MAGHIARII IERI, 15 MARTIE

By 16 martie 2014La zi

tanase toamnaMi-a plăcut defilarea maghiarilor de ieri. Vorbăria politică mă lasă rece. Dublul limbaj, retorica naționalistă – indiferent de unde vine – nu m-a pasionat niciodată. Am văzut așadar ieri defilări cu cai, trăsuri, costume istorice, fanfare. Pe cine poate supăra așa ceva!? Sărbătoarea e sărbătoare și prefer să mă bucur că vecinul petrece decît să mă indispun. Mă bucur și că are obiceiuri diferite de ale mele. Așa e mai interesant, mai pitoresc. Îmi place diferența. Frecușul dintre tradiții și oameni diferiți face bine, stimulează. Cel mai bine m-am simțit la NY unde rasele, religiile, etniile sunt foarte amestecate. Lumea aceea este foarte vie și performantă.

Pentru România părăsirea țării de către evrei și germani a fost și este și azi pentru noi o dramă istorică de proportii. Efectele nefaste se simt și azi. Ar fi fost foarte bine să avem după 1990 un milion de evrei și nemți. Aveau, după cum arată statisticile, un nivel de educație superior, iar procentual dădeau in mare parte – în anii 50-70- din elitele profesionale. Capitalismul și democrația se constituie cu competențe, elite, profesioniști, spirit anteprenorial – pe care evreii si nemții le au cu prisosință. Ceaușescu a avut ideea stupidă să vindă evrei și nemți Germaniei și Israelului. Era obsedat să realizeze astfel o purificare etnică. România românilor! Era fericit să îi știe plecați pe nemțí și evrei și pe toți pe care îi considera alogeni. Ignora lunga istorie de conviețuire cu maghiarii, nemții, evreii, grecii, armenii etc. Costa cam 10 000 de dolari bucata de neamț sau evreu. Ceaușescu nu făcea distincție între vite și oameni și a făcut acest comerț murdar.

Cu ungurii nu a mers afacerea pentru că Budapesta nu i-a dorit pe maghiarii din Transilvania din calcul politic. I-ar fi vrut, dar numai laolaltă cu teritoriul locuit de ei. Așa că mai bine pentru Budapesta era să rămînă unde erau. Cu Germania și Israel nu aveam graniță comună. Aici găsim explicația atitudinii diferite a Ungariei lui Kadar. În plus, nici nu avea bani să plătească 10 mii de dolari de om. Ca și România, Ungaria era o țară din blocul sovietic sărăcită de regimul comunist, de ocupația Armatei Roșii, de subordonarea economiei intereselor Kremlinului. Aici ne asemănăm. Maghiarii au rămas in Transilvania și asta e bine și pentru români. Să nu ne facem iluzii, să nu ne mințim singuri, să nu ne spunem jumătăți de adevăr – nu există decît un destin și acesta este unul european.

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!