clientelismIn lumea românească nu este un fapt de corupție angajarea rudelor. Oricine poate binemersi să-și aranjeze un post pentru nevastă, e chiar dator să o facă. Mă rog, dacă poate. Pare chiar de bine, un familist care își protejează rudele de gradul 1. Familia e celula de bază a societății.Blabla. Clientelismul, nepotistmul etc se practică la scare mare, în toate straturile societății. Este o cutumă acceptată. Ce e rău să-ți plasezi nevasta într-un post bun!? Oricine poate, o și face!

Mai ales instituțiile publice recrutează rubedenii. Fie rude proprii , fie ale altora – personaje influente, pentru protecție. Clanurile domină politica de personal cam peste tot. Aceste instituții sunt niște rezervații, debușee unde își găsesc un loc bun cumetri, copii, nepoți, veri, frați/surori. Sau ca acum, nevestele demnitarilor. Pe rol sunt și cele ale parlamentarilor, miniștrilor, directorilor, etc. Aceste instituții sunt adăposturi călduțe, unde nu trebuie să muncești serios și unde ești angajat pe viață. Trebuie să faci ff mari prostii să te concedieze cineva vreodată. Și nici atunci…

Cit ai pe cineva pe sus, nu se leagă nimeni de tine, dimpotrivă. In interior lumea nu mai face treabă pentru că nu performanța, efortul, priceperea primează, ci pe 036cine ai în spate. Cine face treabă cind știe că nu va fi la fel de apreciat orice ar face la fel cu nevasta ministrului cutare!? Consecințele sunt dezastruoase pentru întreaga societate. Aceste clanuri ramificate împiedică reformarea instituțiilor. Pe listă – guvern, consilii județene, primării, MAE, MAI, Poliție, TVR, SRR, SRI, SIE, etc, dar și universităși, Justiția, etc. Plus intreprinderile neprivatizate care colcăie de rude și protejați, sunt triburi întregi.

Fenomenul se petrece acolo unde există buget de stat sau banul public ( mai ales in instituțiile moștenite de dinainte de 1989). Ele nu se reformează pentru că aceste clanuri se opun introducerii criteriilor profesionale. Au proptele, sunt protejate de sus, nu pot fi clintite. Aici funcționează vechiul sistem PCR – pile, cunoștinte relatii. Aceste instituții sunt pline ochi de rude, adevărate clanuri. Se trag unii pe alții, improvizează concursuri care sunt doar concursuri…de imprejurări. La fel ca diplomele fără acoperire pe care le prezintă sau ca doctoratele plagiate/cumpărate. Dacă nu ai rude suspuse poți să-ți faci rost. Te înrudești prin alianță. Mecanismul este vechi și e practicat la scară mare. Este cel al nașilor și finilor aduși la nuntă sau la botezul copiilor. Dar despre acest fenomen determinant în lumea românească, altă dată.

STELIAN TANASE

Copyright www.stelian-tanase.ro

Articol preluat de www.cotidianul.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!