IULIA HAȘDEU ȘI CASTELUL EI DE LA CÂMPINA

By 16 august 2013Graffiti

iulia hasdeu castelCASTELE NECUNOSCUTE (Xll)

Castelul Iulia Hașdeu – este situat în Câmpina, județul Prahova, pe Bulevardul Carol I, la numărul 199. A fost construit din inițiativa scriitorului și filologului Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit la numai 19 ani de tuberculoză. Iulia Hașdeu a fost un copil superdotat. A terminat primele patru clase primare atunci când avea numai opt ani, iar la 11 ani, finalizase deja cursurile Colegiului Național „Sfântul Sava”, urmând în paralel și Conservatorul de Muzică din București. A studiat apoi la Sorbona, fiind primul român care a absolvit cursurile acestei universități. Iulia Hașdeu a fost interesată de filosofie și a scris cu talent, poezie, povestiri și piese de teatru, marea majoritate în limba franceză. A ținut un jurnal și a avut o bogată corespondență cu tatăl său care s-a ocupat de publicarea postumă a operei fiicei sale.

iulia hasdeu 6La moartea Iuliei, în 1888, Bogdan Petriceicu Hașdeu a suferit enorm, refugiindu-se în spiritism, în încercarea de a lua contact cu fiica sa. A construit inițial un templu la mormântul Iuliei, la Cimitirul Bellu. În 1893 a decis înălțarea castelului de la Câmpina, și a construit acest castel în perioada 1894 și 1896, după planurile proprii, care, conform legendei, i-au fost transmise de fiica sa din “lumea de dincolo”. Castelul are o arhitectură unică, bizară chiar, fiind construit din piatră și având trei turnuri crenelate, unul central care adăposteşte templul, și alte două mai mici, iulia hasdeu 3de o parte si de alta a acestuia. Construcția castelului are la bază principiul numerelor magice 3 și 7 (trei turnuri, trei pivnițe, scări formate din câte șapte trepte, etc). În acest castel a scris B. P. Hașdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito (“Așa gândesc”) și tot aici a realizat primele experiențe de psihofotografie.

Construcția a fost puternic afectată de cele două războaie mondiale dar și de cutremurul din 1977 și a trecut prin mai multe procese de restaurare și consolidare. Din 1965 aici funcționează Muzeul „B.P.Hașdeu”.

iulia hasdeu 1Încă de la intrare, vizitatorul este întâmpinat de stema familiei Petriceicu, motto-ul familiei Haşdeu “Pro fide et patria” şi cuvintele lui Galileo Galilei “E pur si muove”, situate pe uşa de piatră care se rotește în jurul unui ax. În castel sunt expuse obiecte personale ale familiei Haşdeu: se pot admira portretele membrilor familiei, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog, ediții princeps ale cărților sale, precum și tablouri valoroase semnate de Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.

iulia hasdeu 4Templul Castelului, aflat în cel mai înalt turn, are un pronaos cu oglinzi paralele și un altar. În mijlocul turnului, se află o statuie a lui Iisus, sculptată la Paris de sculptorul Raphael Casciani. În această sală există cele trei camere colorate, cea albastră, cea roșie și cea verde, culori date de vitraliile ferestrelor. Remarcabile sunt și biroul lui B.P.Hașdeu cu portretele savantului, soției și Iuliei și camera pentru ședințele de spiritism, o cameră întunecată cu pereţii pictaţi cu simboluri în care se află un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeșnic și o statuetă a lui Iisus.

Ultima renovare a castelului a fost realizată în anii ’90 când și o parte dintre obiectele din interior au fost restaurate, iar din 1995, castelul este deschis în întregime și își așteaptă vizitatorii.

FOTO www.vacantaesoterica.blogspot.com

DACIANA PANAIT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!