IUBIRILE LUI MITTERAND

By 8 ianuarie 2017Graffiti

mitterand 18In ce privește femeile Francois Mitterrand avea o proastă reputație (sau bună, depinde cum privesti… ) A fost un afemeiat. Se mai spune – curvar, fustangiu, coureur des femmes. Spunea apropiaților frecvent ” Nu poți să ai toate femeile, dar trebuie să încerci!”. Era un seducător înascut, te facea din vorbe, cum se spune. Cu vorbele a cucerit femeile, și a cucerit puterea. A fost de două ori președinte al Franței (1981/1996) L-am intilnit cind a fost la Bucuresti la mitterand  7inceputul anilor 90 la ambasada Frantei la o receptie. Mi s-a părut mai curind un faun. Era distant, venise în vizită la niște amăriți din Estul Eeuropei ca să stringă cîteva mîini și să spună banalitati ca un robot în vagi și f. scurte convesarții. Mi s-a părut că nu știe exact unde se află și că nici nu-l interesa. Eu veneam direct din stradă – în fața ambasadei participam la un protest impotriva vizitei lui la Bucuresti. Vizita dădea un sprijin regimului Iliescu care se făcea vinovat de mineriada din iunie 1990. Mai știam că Mitterrand refuzase in anii 80 să vină la Bucuresti din același motiv penyru care acum venise- ar fi parut un sprijin pentru mitterand  14regimul lui Ceausescu. Punct.

Să ne intoarcem la viața amoroasă a lui Mitterrand la fel de palpitantă ca și cea politică. A avut o lunga listă de amante pe durate mai scurte sau mai lungi, (Dalida a fost una din iubitele lui, povestea a durat doi ani). De la aventuri de o noapte prin sediile partidului, seduse in campanii electorale sau în diverse vizite politice. Apetitul său era cunoscut. Mitterand venea dintr-o tradiție franceză feudală, unde regele trebuia să se arate viril in privința femeilor pentru a fi considerat apt să dețină puterea asupra supușilor săi.

mitterand 1Pe Danielle Gouze a cunoscut-o in 1944 intr-o rețea de Rezistență. După război participarea lui Mitterrand la Rezistență a fost pusă in balanță de participarea lui la guvernul colaboraționist de la Vichy. Pe atunci părea a fi un om din extrema dreaptă franceză. Ca să ajunga un lider necontestat al stîngii mai tirziu !!! Arăta încă din anii 40 capacități de cameleon indiscutabil – putea fi ceva și contrariul în acelasi timp și să pară credibil. Charisma lui, puterea de seducție, vorba ca mierea operau redutabil în ambele zone. A făcut parte din mai multe guverne – e cel mai tinăr deputat și ministru. Cariera lui era lansată. In 1958, însă, odată cu intoarcerea la Elisee a generalului de Gaulle, Mitterrand cunoaște o perioadă neagră. Nu mai este nici ministru nici deputat și socialștii – dezbinați – sunt risipiți și periferici.

mitterand 4Dacă în politică se părea că a eșuat, cu femeile stătea mai bine. Iși continuă cu același succes aventurile de Casanova, modelul său. Printre cuceririle pasagere, in 1961 o cunoaste pe Anne Pingeot care îi va marca destinul amoros. Anne Pingeot, fiica unui bogat om de afaceri din înalta burghezie, studia arte la Paris. Venea dint-un mediu familiar bogat, spre deosebire de Danielle care provenea dintr-o familie săracă – era fiica unui invățător de țară. El mitterand 16are 47, Anne numai 20. Gusturile lor sunt foarte apropiate, ca și preocupările. Mitterand era un iubitor și cunoscator de artă, cititor pasionat, un om cult. Cei doi, in ciuda diferenței de virstă incep relație fierbinte care va dura pină la sfirșitul vieții lui. Anne Pingeot a declarat intr-un interviu că Mitterrand a fost singurul bărbat din viața ei, nu a existat nici unul inainte, nici unul după el. A fost omul vieții ei.

mitterand 6Practic, Mitterrand duce o viață dublă. Are două familii. Iși imparte timpul intre Danielle (care inchide ochii ) și Anne care se resemnează cu postura de veșnică amantă pentru că știe că el nu va divorța. Vrea un copil și ii spune că îl părăsește dacă refuză. Mazarine, fata lor, s-a născut în decembrie 1974. Relația celor doi este ascunsă de ochii publicului, Presa nu află nimic. Nici in anturajul său cel mai apropiat nu se știa nimic despre a doua lui viață. Probabil se lăsau păcăliți de cuceririle lui pasagere, care nu îi lipseau. În 1981 Francois Mitterrand este ales președinte, și – in ciuda atenției sporite a presei – povestea rămîne secretul cel mai bine păzit al Franței. Asta s-a datorat cert și discreției rare a fidelei sale amante.

mitterand 8Francois Mitterrand moare de un cancer la prostată la 8 ianuarie 1996, avea 79 de ani. După ce a aflat că este bolnav incurabil, face să apară în presă povestea lui cu Anne Pingeot pe care o recunoaște, așa cum făcuse și cu copilul, recunoscut oficial cu ani in urmă. La finalul vieții lui a fost privit ca un mare om politic, egalul lui de Gaulle. Dar și viața lui amoroasă a fost privită cu alți ochi. Omul care îi sedusese o viață intreagă pe francezi, a sedus și un șir lung de femei. Este înțeles mai exact de societatea franceza, care iubește „les hommes a femmes. ” La funeralii cele două femei care au contat in viața lui, Danielle și Anne au urmat împreună sicriul acoperit de drapelul Franței. (fișă de roman – Partida de vînătoare)

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

FOTO www,spartacus.educational.com www.encyclopedia. britanica.com www.lefigaro.fr

Spune-ți opinia, fă-te auzit!