JAVRA.UN PORTRET

By 12 septembrie 2017Jurnal de bord

IMG_1460Cu ceva timp in urmă un grangur mă ataca urît intr-o conferință de presă, spunînd public ce-mi spusese și mie in particular (cind inca pretindea ca mi-e amic) dar pe dos. Susținea bazaconii cu ordin de la partid. Patronul era persoana șefului suprem pe care il slugărea 24 din 24 de ore și de teama căruia nici nu putea să respire. Lui i s-a părut suficientă și asiguratoare supunerea față de mai marele zilei ca să se considere apărat si în fața lui D-zeu cel adevarat de păcatul nemerniciei. E și ateu amărîtul ( nu are salvare) și cred ca a ramas pină azi. El își vînduse demult sufletul Diavolului ca să-și protejeze sfinta lui carieră de doi bani.

Pentru că da, omul este sub vremi, cum bine știm, nu vremurile sub om. Perfect, cu acest alibi, oricine poate face un rău pe lumea asta. Nu ajunge că D-zeu a murit, cum scria Nietzche, ca să încalci morala si adevărul și să faci rău. Mai e o condiție în acest secol. Își trebuie și ordin de sus, dacă vrei să fii deplin acoperit și cu sufletul ca al unui înger. La cîți nu am intilnit chestia asta!? Ohooo! Nu prea ai nevoie de argumente ca să te aperi. De ce ai face-o? Esti îndreptățit să faci raul împins de vicisitudinile vieții tale de ticălos. Îți zici- Și ceilalti sunt tot ca tine, se justfica javra. Toti sunt la fel de ticalosi, o apă și un pămint. Darwinismul social cel mai radical e devenit dominant. Scapă cine poate! îmi zicea un amic deunăzi. Dacă o ții cu morala, cu binele și răul, ești un prost, și pierzi partida, devii un ratat.

Cel mai tare argument ca să joci pe partea neagră a istoriei și să te dedai senin la porcării este să invoci copiii. Dacă ai copii ești inocentat. Trebuie să le duc seara ceva acasă, să pun pe masă, zice. Da, corect – așa ai ajuns delator, sperjur, poltron. Copiii fac să i se ierte păcatele oricît de mari și multe ar fi. Adică el nu comite mîrșăvii pentru că așa este firea lui sau pentru că e negru în cerul gurii și îl roade invidia. Nici pentru că este surpat in propria lui mediocritate și d-aia e frustrat. Bietul nu este un nenorocit de arivist, cum s-ar crede, nici un carierist cinic. Javra face rău servindu-se de morală și de idealuri înalte. Familia, casa, tradiția.

Intîlnesc destul de des acest tip uman pe care tranziția l-a făcut să iasă la rampă brusc, cum iese un păduche pe obrazul unei cucoane prea fardate. Așa că nu mai mir cînd îl intîlnesc pe individ (are un aspect bovin, răsuflă greu, e mereu neras) într-o ocazie si îl aud consternat ca ma salută deferent și imi spune – Să nu mă supăr pe el! It’s just business! Nimic personal ! Să înțeleg cum stau lucrurile ! Sa îi înțeleg situația. Javra voia să se asigure că nu ii port ranchiună, să cred chiar că este un băiat bun – dar prins sub vremuri. Voia adică să fie bine cu toată lumea. Voia să știe dacă trebuie să se aștepte la ceva rău din partea mea. De ex. la ripostă și tot în public. Ii era groază să-i facă cineva lui ce mi-a făcut el mie. M-am făcut că nu îl aud și in loc să îl înjur de mamă și să întorc spatele ipochimenului, ei bine, m-am făcut că plouă. In fața ticăloșiei manifeste, a obrazniciei cinice, în prezența javrei, nu am avut reacția potrivită. Am preferat din scîrbă varianta idioată a „omului de lume”, a politeții. De ce aș fi provocat un incident cu atîta lumea de față!? Greșit.

ILUSTRATIA HANNH HOCH, 1927, detaliu, „Jurnalistii”, Berlin.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!