LA PAS PRIN WESTMINSTER ABBEY

By 28 decembrie 2013Graffiti

tanase 5533La 28 decembrie 1065 a fost inaugurată Catedrala Westminster din Londra, construită de Eduard Confesorul între 1045 și 1050. Rememorez aici citeve secvente.

La Westmister Abbey e coadă. O vizitez prima dată. Am renunţat în alte ocazii din cauza aglomeraţiei. Îmi fac curaj, aştept ceva vreme dar reuşesc înghesuit între cîteva perechi de umeri, de aparate foto şi pălării de damă, să pătrund. Ce galerie! Marile figuri ale istoriei lor întinse for good sub podea, fără fasonul marilor morminte, simplitate absolută. Elisabeta I-a&Maria Stuart, aproape una de alta. Ams tain indelung si am privit-o pe Elisabeta sub baldachin, întinsp sub marmura galbuie, șlefuita,…Apoi pe Henric al Vlll-lea, Churchill etc. Au depus sub dale şi savanți şi literaţi, gloriile lor. Chaucer, (mormîntul lui m-a impresionat cel mai tare, aşa de vechi, de mic, într-un colţ, încastrat, lustruit de toţi cei care de secole îi ating piatra). Shakespeare, Newton, Ben Johnson, dar şi Laurence Olivier şi alt Laurence, Hardy, din Stan&Bran.

*** Am ajuns aici Di În alte dati, o dată cu Dinescu cu care am călcat împreună poeții englezi în picioare. Geniile lor sunt îngropate aici sub podea, vizitatorii se plimbă ca intr-un parc printre lespezile lui Chaucer, Shakespeare, Milton, etc. Senzație ciudată, de umilință în raport cu atîtea spirite adunate laolaltă, dar și de istorie, de timp care trece inexorabil. Englezii știu să țină timpul în loc, să îl fixeze cumva. Știu să își aducă aminte. Sunt o civilizație puternică și principala resursă a puterii lor morale și spirituale, etc. este strinsa lor legătură cu trecutul. O lume conservatoare, care nu se desparte de trecut, nu îl disprețuiește ca alte popoare (românii de pilda). Englezul trăiește in trecut ca și cum cum ar fi timpul prezent și invers. Pentru ei povestirile lai Chaucer, dramele lui Shakespera etc. se petrec azi, sub ochii lor, in contemporaneitatea cea mai acută. Asta dă în esență substanța lumii lor extraordinare.

STELIANT TĂNASE

FOTO www. stelian- tanase.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!