IMG_1407Liberalii nu au rupt gura tîrgului după congres în ciuda asteptărilor. E ceva mai multă ordine, sunt mai puțin penibili decit erau anul trecut. PNL are din vara asta un lider legitim. El a cîștigat confortabil voturile delegaților. Garnitura de la vîrf s-a primenit și nu prea. Incă se văd prin prezidii figuri responsabile de dezastrul electoral din 2016. Incă nu s-a spus cu subiect si predicat de ce s-au pierdut alegerile. PSD a cîștigat, e adevărat, dar întii de toate alegerile au fost pierdute de PNL prin erorile grave pe care le-a făcut în 2015/16, prin politica la mica ciupeală, de pactizare pe sub masă cu adversarii politici. Altă cauza a eșecului a fost amestecul continuu al lui Klaus Iohannis în treburile partidului. De la impunerea ca lider a Alinei Gorghiu, la deciziile mai mărunte. Amestecul prezidențial nu a dispărut cu totul, Raluca Turcan a fost plantată vicepreședinte pentru a fi omul Cotroceniului la vîrful PNL.

Așadar lucrurile nu s-au schimbat prea mult, nu văd nicio ofensivă liberală pe scena politică. PNL rămîne din păcate un partid reactiv, în defensivă. Aștept temele de atac, propunerile serioase, un proiect de guvernare. Aștept întîi de toate o atitudine schimbată, mult mai combativă în mass-media, în parlament, în filiale. PNL trăiește deocamdată de pe o zi pe alta și uneori dă impresia că e apatic. Totuși, se observă sub mîna lui Orban, o oarecare determinare de a infrunta PSD-ului mai ferm decît pînă acum. E singura linie care duce la succes in 2019/20 – la trecerea PSD in opoziție.

orban ludovicDeocamdată PNL s-a lansat intr-o politică măruntă, de hărțuire punctuală, de contradiscursuri, de comentarii hazoase la adresa lui Liviu Dragnea și Mihai Tudose. Este exact ce convine tactic cel mai mult PSD-ului. Apropo, ce mai face guvernul din umbră PNL ? A reușit și altceva decît să provoace tensiuni în partid? De ieșit nu a iesit cu nimic și nici nu va ieși vreodată. Trebuie uitat. De o vreme liderii PNL amenință guvernul cu o moțiune de cenzură care ar duce -după ei – la un nou guvern, de coaliție, cu PNL, UDMR, USR, PMP. Este un proiect irealizabil. În plus, dacă s-ar ajunge la o asemenea guvernare, ea ar fi fatală liberalilor. Ar fi sigur înfrînți de PSD in 2020. Singura șansă e ca alegerile parlamentare la termen, să prindă la putere PSD-ul. Abia atunci trebuie să achite stînga nota de plată si sa se vadă efectul unei guvernări haotice.

Unii lideri liberali iși fac planuri mari cu Ponta. Așteaptă de la el să rupă destui pesediști (eventual ALDE) cu care să se schimbe raportul de forțe. O moțiune de cenzură ar răsturna apoi guvernul. Ponta&Constantin nu vor reuși decît un mare fîs. Tactica PNL, dacă mizează pe Ponta, e sortită eșecului și este pierdere de vreme. Să nu se ajungă, ca în 2015, cînd săptămînal Alina Gorghiu anunța în conferințe de presă, la tv, formarea altui guvern sub conducerea PNL, mizînd pe trădarea UNPR de sub șefia lui Gabriel Oprea. Atunci a inceput prăbușirea imaginii PNL, prin crearea unui orizont de asteptare fals care a dezamăgit și îndepărtat electoratul propriu. Clar, PNL a fost atunci incapabil să fructifice victoria neașteptată si norocoasă a lui Klaus Iohannis.

PNL se află la momentul unei alegeri decisive în ce privește țintele și mijloacele sale – cel puțin pe termen scurt și mediu. Ce vreau să spun este că trecerea timpului nu rezolvă de la sine lucrurile. Cineva – Orban, de ce nu?- trebuie să aibă curaj și să impună o direcție.Deocamdată nu are niciuna. Asteaptă să se erodeze PSD-ul. Atît. E cam puțin pentru un partid care are pretenții să vină la guvernare.

STELIAN TANASE
CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!