LEGIONARI ȘI NEOFASCIȘTI. UN ALIBI ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII

081Nu știu cită lume va ieși mîine seara în Piața Universității. Incidentul de la CLUB A a desumflat destulă lume. S-a întîmplat că un ministru s-a văzut înconjurat de un grup mai turbulent și mașina sa s-a ales cu un geam spart. Nicio clipă totuși integratitatea sa fizică nu a fost în pericol. Dovadă ca dacă a fost jignit și el a adresat celor îmbulziți acolo citeva vorbe în același registru. Chiar el ne-a spus că i-a taxat de neofasciști. Teza a fost reluată în aceeși seară la Antena 3 în direct de premierul Ponta. Înțeleg sensibilitatea sa față „pericolul extremei drepte”. Ea vine de la un om de stînga radicală, cu afirmate simpatii pentru Che Guevara, idolul tinereții sale. Și Ion Iliescu -si el tot de stinga- i-a taxat pe cei din Piata Universității în 1990 drept legionari. Că unii or fi fost, nu neg, dar din cei 40.000 /50.ooo ciți veneau în fiecare seară în perioada de vîrf, nu cred să fi fost 100. Dar eticheta era un alibi, voia să justifice represaliile care se pregăteau. Pregătește guvernul o intrare in forță mîine în Piața Universității ?

005Povestea de la CLUB A a creat un avantaj ptr autorități, le-a dat un atu. Ele pot să acuze protestatarii antiRMGC de folosirea violenței. Ieri Ponta a revenit cu teza sa favorită. „Vreau să daţi un semnal foarte clar de respectare a legii. Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat…E vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii ’30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului. Cit timp protestele sunt paşnice, jandarmii au procedat foarte bine…Aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii”. Subliniez numai una dintre contradictii. Dacă e lege, de ce trebuie mandatul premierului pentru a o aplica ? Apoi trebuie să îi spun că nu știe istorie. Cine i-a spus că în anii 30 legionarii iși făceau de cap pe străzile Bucureștiului ?

007Lumea se uită mai cu osebire spre Radu Stroe ministrul de interne care trebuie să asigure ordinea. El a declarat surprinzător că demonstranții „au fost lăsaţi. Eu mi-am asumat această chestiune, repet în conlucrare cu ceilalţi factori politici. Credem că este mai bine ca oamenii să protesteze în mod civilizat. Este o decizie pe care am luat-o în conlucrare cu ceilalţi factori politici şi noi credem că atâta vreme cât manifestaţia este nu numai paşnică, ci este una ultra-civilizată, nu are sens să oprim oamenii…” Și legea? Mitingul era neautorizat – dar calculul politic a prevalat. Frica de ce vo050r spune agențiile de presă, ambasadele a prevalat. Ca și frica de reacția populației în cazul unor incidente intre protestari și jandarmi. Iliescu nici azi nu a scăpat de imaginea negativă dată de mineriade. De fapt Stroe si Ponta au vrut să spună „Legea se aplică atunci cînd vrem noi și cum vrem noi !”

Mai rezonabil a fost Crin Antonescu pe care unii se așteptau să fie mai vehement, Daniel Barbu este protejatul său. El a spus în termeni generali că atacul este inacceptabil și „când ataci pur şi simplu, eşti numai bun de 093reţinut”. A reluat și el teza lui Ponta&Stroe că forțele de ordine au fost „extrem de îngăduitoare”… Să înțeleg că nu vor mai fi la fel după povestea de la CLUB A ?

Ce rezultă de aici!? Se pregătește o ripostă în forță a jadarmilor mîine în Piața Universității ? Vom auzi iar fantasmagoria cu „riposta dată de forțele de ordine împotriva unor elemente legionare și neofasciste care tulbură ordinea publică și blochează bulevardele din centrul Capitalei ? ” Vom vedea iar niște televiziuni dedîndu-se la provocări cum a făcut TVR în iunie 1990? Vom vedea iar agenți ai serviciilor secrete camuflați în jurnaliști și comentatori politici cum trimit mesaje și justifică violența jandarmilor prin rațiuni de stat!? Am mai văzut așa ceva, nu ar fi prima dată. Eu sper totuși că nu se va întîmpla nimic grav. Sper că autoritățile nu doresc să escaldeze conflictul, că vor reveni la rațiune după fierbințeala asta neofascistă și legionară de care au fost brusc cuprinse din cauza panicii și a fricii. Calm, domnilor!

STELIAN TĂNASE
FOTO www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!