MANUALUL MELOMANULUI OCAZIONAL

By 4 septembrie 2017Jurnal de bord

enescu 1A început festivalul Enescu și protipendada bucureșteană scornită de tranziție se inghesuie la Sala Palatului si la Atheneu – mai mult ca să fie văzută decit să asculte muzica. Dovada – intre editiile festivalul sălile bucurestene nu gem de lume, dimpotrivă. Diferența e dată de melomanii ocazionali, de cei care intră intr-o sală de concert din an în Paste, iar acasă nu ascultă nimic, fiind fff ocupați cu alte treburi, de obicei de făcut bani. Superinstalațiile lor hi-fi ultimul tip sunt folosite pentru alte genuri – de la manele la ultimul succes estival de pe plaja de la Rex/Mamaia.

Dacă înregistrezi mărcile mașinilor care rămin în parcarea de la Athenee Palace realizezi cam ce lume devine brusc mare melomană în acest septembrie. Dar cazul cel mai frecvent caz este cind coana mare si dl X vin cu limuzina ministerului. Șoferul îi lasă la scarile Atheneului sau a Sălii Palatului și pleacă. Are grijă să apară la terminarea concertului, anunțat prin telefonul mobil chiar de grangur, acesta cam afanisit după atîta plictiseală. Habar nu are cine a cîntat și ce anume. Dar obrazul subțire cu cheltuială mare se ține. L-a tirit nevasta la această mega-mondenitate – nu are cum să lipsească. Baștanul e prezent întîi de toate ca să se frece de tot felul de inși importanti, care mai de care. Capătă astfel o glazură de om fin, de ins care are și alte preocupări decît să facă bani 24 din 24 de ore. E văzut altfel, se lucrează la imagine.

Adesea ipochimenul descris aici intră in sală după ce concertul a început. Deranjează pe toată lumea. Poate pentru că de obicei nu platește biletul, e gratis pentru el. Nu pune preț. Are invitații, fiind un grangur din corpul diplomatic, din guvern, de pe la Cultură. E și el cineva pe undeva în țara asta. Să nu vă lăsați păcăliți. Adesea grangurii pasează invitațiile șoferilor, secretarelor, amantelor, subalternilor, unor slugi, personaje second-hand. Ce vedeți e posibl să fie o maimuțăreală. Titularii invitațiilor sunt mult prea ocupați cu treburi importante – ședințe, partide de bridge, popularul televizor unde se dă un meci. Cind nu e prins intr-o intilnire amoroasă prin locuri tainice…

festivalul enescuDacă ajunge totuși la concert, cucoanei îi sună telefonul mobil uitat deschis in fundul genții printre diverse – rimel, pudră, ruj – cînd ți-e lumea mai dragă. E clar că d-na nu frecventează sălile de spectacol și a venit aici nu pentru ce se petrece pe scenă ci ca să isi arate rochia de firmă adusă de la Paris special pentru marele eveniment, cînd tot Bucureștiul se strînge aici grămadă. Daca nu ai fost la Enecu, dragă, nu exiști! Așadar, nu are cum să lipsească, ar fi o catastrofă din punct de vedere al relațiilor sociale. Absența de la festival, pur și simplu te declasează. Protipendada te-ar privi cu suspiciune ca pe un străin, nu ca pe un insider.

Eh, banii sunt mulți, e adevărat, dar manierele sunt lipsă, chiar dacă dna zornăie din bijuterii. Mai puțin staif, mai mult slin! Recunoști marțafoiul devenit meloman prin aceea că aplaudă cind nu este cazul. Cum e o pauză, cum se lasă puțin tăcere, el ropotește trezit din ațipeală. Cind totuși reușeste să ramînă treaz, îi place să comenteze tare muzica cui vecinul, deși cunostințele sale se rezumă la țîțele unei violoniste, la mișcările dirijorului, la moaca pianistului. Este un spectator veșnic entuziast, pătruns de tot ce se întîmplă. Asta ca să nu creadă cineva că nu se pricepe sau nu ar fi patriot.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!