi definesc termenii.

    Cum ar fi daca s-ar trezi macar 10.000 de delatori ca vor sa se „spovedeasca”? DNA ar trebui sa faca ce?

    Sunt destui in DNA care fac si ce trebuie si bine. Lantul se rupe dupa.

    Nu cred ca ce face Sima e binevenit. Daca are ceva de spus sa spuna cui si cum trebuie nu sa arunce cu laturi de la distanta.
    Pentru mine ramane un delator indiferent cat de binefacatoare sunt actiunile lui, mai ales ca pornirea acestor actiuni nu este determinate de virtute. S-a trezit ca vrea sa iasa din troaca si vrea si sa nu mai puta!

  • sorin spune:

    mai nea Ion si mai nea Munteanu, cine va spune voua ca si-a pierdut toti banii?
    oare daca isi pierdea banii, mai pleca asa linistit in Elvetia? mai ducea o viata linistita acolo? mai reflectati cand faceti niste afirmatii!
    ca a pierdut bani mai multi decat o sa aveti voi in viata asta, aia e cu totul alta poveste…
    daca ati avea habar ce inseamna bursa… ce inseamna piata de capital… ce inseamna piata forex, n-ati mai comenta asa aiurea in tramvai.
    sunt momente cand intrun minut pretul cade sau urca instantaneu cativa dolari sau zeci de dolari… sa vezi o cadere de pret de 5 minute la aur de 60 de dolari pe uncie… sau chiar is mai mult, te crucesti! este absolut inspamantatoare! sa vezi o cadere sau o urcare de 2…3…4…6 dolari in decurs de cateva minute la usd fata de yenul japonez … ti se taie respiratia… te intrebi, oare unde se opreste!
    nieni nu e infailibil pe piata bursiera! cine scoate astfel de sintagme (reminiscente ale unui limbaj de lemn) o face pe propria-i raspunedere si pe propriile-i considerente…
    daca voi acceptati ideea de guru infailibil e problema voastra, dar asta denota ca luati mura in gura ce vi se toarna intrun articol sau intro relatare … mai mult sau mai putin vizata de anume interese.

  • Ion spune:

    Pai cum e bine D-le Popescu ? Sa avem delatori,sau sa nu încurajam delatorii,ca nu ne-ati lămurit .Ca sa ajungem la rețelele marii corupții ,justiția are nevoie de ei,ca sa pună cap la cap informații ,ca in final sa se ajungă la neutralizarea lor.Mai nou le reduce din pedepse celor care spun fapte si persoane,si sint celebre citeva cazuri.D-na Koveși ne spune ca se bucura ,pentru ca asa procesele nu mai durează decenii întregi,si lupta cu corupția are eficientă ,recunoscuta vad,si in afara tării.De ce delațiunile lui Cocos si ale lui Pinalti sint bune si ale lui Sima nu ? .Ca sa ne lămurim de care parte a baricadei sinteti.

    • Valentin Munteanu spune:

      Indraznesc sa va raspund eu pana se intoarce dl. Popescu

      Delatorii se incurajeaza singuri, nu au nevoie de incurajarile domniilor voastre. Scopul lor este usor detectabil si nu are nici in clin, nici in maneca cu civismul.

      Noi nu avem nevoie nici de delatori si, mai ales, nici de faptele cuprinse in aceste delatiuni.

      Sistemul judiciar are nevoie de delatori! Aici scopul nu e chiar imediat ci prin ricoseu. In final se doreste scaderea infractionalitatii.

      Executarea de delatiuni prin carti, care nici gratis nu sunt – de ca si cum ar fi nu stiu ce creatie abisala, este mizerabila. Sunt adunate, la gramada, nume, fapte, persoane….
      Daca printre ele, totusi, a fost adaugat un om onorabil? Cine-l mai spala pe acesta de rahatul cu care a fost manjit? Cine plateste eroarea de tipar?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!