tanase portrete 11Victoria categorică din decembrie 2016 produce efecte perverse. Era și de asteptat pentru un observator atent. Partidele se rup pretutindeni la guvernare, nu pe băncile opoziției. PSD neavînd o opoziție strong care să îl conteste zilnic își caută dușmanii în interior. E esențial în politică este să desemnezi un dușman. E nevoie de asa ceva pentru a mobiliza acoliții, militanții, cadrele, votanții și pentru a le stirni fervoarea. În plus proba împărțirii plăcintei s-a dovedit mult prea complicată pentru un partid care și-a zdrobit adversarul (prin neprezentare ) în campania electorală. Asta e una.

A doua – un partid este un organism viu. Cînd se simte amenințat, reacționează, nu mai doarme. Infruntă pericolele dintr-un motiv simplu – supravietuirea. Primejdiile pot să vină din exterior, dinspre opozitie, din stradă, din massmedia, dar pot să vină și din interior – cazul de față. PSD nu are adversari pe măsură în afara sa. PNL, USR, etc. nu se prea văd. Nu au lideri charismatici, viziune, alternative. Au de facut mulți pași pentru a se organiza.Au nevoie mai intii să trimită un mesaj clar si puternic spre electorat. Exasperarea noastră pentru tîmpeniile pesediste nu ajunge pentru ca dreapta să cîstige in 2019/20 alegerile, așa cum tudose cotidianul.rodin păcate și nerealist cred unii din PNL si USR.

Strada s-a stins și organizează doar proteste simbolice. Se trăiește aici din amintirea debarcării guvernului Ponta după tragedia de Club Colectiv. Altii se melancolizează pe tema protesteler de anul trecut din ianuarie/februarie. Dar acțiunea concretă lipsește. Singura care ar ingrijora PSD-ul. Nu se vede nicio coagulare de tip politic. PSD poate să stea liniștit. Nimic periculos nu vine dinspre partea asta a frontului.

Despre mass-media. Nici aici nu se observă vreo activitaite speciala, amenințătoare la adresa PSD. Nicio investigație de proportii, sau vreun scandal care să scoata la iveala nu stiu ce adevăruri devastatoare. Nici dosare grele care să compromită mai mult decît sunt acum lideri PSD sau ministri. În plus mass-media stă în mare parte cu arma la picior. E stipendiată de PSD. Iată dovada clară. Ieri în ședința de CEx a avut loc un schimb de cuvinte care pune carțile pe masă. Premierul Mihai Tudose a zis la un moment dat – ”Jumătate de an am rezistat, dar în dragnea cotidianulcurând voi spune cine plătește să se vorbească de rău despre mine în presă, cine plătește campanii împotriva mea!” Amenințarea nu a rămas fără răspuns. Dintre adversarii lui Tudose s-a auzit – ”Poate vom spune și noi pe cine plătiți pentru campanii de presă”. Se înțelege impotriva lui Dragnea si a partizanilor lui din PSD.

Așa că înainte de a fi doborît de adversarii lui cunoscuți, (liberali, etc), PSD se va sinucide mai intii politic stirnind taberele adverse din interior să se anihileze reciproc. Paradoxal – numai ridicarea unei opoziții reale și puternice ar mai putea salva ceva din PSD, prin aceea că va provoca solidaritate în rindurile proprii, mai ales la vîrf. Deocamdată dușmanii din PSD se confruntă pe fondul împărțirii resurselor și puterii, într-un cuvint – a prăzii.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

Copyright DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!