JUNGLA URBANĂ DIN TAXI

tanase 410Să călătorești – fie și numai 15 minute- cu un taxi, este o aventură riscantă. Cum nu am mașină, apelez adesea la serviciile taxi. Am văzut destule. Ți se pot intîmpla multe lucruri, cam 99% neplăcute. Intr-un taxi la București nu ai un sentiment de siguranță niciodată. Una e că nu găsești unul prin telefon. Nici la bordură, dînd din mîini să te observe Măria sa șoferul de taxi. Adesea nu o face, chiar dacă este liber. La ore de vîrf sigur nu găsești oricît ai atîrna de telefon. E o loterie. Dacă prinzi unul, șoferul își ia un aer superior și refuză să te ducă unde ai nevoie, deși legea interzice acest lucru. Apoi începe țigăneala cu prețul. Are ceas pe bord, dar preferă adesea să-și negocieze prețul. Unde mergi!? te intreabă. Acolo ! zici tu! Nu merg, mă retrag la Garaj. Nu-i convine cît oferi, te lasă pe trotuar. Poți să te plîngi la Primărie, la firmă, la Protecția Consumatorului. Știe că nu i se intimplă nimic și-l doare drept în pixul de la rever. Ia clienți cînd vrea el, cum vrea, în sfidarea elementară a legii. Cred că ați întilnit și trăit asemenea scene de multe ori.

Dacă te sui totuși și te arunci fericit pe bancheta din spate, dai de un taxi murdar, care pute, delabrat. Ca și soferul uneori, care miroase a transpirație. Mașina lui trebuia casată de mult, avind sute de mii de km la bord. O epavă. Adesea șoferul ascultă manele cu radioul dat tare. La el în taxi șoferul joacă rolul stăpinului ( firește, pe banii tăi), tu ești o cantitate neglijabilă. Nici un respect pentru client care îi apare șoferului ca un sub om. Și cînd te gindești că de pe urma lui iși ciștigă pîinea! Clientul e o specie de subom cu portofel. Trebuie să fii cuminte, rezervat, ca altfel te dă jos din taxi și nu ajungi unde ai nevoie. Politețea nu prea există intr-un taxi, e numai obligația clientului. Firește, șoferul tău nu știe unde vine adresa unde vrei să ajungi. Se bazează pe tine, așa zice -Lăsați că îmi arătați dvs! Asta cind nu te tutuiește ca la colțul strazii. Nu are GPS, și cind are unul nu știe să-l folosească.

Șoferul de taxi are plăcerea să te transporte ca pe un sac de cartofi și mai ales să te expună pericolelor, fapt care-l amuză. E ca la zidul morții. Se crede pilot de fomula 1. Te și miri, pentru că adesea circulă cu o rablă de pe care stă să cadă tabla. Marea senzație este cînd pilotează cu o mînă, iar cu cealaltă ține telefonul mobil la ureche. Eventual maninca și un sandviș. Cam toată cursa se scurge astfel, tu asculți fără să vrei strigătele lui în telefonul mobil – cu amicii de bere și poker, cu femeile din viața lui – nevasta amanta iubita. Ar trebui interzis șoferilor de taxi folosirea celularelor pe durata cursei. Ar fi o cerință elementară.

Un alt aspect – In SUA in taxi este afișată la vedere pe spătarul scaunului din față, foarte vizibil, o listă cu drepturile clientului și obligațiile șoferului, (sunt ff stricte) și numere de telefon, unde poți suna urgent dacă ești nemultumit. Numele șoferului este afișat la vedere. Asta îți dă o minimă garanție că ajungi cu bine la destinație, că nu vei fi agresat verbal și fizic. Ieri am circulat cu un șofer extrem de agresiv al firmei SPEEDTAXI ( voi povesti miine pățania asta, dar și altele ) care firește nu avea ecusonul pe parbriz. Cind i-am cerut numele m-a amenințat repetat că oprește taxiul si mă dă jos!!! desi il comandasem prin telefon, soferul era relaxat, nu avea nicio teamă că ar putea suporta consecintele. Soferul de taxi e un semizeu in jungla urbană bucureșteană, unul care urițește mult fața orasului și ii scade gradul de civilizație.

Ce calificare au acești șoferi pe mîna cărora te dai!? Ca șoferi de taxi, zero, niciuna. Un carnet banal de șofer, ca oricine. Psihologie, harta orașului, comportament cu clientul, mecanică, reguli, norme, legi sunt cunoștinte pe care nu le posedă. Dacă s-ar face un test cu șoferii de taxi pe aceste chestiuni, 90% nu l-ar trece. Acești șoferi sunt angajați la întîmplare, la kg, fără nici un control al capacităților lor profesionale. Una este să transporți navete de bere și cu totul altceva ființe umane. Consecințele se văd ușor. A lua un taxi înseamnă să te expui unor pericole nebănuite. (VA URMA)

Dacă ați trăit incidente în legătură cu serviciile de taxi, indiferent de oraș, scrieți aici. Aștept comentariile dvs. Ca de obicei, le vom publica aici pe blog.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • Dana spune:

  N-am citit inca articolul, m-am dus direct la sfarsit sa vad daca scrie „fise de roman” caci despre „Taxi” se poate scrie un roamn care sa te tina cu sufletul la gura!

 • sgubeanu nicusor spune:

  Am fost sofer de taxi, iata povestea mea traita timp de 3 luni si 3 zile.
  M- am intors in Romania, Bucuresti, ACASA, dupa 10 ani de munca filmind si ca angajat dar ca si patron de televiziu in afara tarii mele dragi.
  Nu exista fericire mai mare , sa te reintorci acasa in mediul tau.
  Dupa ce am facut turul institutiilor sa ma angajez in profesia mea din superpaleta profesiilor pe care le ofera piata muncii in Bucuresti am ales una , TAXIMETRIST,desi 36 ani am facut Romania sa planga si sa rada la televizor filmind.
  Da, Stelian, ceea ce ai patit tu poate este real, dar nu GENERALIZA! In ceea ce ma priveste, am facut totul cinstit, si cu spirit de raspundere si mai ales daruire,,, tocmai de asta, am si renuntat la aceasta profesie, pentru ca nu reuseam sa-mi scot nici banii de facturi, dar ca mine sunt multi altii, Mie nu mi-a fost rusine, pentru ca faceam show din fiecare cursa care o aveam, deci faceam ce mi-a placut o viata intreaga, Dar, la 56 ani, in TV, nu mai ai loc, pentru ca ai alta pregatire,,,, ar fi multe de spus, dar vreau sa subliniez ca doar aici am fost acceptat, intr-o jungla in care nu mi-am gasit locul,
  M am inscris la CDY am platit taxele , am invatat ca un scolar tocilar testele de examen cerute de ATR, si m am dus la examen cu taxele platite .
  Procedura de examinare este standard. Poti avea nefericirea ca calculatorul numerotat si scris pe foaia de examen sa fie defect . Nu conteaza . Ai fost acolo pe baza de numar platit cu chitanta. Este o situatie fara iesire.Nu poti fi mutat , Nu poti reclama , nu ai cum sa dovedesti. Esti la mina institutiei ATR Personalul care se ocupa de treaba asta sunt niste zei . Te simti strivit prin atitudinesi la mila intimplarii.
  O cohoarda de peste 1000 de oameni asteptau inpicioare ca la intrarea in CC de revolutie sa intre in sala de examen . Astepti cam 5 ore pina intrii .Populatia care doreste sa intre la examen este de virsta peste 40 ani , DINOZAURII au lasat lanturile si ghiulurile acasa , au pus blugii pe ei si poarta tricouri cu guleras mineca lunga, Nu mai au ceasuri aurii au telefoane mobile cu internet pe ele, burtosi, cu priviri inteligente , si cu aer familiar te scaneaza si te considera unul de ai lor din familia taximetristilor. Cind iesi din sala de examen la iesire te lovesti de cetateni care vorbesc cu acent specific moldovenesc si altii care vorbeau ruseste si moldoveneste . diverse natii cu drept de sedere si permis auto categoria B romanesc candideaza si reusesc sa obtina autorizatie conducator taxi.
  Dar asta nu este tot urmeaza str Toamnei acolo ai alta furca caudina , completezi formular si te intilnesti cu angajatul specialist care te programeaza sa iei petecutul de hirtie albastra ATR numit ATESTAT
  Alte taxe , si programare etc 15 zile trebuiesc ca sa dea print. ATENTIE DE LA ORA 10 LA ORA 14 numai in acest interval. La intrare in fata TRONEAZA masina sefului parcata pe trotuar si nu gresesc m am documentat temeinic.
  Fericirea are culoare albastra
  Cu atestatul pus in invelitoare special cumparata de mine ca nu cumva sa se indoaie sau rupe il pastram ca pe o icoana .
  am pornit in cautarea firmelor si sediilor TAXI.
  Jungla taximetriei este reala , propietari de masini colantate cu diverse nume de tirme se derullau in cap .
  Minune SPEEDTAXI marfa de nume .cum necum am apucat sa intru in vorba cu cineva care mi a spus ce si cum trebuie facut ca procedura
  Un malac de dinozaur trona in fata unui laptop cu tel gsm la ureche si era absprbit de comanda mincarii, eu asteptam in fata sa minute in sir… of doamne .. eram flamind stors de oboseala si intrun final ma observa si ma baga inseama rostind versurile , atestatul, permisul, buletinul .
  E o scena groteasca petrecuta la speedtaxi in birouri, mi a venit greata morala e momentul in care m am intrebat de ce mai sunt eu om in fata acestei forme de viata , intilnisem un specimen o fisura anala era mai putin dureroasa fata de ce simteam eu interactiunea cu firma privata cu PRETENTII higtt level.UN bulangiu cu fitze de sef are servici , la angajari , asa ca el nu are aptituni de a cerne oamenii .. e un grobian , Ai nimerit peste un defulat ca sofer la speed taxi, etc.. poate ca nici nu era atestat etc.. ai avut vorba presedintelui GHINION.

  RESTUL IL VORBIM PE VIU . GINDURI BUNE DE LA SGUBY.
  JUR CA TE DUC EU GRATIS ORIUNDE LA ORICEORA DIN ZI SAU DIN NOAPTE IN BUCURESTI CU MASINA MEA PERSONALA DECIT SA TE RISTI CU ASFEL DE SITUATII
  TUTUROR CLIENTILOR LE AM DAT BONUL INAINTE DE A PUNE MINA PE BANI, AM DAT REST, AM AVUT MASINA CURATA SI AM CONDUS ASTFEL INCIT SA NU FIE STRESATI .

 • sgubeanu nicusor spune:

  PROFESIA ASTA NUMITA MESERIE DE UNII DESCONSIDERATA DE DIVERSI ARE IN COMPONENTA EI ACTIUNI SI TRAIRI INTERIOARE ATIT ALE TAXIMETRISTULUI CIT SI ALE CLIENTULUI CARE NU AU CUM SA SE VADA SCENE DE TOT FELUL DE LA AGONIE LA EXTAZ STRESS SI RELACSARE POLITIE RUTIERA , PARTICIPANTI LA TRAFIC CARE MAI DE CARE MAI FURIOS SI SAU INTELEGATORI FATA DE SITUATIA INTILNITA, PLATESTI TAXIUL CA MASINA INCHIRIATA AUTORIZATA SA FUNCTIONEZE CA AUTOTURISM TAXI , CUMPERI ROLE DE CASA, PLATESTI CURATENIA MASINII , DAI CU PARFUMURI IN MASINA SA FIE UN AER CURAT , FACI TOT CE POTI CA SA FIE IGENA CONDUCI PREVENTIV,, DACA AI UN CONTROL RUTIER INMINEZI UN DOSAR INTREG DE ACTE SI ESTI TRATAT CA UN INFRACTOR TIMPUL TRECE ASA CA LUMEA ARE SERVICI SI TREBUIE SA COMPLETEZE PROCESE VERBALE DE CONSTATARE , TOTI AU PRETENTII SI NU AU RESPECT , CEI CE I TI VIND APLICATIE PENTRU COMENZI TE CEARTA PE BANII TAI PENTRU CA NU MAI AI INTERNET SAU AI PANA DE CAUCIUC SAU PENTRU CA CLIENTUL DESI SE AFLA IN FATA TA DA MESAJ CA NU AI AJUNS PE BANII TAI CA SA VI SA IL IEI SI SA IL DUCI CU 1,39 PORNIRE SI KM ZI NOAPTE ACOLO UNDE VREA EL SAU I TI DA MESAJ CA NU MAI VREA TAXI, AM INTILNIT CLIENTI CARE SE CREDEAU STAPINII TAXIULUI , GOMOSI DE TOT FELUL , DAR SI OAMENI NORMALI , HABARNAVISTI DE ADRESA , CLIENTI DE TOT FELUL DAR CE A TI INTILNIT E UN SPECIMEN CARE ESTE UN MIZERABIL
  EU NU IL APAR CI IL CONDAMN SI PE CEL CE LAU , ANGAJAT
  AM CONDUS TAXIUL PE VREME REA M AM AFUNDAT IN ZAPADA CA SA II LAS IN FATA PORTII EU MI AM FACUT MISIUNEA CU PUR SI SIMPLU LE AM FACUT MAJORITATEA MOFTURILOR FURTUNA DE ZAPADA , AM AJUNS LA ADRESE IMPOSIBILE CA ADRESA, STRAZI FARA PLACUTA CASE FARA PLAACUTA CU NUMAR AM CLIENT LA SPITAL, GRAVIDE LA MATERNITATE GATA SA NASCA, BATRINI CARE NU AVEAU BANI DE TAXI SI CARE PRIMISERA AJUTOARE ALIMENTARE I AM DUS GRATIS, ALTORA LA INTRAREA IN TAXIU DUPA CE I MI SPUNEAU UNDE VOR SA MEARGA LE FACEAM CADOU O STICLUTA CU APA PLATA CUMPARATA PE BANII MEI AM TRANSPORTAT COMENZI VENITE PE APLICATIE DIN TRUN CARTIER LA ALUL CURSE SCURTE 4 ,30 RON, 5 RON ETC.. TOTUL . UN ROB AM FOST SI SUNT CU CONSTIINTA IMPACATA.
  AM RENUNTAT PENTRU CA BANII CISTIGATI CINSTIT NU I MI PUTEAM PLATI FACTURILE DE CASA
  MAI SUNT SI NEOAMENI CARE SCAPA MAI SUNT SI FIRME CARE NU SUNT INTERESATI DE CIT DE A OBTINE VENIT DE PE LICENTA RESTUL NU II INTERESEAZA , TU SOFER DE TAXI TREBUIE SA TE TRUDESTI SA MULTUMESTI PE TOATA LUMEA IN SCHIMB ARGINTII PRIMITI NU POT SA ACOPERE MINIM DE SALARIU DE LA STAT.
  EU SGUBEANU MA DECLAR INCAPABIL SA TRAIESC DIN PROFESIA ASTA. GHINION vorba presedintelui.

 • sgubeanu nicusor spune:

  Povestea aritmetica cu taxiul e simpla daca la pornire ar fi in jur de 15ron , s ar elimina mizeria cu cursele scurte, ar creste calitatea ,SOFERII AR PUTEA TINE MASINILE CURATE CIND UN BETIV I TI VOMITA IN MASINA VENIT PE COMANDA SI NARE BANI SA I TI PLATEASCA CURSA, IN CAZUL ASTA NU E PROCEDURA NICI LEGALA NICI FINANCIARA, TU CA TAXI NU AI CUM SA DEMONSTREZI NIMIC E UN RISC, MINORII CA VIRSTA LEGALA LA FEL, NU STI PE CINE IEI, EI CA SI CLIENTI AU TOATE DREPTURILE IAR TU NU AI NIMIC .
  daca compari cu alte tari ai sa vezi ca am dreptate Nu spun LONDRA, PARIS, SAU ALTE CAPITALE
  DACA IEI COMANDA EL VEDE ORICUM PE APLICATIE DE UNDE VII DE ACOLO AR TREBUI TAXAT, CIND IEI TAXI DE LA BORDURA AR TREBUI ALT PRET UNUL CA DE BREAKING NEWS, SI ASA MAI DEPARTE
  SOLUTIE A LA SGUBY

  • lucian spune:

   iti spun eu o „poveste aritmetica” – am venit la Bucuresti cu avionul intr-o iarna , insa din cauza vremii nefavorabile de la Roma , avionul a plecat si a ajuns cu intarziere si uite asa ne-am trezit la 3.00 dimineata cautand la aeroport un mijloc de transport sa ne duca la gara , bineinteles erau destule taxiuri – marea lor majoritate Mercedes sau VW Passat , nici pomeneala de Dacia Logan – insa pretul cerut era de 100 euro – cu chiu cu vai am reusit sa gasesc unul mai ieftin dar numai facand alianta cu un alt calator am reusit sa platim cei 60 euro ceruti – si nu e vorba de zgarcenie sau saracie ci din principiu am refuzat sa dau 100 euro pe o cursa de 10 min – si nu e totul , ajunsi la Gara de Nord am vrut sa intram inauntru ca sa asteptam deschiderea caselor de bilete – insa la usa era un paznic care dupa ce a vazut etichetele de pe valizele noastre ne-a cerut 50 lei daca vrem sa intram – desi era plin pe acolo de „homlessi” , asa ca am plecat scarbit si m-am dus la barul unei benzinarii si am baut cafele pana s-a deschis oficial Gara de Nord –- nu e fictiune ci o poveste adevarata

 • Asa este, oripilant. Tara de dupa cot: al Europei, al Donului sau Erihonului, nici nu mai conteaza… Acesta este sindromul degenerativ al omnipotenței care coboara in sfera de putere minimala a oricaruia cu spirit de mujic, este demonstratia fara echivoc a destructurarii statului si pierderii scarii de valori care impune atatea exigente in peisajul citadin civilizat de care ne indepartam si scalambaim feiriciti de egalitarism, tupeu si nesimtire. Din nefericire, sindromul acesta a devenit si el un virus care contamineaza tot mai mult, inainte ca societatea atatde reticenta si lumea politicului sa poata reflect si incerca o reactie fireasca.

 • Dana spune:

  Taxi, Taxi!
  Nu-i totuna unde te urci in Taxi! Taxi la București este una, Taxi in Câmpulungel (Campulung-Muscel alintat) este cu totul altceva! Povesti SF când privești de la unii la alții.
  La Câmpulungel, scot cățelul la părculeț (am intotdeauna săculeți de plastic și curăț după). Acest parc are o seamă de ani de cand a fost amenajat dar, a trecut prin etape succesive de distrugere prin vandalizare. De cațiva ani buni, rezistă eroic, de cand s-a facut pe partea dreaptă o stație de Taxi (vreo șase, șapte locuri). Ii cunosc din vedere și am stat de vorba cu ei in campania electorala a domnului Mircea Diaconu, unde am făcut propagandă independentă și voluntară. Dacă poți convinge un taximetrist, poți convinge pe oricine ! Taximetristii mei de la parc sunt muncitori benevol cu cumul de functii civice, binefăcătoare pentru clienți și urbe. Sunt « sfat al bătranilor », totul se dezbate acolo : politică, administrație, mondenitați, fiecare in parte ar putea fi un autor de articol de ziar (pe suport de hartie ca să poată fi răsfoit) apoi, sunt « oameni de companie » : fiecare client are parte de conversație pe măsură ( se debutează maleabil, se incearcă unul, doua subiecte pană incepe omul sa vorbească și devine clar subiectul de interes). Duc și aduc copii de la scoală, duc și aduc maturi de la serviciu. Hrănesc unul, doi maidanezi ai locului și fac serviciul de poliție locală pentru parc. Sunt tot timpul acolo, n-au program de opt ore, apar dimineața devreme și pleacă noaptea târziu. Nu este unul, este celălalt. Aparțin cartierului!
  Taximetristul din București nu are chip, ești norocos dacă are “toți boii acasă”! O tânară prietenă, proaspăt absolventă de psihologie ne-a impărtășit ingrozită ce a pătit cu un sofer de taxi in București, care pur și simplu a făcut o criză de nebunie cu ea in mașină. I-am spuns atunci cam asa : « Imaginează-ți că la tine in cabinet intră un taximetrist si iti povestește : A sunat telefonul. La auzul acestora, am simtit că imi pierd mințile. Am frânat brusc in mijlocul străzii, m-am dat jos, am inceput să urlu și să dau cu pumnii in masină ! Am uitat complet de pasagerul meu. Doamnă psiholog, cred că am avut un moment de nebunie!” S-a amuzat !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!