LIVIU DRAGNEA NU E MARLON BRANDO

brandoIl urmaresc de ceva timp cu mare interes pe Liviu Dragnea. Cam din vara 2014 cind l-am intilnit prin intermediul lui Dinescu. Atunci l-am măsurat prima dată si am incercat sa citesc personajul. Azi il văd mai ales ca pe șef de bandă. Ce e un partid în fond !? Il văd ca pe un mobser, nu ca pe un gangster. Gangsterul mînuia pistoale mitraliera, circula în Forduri negre. Mobsterul e personajul cu relații, interlop cu o fațada oficială, este si respectabil. Dragnea chiar asta este – un ins puternic in labirintul format la intersecția dintre politică (citeste – influență), servicii secrete (citește – informatii sensibile), afaceri (citește – bani). Ca tipologie îl văd f. asemănător cu Gabriel Oprea și Sebastian Ghiță. Ponta a fost la fel, dar a ratat. Dragnea a învațat multe din eșecul lui Ponta de a fi un Godfather adevărat.

El s-a ridicat intr-o lume unde totul se vinde și se cumpără, mai ales oamenii. Toți au un preț în lumea lui, calculat în bani si privilegii ! Lumea lui e un Obor cu tarabe, comerț en detail și en gros. Ca să te descurci si să parvii trebuie să joci după anumite reguli. Să-ti alegi întii un patron puternic, să îi plătești taxa de protectie si să îl slugaresti loial o vreme – pînă cînd îi iei locul. Secretul este sa te inhăitezi cu cine trebuie, să intri in banda care are viitor, să te ridici aici pas cu pas de la joburile cele mai ingrate ( de ciripitor, ăla care țíne de șase, caftangiu, recuperator, etc), la cele cu adevărat importate. Pînă cind ajungi ca Liviu Dragnea un Godfather, un naș, un jupîn însă e o cale lungă. Istețimea lui de minte l-a adus pînă la a fi in 2016-17 cel mai tare dintr-o parcare numită România.

dragnea 11Structura acestei lumi este ușor de înțeles pentru că românii traiesc într-o lume de clanuri, arhaică, cu nenumărați nași si fini, cu rubedenii de tot felul – de sînge sau prin alianță. Aici orasele sunt mari sate împărtite teritorial de increngaturi familiale, de obligați și vasali. Este o lumea in care legăturile de sînge, de vecinatate, etc conteaza mult peste cele obiective, instituționale. Oamenii aici sunt legați de loialități inainte de orice. Fidelitea față de șef face onoarea tuturor. Firește, asta nu impiedică trădările frecvente, turnătoriile de tot felul, trecerea dintr-o tabara în alta. Dimpotrivă le generează, sunt notate în partitură. Și Dragnea a trecut de la Nașul Băsescu la Nașul Năstase, de la Năstase la Geoană, de la Geoană la Ponta. Apoi l-a alungat pe Ponta și s-a declarat șef suprem – Godfather, cum s-a visat. Trebuie să spun aici fudul că i-am descifrat jocul de la prima intilnire(au fost toate 2 sau trei in vara 2014). Am vazut in Dragnea de atunci viitorul sef al PSD. Era f grabit sa ii facă vint lui Ponta la Cotroceni si să ramina el lider suprem PSD. Nu a fost o mare chestie, nu-s genial. Dragnea are o pofta de putere fără limite și asta se simte în tot ce spune si face.

Cind il văd apărind la teve pe Liviu Dragnea il văd pe Marlon Brando in Nașul lui Coppola. Acolo o lume veche, exportată la NY din satele sarace siciliene, organizată cu ceremonii și ritualuri bine stabilite. Aici este o lume mult mai fluidă, mai nouă, disperată să supravietuiască. A trecut spre deosebire de aceea de la NY prin experiența devastatoare a 50 de ani de comunism și 27 de tranziție. Dar și aici avem tot o lume rurală, in esență. Sudul României, Valahia, cea mai săracă și înapoiată parte a ei. Cindva cineva va scrie un scenariu despre „Ascensiunea si decăderea onorabilului cetațean Zed”. Va găsi în viața & cariera lui Liviu Dragnea suficiente elemente pentru a scoate o poveste foarte bună. Documentația!? Simplu – totul se petrece la vedere – ai toate ingredientele – psihologie, scene tari, lovituri de teatru, răsturnări de situație și fff multă intrigă…

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

COpyright www.stelian-tanase.ro

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!