JOCURI DE CULISE LA BERLIN

By 27 septembrie 2013Graffiti

merkel 4CORESPONDENTA DIN KOLN de GABRIEL SAVULESCU

Germania se îndreaptă cu pași mărunți, dar siguri spre alegerile anticipate. Sa dezvoltăm acest scenariu. Angela Merkel este puternica, dar singură. Nimeni nu este dispus să guverneze alături de ea. Sa analizam formulele de coalitie si sansele de realizare ale acestora.

Prima varianta este formarea unui guvern de largă coaliție intre creștin-democrați si Partidul Social-Democrat. Creștin-democrații au lansat în ultimele zile oferte tentante social-democraților. Pintre acestea se număra: venitul minim garantat, impozitarea marilor averi și sustinerea lui Martin Schulz pentru postul de Președinte al Comisiei Europene. Liderii social-democrați doresc o coalitie creștin-sociala, dar sunt opriți in acest demers de organizațiile din teritoriu. Azi, vineri, 27 merkel 2septembrie se desfașoară congresul anual al Partidului Social Democrat. La aceasta adunare participă cei 300 de lideri locali și regionali. Acestora li se adauga parlamentarii și europarlamentarii social-democrați. Până in prezent 110 din 300 de delegati se pronunță împotriva formării unui guvern cu Angela Merkel. Liderul social-democrat Sigmar Gabriel este conștient ca dacă nu urmeaza votul delegaților riscă să își piardă funcția. Discuțiile se pot îndrepta insă spre un compromis: organizarea unui referendum intern, având o singură intrebare: “Doriți ca in legislatura 2013-17 Partidul Social Democrat să guverneze alături de Angela Merkel?”. Proiectul organizării unui referendum poate fi adoptat de 25% din delegații congresului și conform unor calcule acest referendum s-ar desfășura în perioada 14 – 30 octombrie. Astfel participarea la guvernare va depinde de votul celor 472.469 de membri ai PSD. Așa cum decurg discutiile in interiorul social-democraților înclin sa cred ca organizațiile de bază vor respinge ferm o coalitie cu Angela Merkel. Dacă această variantă nu se realizează, atunci ne indreptam spre urmatoarea formula guvernamentală: coalitia creștin-ecologistă.

Mișcarea Ecologista se află intr-un proces de reorganizare internă și redefinire doctrinară. În urma rezultatelor inregistrate la urne, conducerea Mișcării Ecologiste și-a prezentat in bloc demisia. La mijlocul lunii noiembrie urmează să fie organizat un congres extraordinar. Competiția este deschisă. Printre cei care aspiră la funcțiile de conducere se numără proaspat demisionatul Cem Özdemir și Claudia Roth. Din rândurile liderilor din teritoriu se conturează o candidatura surpriză în persoana lui Boris Palmer. Palmer, primarul din Tübingen, este susținătorul unei coalitii intre ecologisti și creștin-democrați. Palmer este conștient insă că aceasta formulă guvernamentală prezintă riscuri maxime. Angela Merkel și-a canibalizat la propriu si la figurat partenerii de guvernare și Miscarea Ecologista riscă să fie măcinată la propriu și la figurat de Angela Merkel. O minoritate din interiorul Mișcării Ecologiste susține ideea rămînerii in opoziție alături de formațiunile de stânga. Alți ecologiști visează la o coaliție guvernamentala între social-democrați, ecologisti si Noua Stangă. Toate aceste formule de coaliție și proiecte politice se vor discuta sâmbată în cadrul unei conferințe la care vor participa liderii filialelor regionale. Aceasta conferință nu este imerkel 2nsă un forul decizional, are un caracter consultativ. Dacă Mișcarea Ecologistă va decide să guverneze alături de Angela Merkel, atunci ecologiștii vor fi nevoiti să renunte la proiecte politice fundamentale, precum exitul privind producerea energiei nucleare. Acest reper programatic definește însuși caracterul doctrinar al Miscarii Ecologiste. Angela Merkel a anuntat în 2011 exitul treptat și într-o perioadă de 50 de ani la producerea energiei nucleare. Ecologiștii doresc insă un exit imediat. Un compromis între cele doua viziuni este greu de găsit. Un alt obstacol in formarea unui guvern de coaliție creștin-ecologist: este căsătoria gay. Mișcarea Ecologista susține ideea legiferării căsătoriei gay. Crestin-Democratii, mai ales conservatorii bavarezi se opun vehement acestui proiect. Este greu de conceput că ecologistii se vor debarasa peste noapte de principii mult iubite și vor intra cu viteza luminii intr-o guvernare alături de Angela Markel. Astfel proiectul unui guvern crestin-ecologist are puține șanse de indeplinire.

A treia formula guvernamentală este un guvern minoritar cu mandat limitat și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în cuplaj cu alegerile europarlamentare. Acest scenariu este plauzibil. Bundestagul se intruneste in prima ședință la 22 octombrie. In prima ședință se va alege conducerea parlamentului și se vor alege comisiile parlamentare. În aceiași sesiune parlamentară va fi dezbătut proiectul de buget pentru 2014. Toate fracțiuniile sunt constiente de necesitatea adoptării cât mai rapide a merkel 3bugetului de stat. Pensiile și asigurările sociale trebuie plătite. Asupra acestui punct există un larg consens. Conform art. 69 alin. 3 președintele federal poate cere cancelarului federal o guvernare limitată până la viitoarele alegeri. Art. 69 alin 3 deschide drumul spre alegeri anticipate. La data de 25 mai 2013 sunt programate alegeri locale in 10 din 16 landuri și alegeri regionale în patru din 16 landuri. Acestor scrutine se adaugă alegerilor europarlamentare.

De facto toată Germania va fi antrenata intr-un maraton electoral. Organizarea alegerilor anticipate parlamentare in cuplaj cu europarlamentarele ar putea fi promovată și de coborârea pragului electoral de la 5% la 3%. În prezent trei partide extraparlamentare au atacat la Curtea Constitutionala pragul electoral de 5%. În iunie 2011 Curtea Constituționala a declarant neconstitutional pragul de 5% pentru alegerile europarlamentare. Executivul Merkel a coborât pragul electoral pentru alegerile europarlamentare la 3%. Asa cum se mișcă lucrurile Curtea Constituționala va decide in favoarea pragului merkelelectoral la 3% pentru alegerile parlamentare. De aceasta decizie vor profita toate partidele tip balama (Mișcarea Ecologistă, Noua Stângă) dar și formațiunile extraparlamentare (Partidul Liberal, Partidul Piraților și Alternativa pentru Germania).

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate avantajează Partidul Liberal. In decembrie 2013 liderul de facto al Partidului Liberal Cristian Lindner va fi ales în funcție. Centrul de putere liberal se va muta de la Berlin la Düsseldorf. Tot la Düsseldorf va funcționa și centrul de campanie electorală. Lindner este conștient de faptul că șansa revenirii in Bundestag poate fi realizată dacă liberalii si creștin-democrații ajung la o înțelegere electorală profitabila pentru ambele partide. Aceasta înțelegere se bazează pe legea electorala. Astfel votantul de dreapta și centru-dreapta votează cu primul vot candidatul crestin-democrat și cu al doilea vot alege Partidul Liberal. In cifre totale Uniunea Creștin-Democrata/Uniunea Crestin-Socială poate castiga in urma acestei intelegeri electorale 282 din 299 colegii electorale. In același calcul electoral Partidul Liberal obtine 9,6% din votul popular. Prin redistribuire crestin-democratii obtin 44,75% din portfolile parlamentare, iar liberalii se ridica la 11%. Astfel se conturează o majoritate solida crestin-liberala.

thomas karl vpn guttenbergAngela Merkel este un animal politic care și-a dat seama că rezultatul electoral de la 22 septembrie este o victorie electorala otravită. Merkel este conștientă că guvernarea alaturi de stânga este plină de riscuri incalculabile, deoarece stânga socialist-ecologist-comunistă controleaza Camera Landurilor și poate bloca orice inițiativă fiscal-legislativă. Prin urmare Angela Merkel va aborda încet dar singur organizarea alegerilor legislative anticipate in cuplaj cu alegerile europarlamentare. La 25 mai 2014 epoca Merkel se apropie de sfârșit. Dacă Angela Merkel câștigă din nou, se pune intrebarea dacă nu va fi tentată sa ocupe postul de Presedinte al Comisiei Europene. Renunță la acest post, atunci în anticamerele de la Berlin se vor antrena succesorii Angelei Merkel. Pe la colțuri se rostesc două nume: Ursula von der Leyen și Thomas de Maiziere. Dar după 25 mai 2014 în cursa pentru perioada post-Merkel pot apărea nume noi. De săptămîni întregi fostul ministrul al apărării Theodor Karl von Guttenberg își pregătește revenirea pe scena politică. Guttenberg poate fi candidatul surpriză. Publicul a uitat episodul demisiei sale. Guttenberg este susținut de liderul Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria pentru un post de europarlamentar. Guttenberg poate forma un tandem cu liberalul Lindner. Atât Guttenberg, dar și Lindner emană o charisma rar întîlnită. Un ultim argument pentru tandemul Guttenberg-Lindner: ambii politicieni sunt bine priviți de think-tankurile euroatlantice.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!