ÎNTRE SCENĂ ȘI SPIONAJ

By 12 aprilie 2017Graffiti

baker 3 Josephine Baker a debutat la Paris cu dansul erotic în La Revue Négre la 2 octombrie 1925. Avea numai 19 ani. Nu știu citi își mai amintesc de la Brașov, de la festivalul Cerbul de aur 1970. Dar a mai fost odată in România, la București, in 1928. Iată aici citeva lucruri surprinzătoare despre “dansatoarea de abandos.”baker 4

A murit la 12 aprilie 1975 la Paris (n 1905) Josephine Baker. In perioada interbelică fusese probabil cel mai mare star al scenelor de music-hall. A făcut senzaţie pe scenele de music-hall pariziene şi de la Berlin, la Londra, la începutul anilor 20, devenind cea mai bogată femeie de culoare. Era născută la St.Louis, dar a părăsit baker 8SUA, după un debut newyorkez, din cauza segregaţiei rasiale, dar şi a contractelor mai generoase din Europa, unde făcea o figura extrem de exotică. Erau “anii nebuni”, “anii charlestonului”. Apărea mai mult goală decît îmbrăcată, cu nişte frunze de palmier pe talie, cîntînd şi dansînd şi făcea furori. Era răsfăţata publicului, mereu cap de afiş.

La Bucureşti a ajuns invitată de Constantin Tănase, in 1928. Ajunsă cu trenul Orient Expres în Gara de nord, a fost preluată de patron şi plimbată cu trăsura descoperită prin oraş, să o vadă lumea înghesuită pe trotuare, mai ales cei neîncrezători. Josephine Baker era cel mai mare star al epocii şi destui erau cei care nu credeau că va cînta şi dansa la Bucureşti. A dat două spectacole, intitulate ”Negru pe alb”, în sala Eforia. Nu a jucat la grădina Cărăbuş din cauza ploii. Tănase îşi luase din fericire măsuri de baker 7prevedere şi închiriase sala Eforie. A fost clou-ul stagiunii. Lumea s-a înghesuit să vadă minunea de abanos.

A mai revenit in România, la Braşov de data asta, după 42 de ani, la festivalul “Cerbul de aur” spre final de carieră, unde iar a încîntat publicul. Cînta să strîngă bani pentru copii de toate rasele pe care îi infiase şi îi ingrijea într-un castel de lîngă Paris. A fost o mare stea, o personaj emblematic al epocii ei. Şi prin aventurile ei, şi prin sumele pe care baker 5le primea, dar mai ales prin talent şi frumuseţe.

Mai puțin cunoscut este faptul că a fost…spioană, agent secret. Ca artistă, în anii 40, în Franţa ocupată de nemţi, frecventa multe medii interesante – militari, diplomaţi etc.- pentru a culege informaţii. Putea călători sub pretextul turneelor şi spectacolelor, şi nu a bănuit nimeni că ducea o viaţă dublă. I-a spionat pe nemţii şi Aliaţii lor şi ce a aflat a transmis la Londra. A lucrat pentru Resistenţa franceză, mai precis pentru serviciile de informaţii ale generalului de Gaulle. baker 6A fost recompensată după război cu Legiunea de onoare. De Gaulle i-a recunoscut meritele şi trecutul, faptele şi curajul – în public.

In ultima perioadă a vietii ei, a revenit frecvent in spaţiul public francez. A murit pe scenă, cum se spune, în toiul unei serii de spectacole care a adunat tot Parisul să o aplaude. Au apărut biografii, s-au făcut filme, etc. Unele tratează despre cariera ei de dansatoare şi cîntăreaţă, altele despre serviciile aduse Franţei ca membră curajoasă a Rezistenţei şi agent secret în anii 40.(FISA)

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

copyrght www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!