INGRID BERGMAN – UN DESTIN

By 29 august 2017Graffiti

bergman 1Ingrid Bergman – partenera lui Humphery Bogard in „Casablanca”, filmul ei cel mai cunoscut. Am mai văzut-o în filmul lui Alfred Hitchock, „Notorious”(cu Cary Grant, ) „Va place Brahms!?”, după romanul lui Francois Sagan, cu Yves Montand și Anthony Perkins. etc.

bergman 12Bergman s-a născut la Stockholm in Suedia, in 1915, (a fost orfană de ambii parinți din copilarie ). A debutat in film la 20 de ani in 1935 in Suedia. S-a căsătorit cu un anume dr. Petter Lindström cu care a avut o fetita Pia, in 1938. A emigrat in mai 1939 la Hollywood unde tipul ei frumusețe nordică, magnifică, proaspătă a impresionat. A devenit un mare star peste noapte după lansarea primului ei film in SUA „Intermezzo”. In cariera ei a primit trei Oscaruri pentru interpretarea unui rol principal. A primit de asemenea premii Emmy, Golden Globe, Bafta etc.

afise casablincaCariera ei la Hollywood in anii 40 a decurs foarte bine, cu filme multe si bune, cu succes de critică și public. Toți regizorii voiau să lucreze cu ea nu doar pentru frumusețea ei dar si pentru talentul ei incontestabil de actriță. Era privită ca un fenomen. După „Casablanca” (1942), în 1943 filmează „Pentru cine bat clopotele”, romanul lui Ernest Hemingway, cu Gary Cooper. Numele ei pe afiș însemna succes de sigur de box-office. Ofertele de roluri curgeau.

bergman 7Acest basm de-a Cenușăreasa se termină dupa război. Nu inainte de a filma in 1948 „Ioana d” Arc”, care nu a plăcut desi a primit Oscar pentru interpretare. Filmul nu a mers nici la public, nici la critică, poate și din cauza controversei apărute în legătură cu relația ei Roberto Rossellini.

În mod neașteptat cerebrala actriță evadează din cușca aurită de la Hollywood și fuge in Italia indrăgostită de filmele lui Roberto Rossellini, dar și de regizor. În 1949 cei doi au un copil, Paolo. Scandalul este enorm în presa din SUA ca și în Italia. Amindoi erau căsătoriți, aveau copii. Italia conservatoare, catolică, nu bergman  5permitea divorțul. Puritanismul Hollywoodului e și el arhicunoscut. Ostracizată, rău văzută, Bergman nu se mai intoarce din cauza scandalului în SUA pînă-n 1956. O vedetă trebuia să fie perfect morală, cu familie impecabile. Așa că puritanii s-au scandalizat.

Cei doi amanți au reușit în cele din urmă să se căsătorească (în Mexic ) in 1950. Au avut împreuna incă doi copii, gemeni, in 1952, una este Isotta si Isabella Rossellini care- a și urmat o carieră de succes in film și care seamănă și fizic cu mama ei. Au fost mereu vinați de presă pentru că ofereau multe subiecte de pagina intii. Publicul timpului era curios să afle amanunte din viața lor și mai ales cum se termină povestea lor de amor transoceanic. In ciuda așteptărilor filmele celor doi, regizorul neorealist Rossellini și actrița Ingrid Bergman ( au făcut 5, incepînd cu Stromboli ) nu sunt printre cele ami reușite. Succesul i-a ocolit pe cei doi. Poate că și asta le-a otrăvit mariajul și i-a dus la divorț în 1957. bergman 13Amindoi depindeau de succes. Cei doi se separă in 1956, anul in care Ingrid Bergman joacă in filmul lui Jean Renoir „Ëlena și bărbații ei” care marchează ruptura de faza filmelor neorealiste alături de Roberto Rossellini.

bergman 14Tot în 1956 filmează „Anastasia” pentru care primește al doilea Orcar. Din filmografia ei mai amintesc „Vă place Brahms” regizat de Anthoy Litvak,(1961 ), „Vizita”cu Anthony Quinn, după piesa lui Friedrich Durrenmat (1964), ” Crima din Orient Express”( 1974), „Sonata de toamnă ” (cu Liv Ulman) în 1978. In 1982 o interpretează pe Golda Meir în filmul „O femeie numita Golda”…Ultimul ei film.

După divorș, în 1957 Ingrid Bergman se căsătoreste cu impresarul teatral suedez, Lars Schmidt. Căsătoria dureaza 18 ani pina-n 1975 cînd cei divorțează. Se cunoaște o relașie din acesti ani cu Gregory Peck, scurtă și intensă. S-a stins in 1982 la Londra, de un cancer la sîn. Urna cu cenușa ei s-a întors, conform dorinței ei testamentare, în Suedia și aruncată în mare. (Fișă de roman -Partida de vinătoare)
STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!